Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα και δικαστικά βρισκόμαστε σχεδόν στην αρχή! Ο δράστης Γιώργος Ρουπακιάς είναι ελεύθερος, λόγω παρέλευσης του 18μήνου –ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για κάθε κατηγορούμενο -, ενώ η οικογένεια του θύματος, που είναι συνεχώς παρούσα στη διαδικασία, περιμένει καρτερικά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας των δικαστών για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και το σύνολο των κατηγορουμένων που έχουν παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Η πολύκροτη δίκη μετά τις θερινές διακοπές ξεκίνησε πάλι χθες με την κατάθεση του υπαλλήλου του Δήμου Χαλανδρίου, Θόδωρου Πισιμίση, ο οποίος το 2014 είχε δεχθεί επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα χτυπήματα που δέχθηκε, επισημαίνοντας ότι «οι στόχοι του εθνικοσοσιαλισμού είναι να τρομοκρατήσουν και να δελεάσουν την κοινωνία ταυτόχρονα. Στρέφονται εναντίον όσων είναι διαφορετικοί».

Το δικαστήριο που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 έχει συνεδριάσει 175 φορές και ήδη έχουν εξεταστεί οι περισσότεροι από τους 131 μάρτυρες κατηγορίας που έχουν κληθεί. Μεταξύ αυτών που αναμένεται η εξέτασή τους από το δικαστήριο είναι και το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Σταύρου, καθώς και πέντε πρώην μέλη της που έδωσαν στην ανάκριση πολλά στοιχεία για τη δομή και τους ρόλους συγκεκριμένων προσώπων μέσα στην οργάνωση.

Οι πέντε μάρτυρες έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας και έτσι δεν θα εμφανιστούν στο δικαστήριο αλλά θα καταθέσουν μέσω τηλεδιάσκεψης από αίθουσα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η παρουσίαση των στοιχείων –βίντεο και φωτογραφίες –από τη δράση της οργάνωσης που αποτελούν μέρος της δικογραφίας.

Τέλος, έπειτα από μήνες, εμφανίστηκε στο εδώλιο ένας πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής, ο Στάθης Μπούκουρας, καθώς είχε φτάσει η ώρα που το δικαστήριο απασχόλησε η υπόθεση με κεντρικό μάρτυρα τον Αλέξανδρο Πνευματικό, νυν δήμαρχο Κορίνθου, ο οποίος έχει καταθέσει για περιστατικά βίας στην περιοχή από την εγκληματική οργάνωση, ειδικά ύστερα από τη χρησιμοποίηση του στρατοπέδου του 6ου Συντάγματος Πεζικού για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.