Πριν από χρόνια είχαν την ατυχία –ή την τύχη, όπως λένε οι ίδιες –να… συναντηθούν με τον καρκίνο του μαστού. Η ζωή τους άλλαξε, χρειάστηκε να δώσουν έναν σκληρό αγώνα, αλλά τελικά τα κατάφεραν. Σήμερα, γυναίκες οι οποίες νόσησαν από την ασθένεια ετοιμάζονται να τρέξουν σε λιγότερο από ένα μήνα στον 9ο αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού Greece Race for the Cure®.
Ηταν συνεπέστατη στους ιατρικούς ελέγχους. Τη χρονιά που νόσησε η Ανδριανή Τσαπέλα είχε κάνει όλες τις προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είχαν βγει καθαρές. Εκείνη όμως έπιασε κάτι στον μαστό της και όταν είδε ότι δεν υποχωρεί, έκανε μαστογραφία. «Δεν έδειξε όμως κάτι. Παρ’ όλα αυτά εγώ συνέχιζα να πιάνω κάτι στον μαστό που δεν μου φαινόταν φυσιολογικό. Απευθύνθηκα σε μαστολόγο, ο οποίος επέμεινε να κάνω βιοψία», λέει στα «ΝΕΑ». Ηταν 1η Απριλίου 2008 όταν η ταχεία βιοψία έδειξε καρκίνο του μαστού «και δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο».
ΤΟ ΣΟΚ. Για την Ανδριανή Τσαπέλα, μητέρα δύο παιδιών, οι πρώτες στιγμές της ανακοίνωσης ήταν σοκαριστικές. Το πρώτο δε εξάμηνο ακόμη δυσκολότερο. «Ημουν νέα, ένιωθα άτρωτη, νόμιζα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ σε μένα. Κι όμως. Αν και στην αρχή δεν ήμουν καθόλου θετική στο να ακολουθήσω όλα όσα οι γιατροί με συμβούλευαν –η μητέρα μου είχε καρκίνο του εντέρου και πέθανε μέσα σε μόλις έξι μήνες από τη διάγνωση και το μόνο που είχε μείνει ήταν ταλαιπωρία -, τελικά έκανα μαστεκτομή, χημειοθεραπείες και ορμονοθεραπεία. Είχαν δίκιο τα παιδιά, η οικογένειά μου και οι φίλες μου που με έπεισαν να αγωνιστούμε όλοι μαζί και να είμαι σήμερα εδώ», θυμάται.
Εννιάμισι χρόνια μετά τη δική της περιπέτεια, η Ανδριανή ετοιμάζεται να δώσει το δικό της «παρών» στον 9ο αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού Greece Race for the Cure®, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου και διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Αλμα Ζωής σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Ο συγκεκριμένος αγώνας-θεσμός πραγματοποιείται σε 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2009 και πέρυσι συμμετείχαν περισσότεροι από 30.800 ερασιτέχνες δρομείς όλων των ηλικιών.
Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ. «Είναι μία γιορτή για τη ζωή. Συμμετέχουμε οι γυναίκες που καταφέραμε και νικήσαμε τον καρκίνο, αλλά παράλληλα τιμούμε και εκείνες οι οποίες δεν τα κατάφεραν. Μέσα από τον αγώνα αυτόν στέλνουμε μήνυμα εμψύχωσης για τις γυναίκες που τώρα περνούν την ασθένεια, αλλά και δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το Α και το Ω», λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συλλόγου Αλμα Ζωής, Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.
Οπως επισημαίνει, με τα έσοδα που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο από τους αγώνες υλοποιούνται προγράμματα, τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με τους πόρους του συλλόγου. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον αγώνα του 2016, 832 γυναίκες, ηλικίας 20-39 ετών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα εξετάστηκαν δωρεάν, ενώ 36 γυναίκες που έχουν νοσήσει, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, συμμετείχαν σε πρόγραμμα γονιδιακού ελέγχου. «Παράλληλα, 900 γυναίκες αλλά και άνδρες παρακολούθησαν το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού σε χώρους εργασίας πανελλαδικά. Με τα έσοδα του αγώνα 130 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται σε χημειοθεραπείες, πήραν δωρεάν εξατομικευμένη βοήθεια από διατροφολόγο και αισθητικό. Είναι, ξέρετε, πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση της ασθένειας, που η εξωτερική εμφάνιση αλλοιώνεται και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, να μπορεί να τονωθεί η αυτοπεποίθηση της γυναίκας».
ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. Πριν από 10 χρόνια, ο καρκίνος του μαστού της χτύπησε την πόρτα. Η Βάσω Γιοχάη ήταν μόλις 29 ετών, «σε μια ηλικία που νομίζεις ότι δεν πρόκειται να σου συμβεί. Ψηλάφισα κάτι τον Φεβρουάριο, ωστόσο πίστευα ότι δεν ήταν ανησυχητικό. Αυτό το κάτι όμως μεγάλωνε, οπότε τον Μάιο επισκέφθηκα τον γιατρό. Μέσα σε μία εβδομάδα χειρουργήθηκα, έκανα χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες και τώρα ολοκληρώνω την ορμονοθεραπεία. Τα πέντε πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, είναι το μεγάλο σκαλοπάτι, το πιο καθοριστικό», λέει.
Εδώ και εννέα χρόνια είναι πλέον εθελόντρια, στηρίζει γυναίκες που περνούν όσα πέρασε κι εκείνη. «Βλέπω γυναίκες που πριν από τη συνάντησή μας δεν χαμογελούν. Οι συζητήσεις μας τις κάνουν να ανοιχτούν, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνες και πως ό,τι τους συμβαίνει, έχει συμβεί σε χιλιάδες γυναίκες, που τα κατάφεραν».

Αριθμοί

6.000νέα περιστατικάκαρκίνου του μαστού εντοπίζονται ετησίως στη χώρα μας

1.600.000γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού
450.000γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στον μαστό στην Ευρώπη
Περίπου140.000χάνουν τη ζωή τους λόγωτης ασθένειας

Στον 8ο αγώνα GreeceRace for the Cure®το 2016 πήραν μέρος30.845συμμετέχοντες

832γυναίκες 2 – 39 ετών εξετάστηκαν δωρεάν σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη από τα έσοδα του περσινού αγώνα
INFO
9ος αγώνας ενάντια στον καρκίνο του μαστού Greece Race for the Cure®. 1 Οκτωβρίου
Αφετηρία: Ζάππειο
Εναρξη διοργάνωσης: 9 π.μ.
Εκκίνηση αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων: 10 π.μ.
Εκκίνηση περιπάτου 2 χιλιομέτρων: 11.20 π.μ.