Στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεν αρέσουν οι εκπλήξεις, οι οποίες τον τελευταίο καιρό είναι πολλές.

Την Κυριακή, ώρες πριν ο κινέζος πρόεδρος κάνει μια πολυαναμενόμενη ομιλία για τη διπλωματική ισχύ της χώρας του, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμή πυρηνικής βόμβας, τραβώντας όλη τη δημοσιότητα. Μετά, καθώς ο κρατικός Τύπος της Κίνας προσπαθούσε να στρέψει τα φώτα στον Σι, ο Τραμπ ξύπνησε και αποφάσισε να γράψει στο twitter ότι η Βόρεια Κορέα έχει γίνει «μεγάλη απειλή και ντροπή για την Κίνα». Ο αμερικανός πρόεδρος αργότερα έγραψε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν εμπορικές σχέσεις με όσες χώρες συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα –δηλαδή την Κίνα. Οταν ρωτήθηκε γι’ αυτό η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, το χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Οι αναπάντεχες αυτές εξελίξεις δείχνουν όλα αυτά που έχει να αντιμετωπίσει ο Σι, καθώς αποφασίζει πώς να απαντήσει στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και στην πίεση από έναν μη προβλέψιμο αμερικανό πρόεδρο, ενώ προετοιμάζεται για ένα σημαντικό συνέδριο που γίνεται κάθε πέντε χρόνια, τον επόμενο μήνα. «Η Κίνα βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία» λέει ο Τσεν Σιαοέ, ειδικός για τη Βόρεια Κορέα στο Πανεπιστήμιο Ρενμίν του Πεκίνου. «Φοβάμαι αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα, βρισκόμαστε στο στάδιο της σύγκρουσης».

Ο πρόεδρος Σι θέλει να αποφευχθεί η σύγκρουση. Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου, θα αποτελέσει κρίσιμη στιγμή για την προεδρία του. Είναι για εκείνον μια ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει την εξουσία και διαθέτει και πλάνο για τα επόμενα χρόνια. Το συνέδριο προετοιμάζεται χρόνια, όχι μήνες και λίγα έχουν αφεθεί στην τύχη, με τον κρατικό Τύπο να εκθειάζει τα «διπλωματικά επιτεύγματα του Σι». Με μια πυρηνική βόμβα όμως στην άλλη πλευρά των συνόρων και απειλές από την Αμερική, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Ο «ΧΟΝΤΡΟΥΛΗΣ» ΚΙΜ. «Με το συνέδριο να ξεκινά, όλα αυτά είναι ό,τι ακριβώς δεν επιθυμεί η Κίνα», παρατηρεί ο Ανταμ Κάτσαρτ, λέκτορας στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Λιντς. «Και φυσικά, το Πεκίνο δεν θα ακούσει τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Κιμ», προσθέτει. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν, ειδικά αυτή τη στιγμή, τη στάση τους προς τη Βόρεια Κορέα για να ευχαριστήσουν τους Αμερικανούς».

Υπήρχε μια εποχή που Κίνα και Βόρεια Κορέα συμβάδιζαν σε όλα –όμως ο καιρός αυτός έχει παρέλθει. Η Κίνα, όπως και οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος, έχει αγχωθεί με τον Κιμ. Οι απλοί Κινέζοι δεν τον συμπαθούν και τον αποκαλούν «χοντρούλης Κιμ, ο τρίτος». Ούτε στο Πεκίνο αρέσουν οι πυρηνικές δοκιμές τόσο κοντά στα σύνορά του. Πολύ δύσκολα όμως αυτή τη στιγμή θα διακόψει την προμήθεια καυσίμων στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, κάτι που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Το πολυαναμενόμενο συνέδριο του ΚΚΚ είναι πολύ κοντά.