Στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» στην Καβάλα, όπου το πρωί της Τετάρτης υπογράφτηκε η συμφωνία για την σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, ξεδίπλωσαν το σχέδιό τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού βαλκανικού πυρήνα – με την ένταξη σε αυτόν της Σερβίας και της Ρουμανίας – που θα διαμορφωθεί σταδιακά μέσα από μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία θα προσδώσουν μεγάλη δυναμική στο εμπόριο, τον τουρισμό και στην επιχειρηματικότητα.

Για τον σκοπό αυτό οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν γνωστό ότι τον Οκτώβριο θα έχουν από κοινού συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να του παρουσιάσουν το σχέδιο τους για την προώθηση τέτοιων έργων ζητώντας ταυτόχρονα χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Έπειτα από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα ζητήσουμε τον Οκτώβριο μια συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να του παρουσιάσουμε τις κοινές ιδέες και προτάσεις μας για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπόικο Μπορίσοφ μετά την υπογραφή της συμφωνίας..

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη Βαλκανική, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής.Αναφερόμενος δε στο νέο υπό κατασκευή έργο επισήμανε ότι αφορά μεν τις δυο χώρες ωστόσο σημείωσε ότι «στην επικείμενη τετραμερή συνάντηση που θα γίνει στη Βάρνα θα ενσωματώσουμε και τους Ρουμάνους και τους Σέρβους ομολόγους μας επειδή το έργο αφορά και τις μεταφορές στον Δούναβη και τη στρατηγική του Δουνάβεως […] οπότε είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε και τις χώρες αυτές.

Μας παρουσιάζεται έτσι και μια ευκαιρία να δείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας πόσο σημαντικά περιφερειακά έργα αναπτύσσονται στην περιοχή μας. Αυτό είναι σημαντικό και όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία και τη στάση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα όσον αφορά την εξεύρεση χρηματοδότησης, έτσι ώστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι παρουσιάζοντας σήμερα ένα έγγραφο ουσιαστικά στοχεύουμε στο να γίνουν έργα υποδομής και σημαντικές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπ. Μπορίσοφ.

Τις βασικές πτυχές του σχεδίου για την δημιουργία ενός ισχυρού βαλκανικού πυρήνα, ξεδίπλωσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην πραγματικότητα ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε το Δούναβη με τη Μαύρη Θάλασσα».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε όραμα να βγάλουμε τα Βαλκάνια μπροστά.Είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, και χωρίς τη συμβολή των χωρών μας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στην πραγματικότητα ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε το Δούναβη με τη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο κ.Τσίπρας.

«Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό.Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας»

Η Ελλάδα βγαίνοντας από την οικονομική κρίση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Θέλουμε να έχουμε ένα θετικό ρόλο ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις ηπείρους»