Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά η Συρία διεκδικεί πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Την απάντηση στο ερώτημα «πώς συμβαίνει αυτό;» έδωσε ο Ντιντιέ Ντεσάν βλέποντας την ομάδα του Γαλλία να μένει στο 0-0 με το Λουξεμβούργο, στο Παρίσι.

«Είναι ποδόσφαιρο. Ετσι εξηγούνται όλα» είπε ο γάλλος προπονητής προσπαθώντας να ερμηνεύσει την πρώτη αποτυχία της ομάδας του να νικήσει το Λουξεμβούργο από το 1914, παρά το χάσμα των 400 εκατ. ευρώ που υπάρχει στην αξία των γάλλων και των λουξεμβούργιων παικτών.

Η Συρία βρίσκεται από σπόντα στα προκριματικά του Μουντιάλ. Λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, η FIFA την υποχρέωσε να δώσει όλα τα εντός έδρας παιχνίδια εκτός Συρίας. Η μόνη χώρα που ενδιαφέρθηκε να φιλοξενήσει την ομάδα του Αϊμάν Χακίμ ήταν η Μαλαισία.

Η πολιτική διχασμού της Συρίας απείλησε όπως ήταν φυσικό και τη συνοχή της ομάδας. Πολλοί παίκτες που αρνήθηκαν αρχικά να συμμετάσχουν στην Εθνική, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του Μπασάρ αλ Ασαντ, μαλάκωσαν τη στάση τους.

Τα θετικά αποτελέσματα της Συρίας στα άδεια από κόσμο γήπεδα της Μαλαισίας και η τελευταία νίκη επί του Κατάρ με 3-1 έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες των παικτών και των φιλάθλων της χώρας ότι μπορούν να καταφέρουν το θαύμα.

Απόψε αντιμετωπίζουν την πιο δυνατή ομάδα, το Ιράν, το οποίο έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του. Με συνδυασμό αποτελεσμάτων με την αναμέτρηση Ουζμπεκιστάν – Νότια Κορέα, η Συρία μπορεί είτε να διεκδικήσει απευθείας την πρόκριση, είτε να κατακτήσει την τρίτη θέση και να παίξει αγώνα μπαράζ με την τρίτη του άλλου ομίλου, μία εκ των Σαουδικής Αραβίας ή Αυστραλίας.