Μεγάλα είναι τα επιχειρηματικά ονόματα που κουβαλά μαζί του ο Εμανουέλ Μακρόν. «Μεγάλες» είναι και οι συναντήσεις που θα γίνουν με έλληνες επιχειρηματίες. Τουλάχιστον 15 γάλλοι επικεφαλής ισχυρών επιχειρήσεων προγραμματίζεται να συναντήσουν την Παρασκευή τους 45 κορυφαίους έλληνες επιχειρηματίες από όλο το φάσμα της οικονομίας. Μεγάλες λοιπόν και οι προσδοκίες. Μικρό ίσως πρέπει να είναι το καλάθι που οφείλουμε να κρατάμε, αφού το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές, όπως το 2015 με τον Φρανσουά Ολάντ.

Προς το παρόν, λοιπόν, ας μείνουμε στα ονόματα της λίστας που συνοδεύουν τον Μακρόν, από τα οποία ξεχωρίζουμε κορυφαία στελέχη δύο φαρμακευτικών (Sanofi, Biocodex), τον γενικό διευθυντή της εταιρείας κατασκευής τρένων και μέσων μαζικής μεταφοράς Alsthom, εκπρόσωπο του τεχνικού ομίλου VinciI, τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή της πετρελαϊκής Total, τον επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης δικτύων ύδρευσης Suez, τον πρόεδρο του 2ου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Γαλλίας BPCE, τον επικεφαλής της αεροδιαστημικής εταιρείας Aerospase Valley κ.ά.

Ποιους θα συναντήσουν; Τους επικεφαλής ή ηγετικά στελέχη από τους ομίλους ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, Ακτωρ, Αρχιρόδον, Aegean Airlines, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, ΟΛΘ, Apivita, Παπαστράτος, Creta Farms, Παπαδοπούλου κ.ά.

…και αγωνίες στην ΕΛ.ΑΣ.

Σε οχυρό με αποστειρωμένες ζώνες ασφαλείας θα μετατραπούν περιοχές της Αθήνας την Πέμπτη και την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του γάλλου προέδρου και της συζύγου του, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. Στο ζενίθ των μέτρων ασφαλείας αναμένεται να κινητοποιηθούν τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται ήδη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Κρατική Ασφάλεια και υπάρχει στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες γαλλικές Αρχές.

Διήμερο ταλαιπωρίας

Προφανώς για τους Αθηναίους θα είναι διήμερο μεγάλης ταλαιπωρίας, καθώς αρκετή ώρα πριν από τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής αλλά και κατά τη διάρκεια επισκέψεων – συναντήσεων θα κλείνουν δρόμοι, ακόμα και τετράγωνα σε κεντρικά σημεία θα μετατρέπονται σε απαγορευμένες ζώνες.

Για την ΕΛ.ΑΣ. αρνητικό προηγούμενο αποτελεί η περσινή επίθεση με χειροβομβίδα στον αύλειο χώρο της γαλλικής πρεσβείας, και μάλιστα παραμονές της επίσκεψης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν τα μέτρα υποτίθεται ότι είχαν ήδη ενισχυθεί. Επιπλέον, μεγάλα προβλήματα παρουσιάζει και η φύλαξη του κτιρίου του Γαλλικού Ινστιτούτου, το οποίο βρίσκεται κοντά στα Εξάρχεια και έχει γίνει πολλές φορές στόχος επιθέσεων κουκουλοφόρων, με πιο πρόσφατη στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τα εγκαίνια της ΔΕΘ

Δεύτερη μεγάλη πρόκληση για την ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί το ανοιχτό μέτωπο στη Θεσσαλονίκη κατά τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, γιατί μόλις ολοκληρωθούν τα μέτρα για την επίσκεψη του γάλλου προέδρου, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις. Ετσι,ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις –τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί, ανάμεσά τους και ενισχύσεις από την Αθήνα –προβλέπεται να κινητοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για την αποτροπή σοβαρών επεισοδίων και συγκρούσεων.