Τις πόρτες της στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανοίγει η Ευρώπη, με πρώτο το Ελιζέ όπου ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τους Χούλιο Μπόρχες και Φρέντι Γκεβάρα, πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας. Η ηγεσία της Βουλής, του θεσμού που επειδή δεν ελέγχεται από το καθεστώς Μαδούρο είδε τις εξουσίες του να αποψιλώνονται, επέδωσε στον γάλλο πρόεδρο μια επιστολή της Λίλιαν Τιντόρι, συζύγου του Λεοπόλντο Λόπεζ, ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος κρατείται από το καθεστώς. Στην ίδια απαγορεύτηκε η έξοδος από τη Βενεζουέλα την παραμονή του ταξιδιού.
«Ευχαριστήσαμε τον Εμανουέλ Μακρόν για το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος ευρωπαίος πρόεδρος που χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα δικτατορία» δήλωσε ο Φρέντι Γκεβάρα μετά τη συνάντηση. «Ο γάλλος πρόεδρος έχει το ηθικό χρέος και η Γαλλία το ιστορικό χρέος να καταγγείλουν την παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Βενεζουέλα. Οι Γάλλοι μπορούν να σώσουν ζωές». Το Μέγαρο των Ηλυσίων από την πλευρά του καταδίκασε τα μέτρα καταστολής εις βάρος της αντιπολίτευσης και επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στην υιοθέτηση μιας υγιούς δημοκρατικής διαδικασίας στη Βενεζουέλα. Το Παρίσι δήλωσε μάλιστα διατεθειμένο να εξετάσει μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τη λήψη μέτρων εις βάρος του καθεστώτος Μαδούρο.
ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ. Οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας συνέχισαν την περιοδεία τους στην Ευρώπη με τη συνάντηση που είχαν χθες με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ενώ σήμερα πρόκειται να συναντηθούν με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και αύριο με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι. Ο Χούλιο Μπόρχες είχε τονίσει στην αρχή της περιοδείας του την ανάγκη να «ανοίξει μια ανθρωπιστική οδός για τη Βενεζουέλα», ενώ είχε ταχθεί υπέρ «μιας ειρηνικής λύσης στην κοινωνική και θεσμική κρίση» που μαστίζει τη χώρα του. Εξίσου θερμή ήταν η υποδοχή που βρήκε στη Μαδρίτη, η οποία, στο ίδιο πνεύμα με το Παρίσι, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει στην Ευρώπη τη λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος Μαδούρο με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Οι κυρώσεις, διευκρίνισε η ισπανική κυβέρνηση, δεν θα έχουν στόχο τους πολίτες της Βενεζουέλας.
Ο βενεζουελανός υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάτσα έσπευσε πάντως να επικρίνει τις προθέσεις των δύο ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ενώ χαρακτήρισε «αντιπατριωτική» τη στάση των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης με το επιχείρημα ότι βλάπτουν την οικονομία της Βενεζουέλας.
Ο ελάχιστα δημοφιλής πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, υπενθύμιζαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, είναι αντιμέτωπος με διαδηλωτές που ζητούν την παραίτησή του, ενώ τα μέτρα καταστολής που επιστράτευσε το καθεστώς του εις βάρος τους είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 125 άνθρωποι.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ. Ο Μπόρχες είχε αναφερθεί από το twitter στο ταξίδι του στην Ευρώπη και στις συναντήσεις που θα είχε με ευρωπαίους ηγέτες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Λίγο αργότερα, η Λίλιαν Τιντόρι θα ανακοίνωνε ότι οι Αρχές της Βενεζουέλας τής αφαίρεσαν το διαβατήριο προκειμένου να την εμποδίσουν να ακολουθήσει τους Χούλιο Μπόρχες και Φρέντι Γκεβάρα στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία.
«Μου απαγόρευσαν να βγω από τη χώρα. Η δικτατορία προσπαθεί να μας εμποδίσει να κάνουμε μια σημαντική διεθνή περιοδεία» έγραψε στο twitter. Παρίσι, Μαδρίτη και Λονδίνο εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που επιβλήθηκε στη σύζυγο της πιο εμβληματικής φυσιογνωμίας της αντιπολίτευσης.
- Γιατί κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στην Ουκρανία – Η απόφαση Μπάιντεν με φόντο την προεδρία Τραμπ
- Η σφαγή του Jonestown στις ΗΠΑ: Πώς ένας άνθρωπος έπεισε 913 άτομα να αυτοκτονήσουν σε μια μέρα
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας – «Δεν υπάρχει ενημέρωση για την κρατική αρωγή»