Σήμερα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη σημασία που έχουν οι υδάτινοι πόροι σε όλους τους τομείς της ζωής και της οικονομίας. Σε περιοχές όπως εδώ στην Ελλάδα, στην Καλιφόρνια ή στη Μέση Ανατολή οι διαθέσιμοι πόροι μειώνονται διαρκώς. Σε άλλες, όπως είναι το Τέξας, η Βομβάη και η Σιέρα Λεόνε, οι βροχές γίνονται πλέον καταρρακτώδεις και προκαλούν φονικές πλημμύρες. Παντού, δε, οι υδάτινοι πόροι απειλούνται με μόλυνση από διάφορους παράγοντες, παρά τη ζωτική τους σημασία.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν τα παραπάνω, πλήττοντας την ισορροπία της φύσης και προκαλώντας φαινόμενα που παλαιότερα θα χαρακτηρίζαμε εξαίρεση. Με τη Συμφωνία των Παρισίων που υπεγράφη το 2015 κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP21, τα κράτη της υφηλίου δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα ώστε να ανακοπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπορέσουν οι κοινωνίες μας να προσαρμοστούν στις ήδη συντελούμενες αλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη που την απαρτίζουν βρέθηκαν στην αιχμή της πρωτοβουλίας αυτής, όπως για παράδειγμα αποδεικνύει η προσφάτως υιοθετηθείσα νομοθεσία που προωθεί τη λεγόμενη κυκλική οικονομία.

Η ευθύνη ενός ομίλου, όπως ο όμιλος SUEZ, καλύπτει τόσο την προστασία των πόρων όσο και την παροχή καινοτόμων λύσεων στις τοπικές κοινότητες και τη βιομηχανία. Οι λύσεις αυτές αποσκοπούν στην εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας υδάτων, αλλά και στο να δοθεί νέα ζωή στα λύματα, χάρη στην αξιοποίηση και την ανακύκλωσή τους. Για παράδειγμα, επαναχρησιμοποιούμε περίπου 900 κυβικά μέτρα χρησιμοποιημένων υδάτων, έπειτα από επεξεργασία, με τα οποία είτε επανεμπλουτίζουμε τον υδροφόρο ορίζοντα είτε ποτίζουμε καλλιέργειες είτε τροφοδοτούμε εργοστάσια προς χρήση κατά τις διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής.

Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό αλλά και θεμελιώδες δικαίωμα, αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Εθνη από το 2010. Επομένως, έχουμε συλλογικό καθήκον να το προστατεύσουμε. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία και τον διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, με στόχο τη δημιουργία νέων μοντέλων διαχείρισης, αλλά επιτυγχάνεται και μέσω της διάδοσης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Το ότι οι Αρχές πολλών χωρών, όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Κολομβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Κίνα, μας εμπιστεύονται οφείλεται στο γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες, οι βιομηχανίες και οι εκάστοτε χρήστες εν γένει αναγνωρίζουν την εμπειρία μας και την ικανότητά μας να βρίσκουμε λύσεις προσαρμοσμένες στα προβλήματά τους για μια βιώσιμη διατήρηση των διαθέσιμων πόρων. Το ίδιο ισχύει επίσης για τους τομείς διαχείρισης αποβλήτων, που μπορούν να μετατραπούν σε ενέργεια ή σε νέες δευτερογενείς πρώτες ύλες.

Η Ελλάδα, μια χώρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε από το 2001 μέσω της εταιρείας διαχείρισης νερού της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα μείωσης των υδάτινων πόρων της. Ταυτόχρονα, όμως, διαθέτει και όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου κυκλικής οικονομίας. Η SUEZ είναι έτοιμη να τη συνοδεύσει σε αυτήν την προσπάθεια!