Ολοταχώς στις φούσκες δείχνει να επιστρέφει ο πλανήτης, που δεν είναι όμως ακόμη έτοιμες να σκάσουν. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν θα υπάρξει ένα «πληθωριστικό σοκ» που θα αλλάξει την οπτική των αγορών για τα επιτόκια, όπως αναφέρουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει η αγορά ψηφιακών κρυπτογραφημένων νομισμάτων, όπως του Bitcoin, που καταγράφει φέτος άλμα 380%, ενδεικτικό μιας νέας εποχής με μεγαλύτερες φούσκες απ’ ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με την τράπεζα.

Σωρευτικά τους τελευταίους μήνες η άνοδος της αξίας κάθε είδους ψηφιακού νομίσματος έχει υπερβεί τα 50 δισ. δολάρια. Στην προτίμηση των επενδυτών για τα ψηφιακά νομίσματα συνέβαλαν καθοριστικά τα προγράμματα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

ΠΗΡΑΝ ΡΙΣΚΟ. Εως σήμερα οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν ρίξει στις αγορές περίπου 14 τρισ. δολάρια μέσω προγραμμάτων τόνωσης, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά τους επενδυτές να στραφούν σε στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο. Με άλλα λόγια, είναι η γενναιοδωρία των κεντρικών τραπεζών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 που έχει φτάσει να προκαλεί ταχύτερες και μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε στοιχεία ενεργητικού σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο.

Ως αποτέλεσμα, το ξέφρενο ράλι στα ψηφιακά νομίσματα που ποντάρουν στην πτώση του δείκτη μεταβλητότητας VIX είναι πολύ μεγαλύτερο από αντίστοιχες κούρσες του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα εκείνη με τις ιαπωνικές μετοχές.

Ενδεικτικό είναι ότι το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin εκτοξεύτηκε από τα περίπου 300 δολάρια το 2015 στα 5.000 το προηγούμενο Σάββατο, πραγματοποιώντας ένα άλμα μπροστά στο οποίο η φούσκα των dot com φαίνεται μικρή. Σχολιάζοντας το φαινόμενο στο Bloomberg, αναλυτές εξηγούν ότι «η κερδοσκοπική συμπεριφορά εμφανίζεται πιο συχνά και σε περισσότερους τομείς και όχι μόνο στις πιστωτικές αγορές». Προσθέτουν ωστόσο ότι οι νέες αυτές φούσκες δεν είναι ακόμη έτοιμες να σκάσουν. Αυτό αναμένουν να συμβεί όταν ο πληθωρισμός θα αρχίσει διεθνώς να αυξάνεται και οι αγορές αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα επιτόκια.