«Η Βόρεια Κορέα εκλιπαρεί για πόλεμο» δήλωσε χθες στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η αμερικανίδα πρεσβευτής Νίκι Χέιλι. «Γι’ αυτό ακριβώς ήρθε η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα πριν να είναι πολύ αργά» πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από την τηλεφωνική του συνομιλία με τον νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Γιάε Ιν, ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με διπλωματικούς τρόπους. Την ίδια ώρα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συμφωνούσε με τον πρόεδρο Μουν ότι χρειάζεται να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις.

Καθώς η κρίση κορυφώνεται, όλοι μιλούν για την ανάγκη λήψης πιο σκληρών μέτρων εις βάρος του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ. Η αμερικανίδα εκπρόσωπος στη χθεσινή συνεδρίαση επαίνεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που επέδειξαν «ασυνήθιστη ενότητα» όταν ενέκριναν τις πιο αυστηρές κυρώσεις, τον περασμένο μήνα, απαγορεύοντας εξαγωγές θαλασσινών, άνθρακα και σιδηρομεταλλευμάτων – άλλο ένα πλήγμα στην απομονωμένη οικονομία της Βόρειας Κορέας.

Η «ΔΙΠΛΗ» ΛΥΣΗ. Η Κίνα, που έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ καθώς στηρίζει την Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε μέσω του εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως κατανοεί ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο «χειροτερεύει διαρκώς», τόνισε όμως ότι η μόνη λύση είναι η «ειρηνική»: «Η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ το χάος και τον πόλεμο στη χερσόνησο».

Κίνα και Ρωσία συνεργάζονται για την εύρεση λύσης και κάνουν λόγο για μια «διπλή λύση» που προβλέπει να σταματήσει η Πιονγκγιάνγκ τις πυρηνικές δοκιμές, ενώ οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα σταματήσουν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις στην περιοχή. Ομως ακόμα δεν έχει γίνει ξεκάθαρο πώς θα ξεκινήσει ο «διάλογος» που επιθυμούν.

«ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ». Μέσα σε όλη αυτή τη διπλωματική κινητικότητα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις επέλεξε πολύ σκληρή γλώσσα: «Δεν θέλουμε την πλήρη ισοπέδωση της Βόρειας Κορέας. Ομως, σε οποιαδήποτε απειλή προς τις ΗΠΑ ή τα εδάφη της όπως η Γκουάμ ή προς τους συμμάχους μας θα ανταποδώσουμε με τεράστια στρατιωτική επίθεση, μια απάντηση που θα είναι και αποτελεσματική και πλήρης». Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι πως όταν ο Μάτις, πρώην συνταγματάρχης των πεζοναυτών και ένας από τους πιο αξιοσέβαστους στρατιωτικούς της γενιάς του μιλάει, οι αναλυτές σημειώνουν κάθε λέξη του. Και όπως αναφέρουν, στην φράση του το κλειδί είναι το «θα απαντήσουμε», δηλαδή είναι κατηγορηματικός, δεν λέει «ίσως».

Τις διαφορές στη στάση της Κίνας και της Ρωσίας από τη μια και των ΗΠΑ από την άλλη, σημειώνει ο Γκίντεον Ράχμαν στους «Financial Times». «Η κρίση με τη Βόρεια Κορέα αντί να ενώσει τη διεθνή κοινότητα τη διχάζει» παρατηρεί. «Επειτα από χρόνια η Βόρεια Κορέα εμφανίστηκε στο πρώτο πλάνο τής διεθνούς ατζέντας» καταλήγει. «Ισως βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιου είδους τελική κρίση. Ομως ακόμα και οι πρωταγωνιστές σε αυτό το δράμα δεν γνωρίζουν ακόμα εάν η κρίση θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις ή πόλεμο».