Θα κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης όπου προβλέπεται να γίνει η επένδυση του Ελληνικού ή πέντε σημεία με ορατές αρχαιότητες θα οριοθετηθούν ως ζώνες πρασίνου στο πλαίσιο των πολεοδομικών μελετών που θα ακολουθήσουν;
Το ερώτημα εκκρεμούσε ώς αργά χθες το βράδυ κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που άρχισε στις 18.30 να εξετάζει το θέμα, παρά το αίτημα αναβολής, εντάσεις και τουλάχιστον δύο διακοπές της συνεδρίασης εκ μέρους συγκεντρωμένων φορέων που αντιτίθεται στην επένδυση, όπως και των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι οποίοι είχαν κηρύξει στάση εργασίας για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟ και της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ, χωρίς να έχει προηγηθεί κήρυξη του επίμαχου χώρου ως αρχαιολογικού.
«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο εξετάζουμε σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συνήθως προηγείται μια κήρυξη και ακολουθεί ένα μνημόνιο. Στην παρούσα περίπτωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο, οπότε προσπαθούμε να παντρέψουμε τις απόψεις» παραδέχτηκε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ και πρόεδρος του ΚΑΣ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.
Οι εισηγήσεις. Τρεις αρχαίοι δήμοι απλώνονταν στον χώρο που καταλαμβάνει η επένδυση του Μητροπολιτικού Πάρκου –του Ευωνύμου, της Αιξωνής και του Αλιμούντος -, όπου ώς σήμερα έχουν εντοπιστεί 19 σημεία αρχαιολογικού χώρου και μνημεία. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων διά της προϊσταμένης της Στέλλας Χρυσουλάκη πρότεινε να κηρυχθεί το 50% της έκτασης –το τμήμα που συνορεύει με τους σημερινούς Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου –ως αρχαιολογικός χώρος, περιοχή στην οποία εκτιμάται ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρεθούν αρχαιότητες κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για την ανέγερση κτιρίων. Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, ωστόσο, και η προϊσταμένη της Ελένη Κουντούρη επέλεξαν να εισηγηθούν μια πιο ευέλικτη και λιγότερο δεσμευτική για τους επενδυτές λύση: την οριοθέτηση ζωνών κοινόχρηστου πρασίνου γύρω από τα ορατά κατάλοιπα που υπάρχουν στον χώρο, όπως ο μνημειώδης ταφικός περίβολος κάποιας εύπορης οικογένειας γαιοκτημόνων που βρίσκεται στην περιοχή της και ο οποίος λειτουργούσε ως τοπόσημο, ένα νεκροταφείο που βρισκόταν σε λειτουργία από τον 8ο αι. π.Χ. ώς τα ελληνιστικά χρόνια στην περιοχή του αμαξοστασίου του τραμ, ένα αρχαίο λατομείο στο οποίο μεταξύ άλλων έχει εντοπιστεί κι ένας νομισματικός θησαυρός, ο λόφος Χασάνι με τον μεταβυζαντινό οικισμό του και ο πρωτοελλαδικός οικισμός και το νεκροταφείο στο Ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, περιοχή ήδη κηρυγμένη, στην οποία ο Παυσανίας παραδίδει ότι εκεί ξεβράστηκαν τα πλοία των Περσών μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Ωστόσο, μέχρι τις 23.30 δεν είχαν περάσει από την αίθουσα συνεδριάσεων παρά μόνο οι εκπρόσωποι της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ και του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δεκάδες άτομα ακόμη περίμεναν στον περιβάλλοντα χώρο του ΥΠΠΟ, καθώς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραστούν και να εκφράσουν τις θέσεις τους για το θέμα, εκπροσωπώντας φορείς και ομάδες πολιτών.
Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά» που συζητήθηκε χθες από το ΚΑΣ θα εξεταστεί σήμερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.