Τάκλιν ώστε να καταφέρει να ξεπαγώσει την αξιολόγηση των υπαλλήλων, που τόσο αρνείται το προσωπικό στο Δημόσιο, επιχειρεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή και υπογράφεται από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Ετσι, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, στη… σέντρα βγάζει η κυβέρνηση τους διευθυντές και τους τμηματάρχες, οι οποίοι καλούνται να αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους. Τυράκι για τους αξιολογητές θα είναι η ανέλιξή τους σε άλλη θέση ευθύνης. Στην αντίθετη περίπτωση πάλι ισχύει το φόβητρο ότι θα… κολλήσουν στην ίδια θέση και δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων.

Πάντως, σύμφωνα με την τροπολογία, στην περίπτωση που ο υπάλληλος αρνηθεί να συμπληρώσει τα έντυπα αξιολόγησης που τον αφορούν, αναλαμβάνει… δράση ο προϊστάμενος, ο οποίος θα συντάξει κατευθείαν την έκθεση αξιολόγησης.

Ιδιοι ο μαραγκός και ο οδοκαθαριστής;

Και μια και ο λόγος (και) για τον Σκουρλέτη, να σας πω ότι έσπευσε να απαντήσει στο χθεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» για την ΕΣΕΕ που υπεγράφη μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες προσλήψεις στους δήμους λόγω μείωσης ωραρίου. Υποστήριξε πως έγινε το αυτονόητο, δηλαδή το μειωμένο ωράριο για εργαζομένους στην καθαριότητα να επεκταθεί και σε εκείνες τις περιπτώσεις οι οποίες έχουν συναφείς συνθήκες εργασίας. Αλλωστε, όπως δήλωσε, «μην μου πείτε ότι όλοι όσοι εργάζονται στην ανακύκλωση των απορριμμάτων έχουν πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτούς οι οποίοι εργάζονται στην αποκομιδή».

Και ρωτώ λοιπόν τον Σκουρλέτη: Ο ψυκτικός, ο μαραγκός ή ο ανθοκόμος που εργάζεται στους δήμους και πλέον θα έχει μειωμένο ωράριο και επιπλέον ημέρες άδειας έχει συναφείς συνθήκες εργασίας με τους ανθρώπους της καθαριότητας, που αν μη τι άλλο βρίσκονται στο δρόμο νυχθημερόν;

Μήνυση για τους θανάτους

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα συνεχή θανατηφόρα ατυχήματα εργαζομένων στους δήμους, κατέθεσε στην

Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στην αναφορά γίνεται λόγος για 34 θανατηφόρα ατυχήματα από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι Αύγουστο 2017 με θύματα εργαζομένους και ακόμη 32 σοβαρά εργατικά ατυχήματα από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Μάλιστα, η Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι της νομοθεσίας αναφορικά με την υγιεινή ασφάλεια των εργαζομένων, πράγμα το οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Κουβέντες για συνέδριο

«Η ύπαρξη συστήματος αξιολόγησης των διακομιδών είναι… κουβέντα για συνέδριο»: κάπως έτσι επιχείρησε να κλείσει άρον άρον ο Παύλος Πολάκης τη συζήτηση που εξελισσόταν στη Βουλή για τον περιορισμό του κόστους των διακομιδών με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών. Το θέμα έθιξε με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Λάρισα Κώστας Μπαργιώτας.

«Οσοι είμαστε γιατροί και έχουμε δουλέψει στα νοσοκομεία γνωρίζουμε πολύ καλά και υπήρξαμε μάρτυρες και αδικαιολόγητων και ιδιαίτερα επικίνδυνων διακομιδών, μιας και δεν υπάρχει κανένα σύστημα αξιολόγησης, ελέγχου του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι αεροδιακομιδές και πολύ περισσότερο των ιατρικών λόγων που γίνονται…», ήταν η τοποθέτηση του Μπαργιώτα, ο οποίος σημειωτέον έχει… γράψει ατελείωτες εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία ως ορθοπεδικός.

Νέα αναβολή για τους χάρτες

Αναβολή στην αναβολή παίρνει η υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες. Χθες έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι δίνεται η 4η κατά σειρά παράταση, έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Αναρωτιέμαι ποιοι θα την πληρώσουν από την ολιγωρία των δήμων. Την απάντηση νομίζω τη γνωρίζουμε όλοι…