Tεχνογνωσία στην ελληνική κυβέρνηση για την υπό σύσταση δημόσια τράπεζα επενδύσεων προτίθεται να μεταφέρει η γαλλική τράπεζα επενδύσεων Bpifrance. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Nicolas Dufourq, γενικός διευθυντής της Bpifrance, που συνοδεύει τον γάλλο πρόεδρο στην επίσκεψή του στην Αθήνα, «το κλειδί για την ανάπτυξη είναι η πεισματική στοχοθεσία».
Πώς εξηγείτε την επιτυχία της επενδυτικής τράπεζας Bpifrance;

Το 2012 η Γαλλία αποφάσισε τη δημιουργία μιας επενδυτικής τράπεζας που να βρίσκεται στην υπηρεσία των επιχειρηματιών της χώρας, την BPI. Από τότε, η δημόσια αυτή τράπεζα επενδύσεων έχει συνεισφέρει στη χρηματοδότηση 200 επενδυτικών προγραμμάτων στη Γαλλία, προσφέροντας πίστωση, ίδια κεφάλαια και επιχορηγήσεις. Τα ποσά που έχουν επενδυθεί είναι πολύ σημαντικά, το κεντρικό ζήτημα όμως δεν βρίσκεται εκεί. Ο κύριος στόχος μας ήταν να νιώσουν οι επιχειρήσεις ότι βρισκόμαστε δίπλα τους και να τους εμφυσήσουμε αυτοπεποίθηση, εν μέσω ενός γενικότερου εύθραυστου οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο επικρατούσε. Θέλαμε να τις εμψυχώσουμε ώστε να θέτουν υψηλούς στόχους και να τολμούν να ξανοίγονται χωρίς τους δισταγμούς και τους φόβους που είχαν δημιουργήσει οι δικές μας αποτυχίες κατά τα χρόνια της κρίσης. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό δίκτυο επιχειρηματιών, απενοχοποιήσαμε την παρακινδυνευμένη, αν θέλετε, επιχειρηματικότητα που θέτει υψηλούς στόχους και ενδυναμώσαμε όσους είχαν τη φιλοδοξία να γίνουν οι πρωτοπόροι μιας νέας Γαλλίας. Εκμεταλλευτήκαμε το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας του λαού μας και δημιουργήσαμε τη FrenchTech, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκομένους στον τομέα των start-ups, φέρνοντας με τον τρόπο αυτό στην επιφάνεια τον εξαιρετικό πλούτο που διαθέτει το εθνικό μας επιχειρηματικό οικοσύστημα. Tο μοντέλο αυτό θα το αναπαραγάγουμε και στον τομέα της βιομηχανίας με το FrenchFab. Στις 12 Οκτωβρίου, μάλιστα, 30.000 επιχειρηματίες θα συναντηθούμε στο γήπεδο Βercy για να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός.
Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει μία δημόσια τράπεζα για τις επενδύσεις. Τι συμβουλή θα θέλατε να δώσετε στην ελληνική κυβέρνηση;

Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε αυτήν την τεχνογνωσία μας και στην ελληνική κυβέρνηση. Η συμβουλή μου στην ελληνική κυβέρνηση θα ήταν η δημιουργία ενός δικτύου σημείων όπου ο πελάτης θα έχει άμεση πρόσβαση και όπου σε μία θυρίδα θα προσφέρονται όλες οι υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν να επιτύχεις σε τέτοιους τομείς εάν δεν έχεις γεωγραφική παρουσία εκεί όπου σε χρειάζεται ο πελάτης και αν δεν έχεις προσωπική σχέση μαζί του.
Η Ελλάδα φαίνεται πως σταδιακά βγαίνει από την κρίση. Πιστεύετε ότι οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την ανάπτυξη;

Το κλειδί για την ανάπτυξη είναι η πεισματική στοχοθεσία, η οποία επιφέρει αποτελέσματα μέσω της αυτοπεποίθησης. Η χρηματοδότηση, οι επενδύσεις κ.λπ. δεν είναι άλλο από παρακολουθηματικά στοιχεία ενός θετικού οράματος για το μέλλον και της επιθυμίας να επιτύχεις χωρίς να φοβάσαι τα εμπόδια. Η ψυχολογία είναι το 50% του προβλήματος.