Διάτρητο αποδείχθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα my school του υπουργείου Παιδείας στο οποίο καταγράφονται όλα τα προσωπικά στοιχεία των μαθητών της χώρας. Και αυτό γιατί, όπως διαπιστώθηκε ύστερα από προσφυγή του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων στη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το σύστημα ήταν τελικά «ανοικτό», με αποτέλεσμα να μπορούν να έχουν οι διευθυντές σχολείων πρόσβαση σε μαζικά δεδομένα χωρίς να καταγράφεται η δραστηριότητά τους.

Ετσι, έγγραφη προσωρινή διαταγή έλαβε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να διακοπεί η μαζική καταχώριση ανανεώσεων των εγγραφών των μαθητών στο my school. Κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση με μια κίνηση οι διευθυντές των σχολείων μαζικά στα στοιχεία όλων των μαθητών, αλλά θα πρέπει να γίνονται οι καταχωρίσεις των δεδομένων για κάθε μαθητή ή μαθήτρια ξεχωριστά.

Ανανεώσεις. Κατ’ επέκταση, το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τους διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων της χώρας ότι από χθες η… μαζική ανανέωση εγγραφών έχει απενεργοποιηθεί κατόπιν σχετικής οδηγίας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εφόσον η διαδικασία των εγγραφών έχει τυπικά ολοκληρωθεί. Ολα αυτά βέβαια διαπιστώθηκαν όταν το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εντάξει στο σύστημα και τα ιδιωτικά σχολεία, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να θορυβηθούν σχετικά με τα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών τους. Η προσφυγή που κατέθεσαν, ωστόσο, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αφορούσε το σύνολο των σχολείων της χώρας και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών.