Φρένο σε ένα πρόωρο αντάρτικο στο εσωτερικό της ΝΔ επιχειρεί να βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αποκλεισμό από τα κομματικά ψηφοδέλτια του γιου τού βουλευτή της Β’ Πειραιά Γιάννη Τραγάκη.

Η επίδειξη πυγμής από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίθηκε αναγκαία, μετά την προαγγελία Τραγάκη για την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική (σ.σ.: πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1974), η οποία συνοδεύτηκε ωστόσο και από τη «μεταβίβαση» της έδρας στον γιο του Παναγιώτη. Η κίνηση του βουλευτή να χρίσει ως πολιτικό διάδοχο και υποψήφιο τον γιο του αποτέλεσε απλώς την αφορμή για την οργίλη αντίδραση του προέδρου της ΝΔ. Βασική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να στείλει ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος πως δεν πρόκειται να ανεχτεί συμπεριφορές και ενέργειες που βρίσκονται εκτός της γραμμής που έχει χαράξει, αλλά και της φιλοσοφίας που επιθυμεί ο ίδιος να περάσει στο κόμμα και αφορά την αξιολόγηση στελεχών και βουλευτών σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ανέδειξε, άλλωστε, και με το tweet που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Στη Νέα Δημοκρατία όλοι κρίνονται και αξιολογούνται. Κανείς δεν ορίζεται μόνος του υποψήφιος βουλευτής».

Επιπλέον, η «κόκκινη κάρτα» στον υιό Τραγάκη αποτελεί και ένα αυστηρό μήνυμα σε βουλευτές και στελέχη πως πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθούν δηλώσεις και παρεμβάσεις που δίνουν τροφή για σχόλια εις βάρος της ΝΔ και συνακόλουθα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της, σε μια χρονική στιγμή που υπερέχει συντριπτικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει εντός του γαλάζιου στρατοπέδου οι γκρίνιες και οι ενστάσεις για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι’ αυτόν τον λόγο ο αρχηγός της ΝΔ έκρινε επιβεβλημένο να σταματήσει εγκαίρως τους επίδοξους αντάρτες και, ακολούθως, να υπάρξει μια επιστροφή του κόμματος στην εσωστρέφεια.

Πηγές της Πειραιώς επισημαίνουν πως το «κόψιμο» Τραγάκη από τις γαλάζιες λίστες είναι και ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Αυτό διαφαίνεται, όπως λένε, και από την ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία τονίζεται πως δεν θα συμπεριληφθεί στα κομματικά ψηφοδέλτια όποιος προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του προέδρου και των αρμόδιων οργάνων του κόμματος. «Εκτός από τους νυν βουλευτές, κανείς άλλος δεν μπορεί να θεωρείται υποψήφιος προτού αυτό αποφασιστεί από τα όργανα του κόμματος. Δεν γίνεται γόνοι πολιτικών της ΝΔ να αυτοπροβάλλονται ως υποψήφιοι» αναφέρουν με νόημα οι ίδιες πηγές. Αλλωστε, προσθέτουν, ένα τέτοιο φαινόμενο, να προκρίνονται δηλαδή τα παιδιά των βουλευτών, είναι εκτός και της κομματικής γραμμής αλλά και των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των στελεχών. Η επισήμανση του προέδρου στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πως «μόνοι σίγουροι υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές είναι οι νυν βουλευτές», αποδεικνύεται με ηχηρό τρόπο ότι δεν ήταν κενή περιεχομένου, διαμηνύουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, από το επιτελείο της Πειραιώς αναφέρουν ότι, παρά τη σκληρή απόφαση, δεν υπάρχει πρόθεση να στοχοποιηθεί ο Γιάννης Τραγάκης ούτε ο γιος του, τους οποίους ο πρόεδρος της ΝΔ «σέβεται και εκτιμά». Με τη χθεσινή κίνηση, όπως προσθέτουν, «επικρίνεται η συμπεριφορά». Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι αρκετές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει αυστηρές συστάσεις στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος να προσέχουν τη συμπεριφορά και τον δημόσιο λόγο τους.

«ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ». Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης –από τον Ιανουάριο του 2016, οπότε ανέλαβε το τιμόνι του κόμματος –λαμβάνει δραστικά μέτρα για βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, τα οποία κινήθηκαν εκτός κομματικής γραμμής.

Τον περασμένο Απρίλιο καρατόμησε την έως τότε αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας Κατερίνα Παπακώστα για δηλώσεις που είχε κάνει κατά του Αδωνη Γεωργιάδη. Λίγο νωρίτερα είχε «κόψει» από τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης τον Γιώργο Κασαπίδη. Αιτία ήταν η συλλογή υπογραφών για το Τάμα του Εθνους, στην οποία ο βουλευτής Κοζάνης είχε ρόλο καθοδηγητή, ενώ την ίδια ώρα πρωτοστατούσε και στις αντιδράσεις για το θέμα της φέτας, αγνοώντας τις θέσεις του κόμματος. Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξάλλου, έχουν διαγραφεί από το κόμμα ο πολιτευτής Φαήλος Κρανιδιώτης και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρματζης για δηλώσεις που είχαν κάνει και οι οποίες είχαν θεωρηθεί προσβλητικές και εμπρηστικές.