Με την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο στον χώρο των εκπαιδευτικών, περίπου 140.000 δάσκαλοι και καθηγητές διεκδικούν και φέτος τις 20.000 θέσεις στα σχολεία της χώρας που καλείται να καλύψει το υπουργείο Παιδείας. Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας, περίπου 80.000 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι έχουν καταθέσει αιτήσεις για πρόσληψη στα σχολεία της χώρας, ενώ περίπου 60.000 υπολογίζονται οι υποψήφιοι καθηγητές για τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Το πρώτο κύμα προσλήψεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ενώ οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου Παιδείας ήδη εκτιμούν πόσα κενά προκύπτουν τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους και πόσες προσλήψεις θα γίνουν από το υπουργείο Παιδείας. Ετσι, ο Νίκος Φασφαλής, αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας, αναφέρει ότι αναμένεται να ανακοινωθούν 2.450 προσλήψεις δασκάλων, 1.400 νηπιαγωγών και 2.700 προσλήψεις δασκάλων ειδικής αγωγής. Συνολικά δε, στην ειδική αγωγή τα κενά σε εκπαιδευτικούς υπολογίζονται σε περίπου 3.500 πανελλαδικά. Από την ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) για τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας αναμένονται προσλήψεις τουλάχιστον 5.000 αναπληρωτών.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα δρόμου για να καλύψει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των χιλιάδων κενών σε εκπαιδευτικούς που καταγράφονται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η υπόσχεση Γαβρόγλου. Με το δεδομένο μάλιστα ότι ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου έχει υποσχεθεί στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας κάλυψη του 70% των κενών έως την ερχόμενη Δευτέρα 11 του μήνα που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, είναι προφανές ότι οι ημέρες που διανύουμε είναι ημέρες έντασης.

Οι χιλιάδες αναπληρωτές νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να τοποθετηθούν μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Οπως λέει ωστόσο στα «ΝΕΑ» ο συνδικαλιστής από την πλευρά των δασκάλων Βασίλης Παληγιάννης, «θεωρώ βέβαιο ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με μεγάλα προβλήματα και κενά στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες, κάτι που κρίνω ως απαράδεκτο, καθώς οι δομές αυτές και τα σχολεία αυτά είναι εκείνα που θα έπρεπε να ξεκινούν χωρίς ούτε ένα κενό».

«Οταν όμως οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας δηλώνουν ότι θα καλύψουν ώς και το 70% των αναγκών των σχολείων μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, είναι προφανές ότι παραδέχονται ότι θα υπάρξουν κενά» λέει ο Παληγιάννης.

Εκτιμάται ωστόσο ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου και με την τοποθέτηση του πρώτου κύματος αναπληρωτών δεν θα παραμείνουν πολλά κενά στα σχολεία της χώρας, αν και στις ειδικότητες εκπαιδευτικών (καλλιτεχνικά, πληροφορική, ξένες γλώσσες κ.λπ.) μπορεί να καταγραφούν και φέτος κενές θέσεις γύρω στις 2.000-3.000.

Οι προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών θα συνεχιστούν βέβαια και τους επόμενους μήνες.

«Η κάλυψη των κενών τις πρώτες ημέρες του χρόνου είναι συχνά πλασματική, καθώς υπάρχουν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στα ΑΕΙ που θα γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου, άρα τις πρώτες ημέρες του δεν θα μπορέσουν να καταγραφούν, αλλά και οι περιπτώσεις των 400 εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα που θα μεταταχθούν σε θέσεις ειδικού διδακτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια» λέει σχετικά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.