Φόρμουλα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία αναζητούν στην Κεντροαριστερά, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία στην εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα. Η πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο δεν κατέληξε χθες το βράδυ σε οριστική συμφωνία και λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, το οποίο μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στο όλο εγχείρημα της ανοικτής εκλογής, αναζητείται μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Παρότι η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επέμειναν στη θέση τους για αυτοπρόσωπη επικύρωση των στοιχείων πριν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ μέλη των «τεχνικών» της Επιτροπής ανέφεραν πως για την αποφυγή διπλοψηφίας μπορεί να αξιοποιηθεί προηγούμενη ταυτοποίηση μέσω των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Οι «τεχνικοί» προσήλθαν στη συνεδρίαση με προτάσεις για την εξασφάλιση του αδιαβλήτου της διαδικασίας, εξηγώντας πως από τη στιγμή που οι πολίτες βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους και διαθέτουν προσωπικά κινητά, σημαίνει ότι η ταυτοπροσωπία τους μέσω ΑΦΜ, ταυτότητας και διεύθυνσης κατοικίας έχει ήδη γίνει από τον πάροχο της κινητής. Για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, αρκεί το σκανάρισμα της φωτογραφίας διαβατηρίου. Ως επιπρόσθετο μέτρο ασφάλειας, θα ζητείται και αριθμός προσωπικής πιστωτικής κάρτας, με την οποία θα πληρώνεται και η συνδρομή κάθε ψηφοφόρου.

Η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, έκανε λόγο για ένα σύστημα που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ με απόλυτη επιτυχία και επέμεινε στην ανάγκη για αυτοπρόσωπη παρουσία όσων εκδηλώσουν πρόθεση να ψηφίσουν, κατά την οποία θα ταυτοποιείται ο ψηφοφόρος και θα παραλαμβάνει τον σχετικό κωδικό, με τον οποίο θα μπορέσει να ψηφίσει ηλεκτρονικά. Η διαδικασία της ταυτοποίησης θα πρέπει να έχει προηγηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από την ημέρα των εκλογών. Το θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνικό, καθώς η συμμετοχή σε κομματική διαδικασία «δεν είναι talent show» και η φυσική παρουσία είναι το ελάχιστο που μπορεί να ζητηθεί από το υποψήφιο μέλος του νέου φορέα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Είναι λογικό άλλωστε να επιμένουν στην απόλυτη διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας για να αποφευχθούν φαινόμενα που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την έγκυρη εκλογή αρχηγού. Μπροστά σε ένα «βραχυκύκλωμα», με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής ο Νίκος Αλιβιζάτος απέστειλε ερώτημα στις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το εάν μπορούν να διασφαλίσουν το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογής με βάση το δικό τους σύστημα ταυτοποίησης. Νωρίτερα, οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Ραγκούσης επανέλαβαν τη στήριξή τους στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

ΕΚΤΟΣ Ο ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ. Στο μεταξύ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ξεκαθάρισε χθες ότι δεν κατεβαίνει υποψήφιος. Η απόφασή του δεν βασίστηκε στην έλλειψη υποστήριξης από το κόμμα του, αλλά σε διαφωνίες επί της διαδικασίας. Από την αρχή, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν η διπλή κάλπη έτσι ώστε η βάση να μην αποφασίσει μόνο τη νέα ηγεσία, αλλά και τη μορφή που θα έχει το κόμμα –αν θα πρόκειται για έναν ενιαίο, πολυτασικό ή έναν πολυκομματικό φορέα. Η πρόταση αυτή εγκαταλείφθηκε γρήγορα και έτσι ο Θεοχαρόπουλος αποφάσισε να μην εμπλακεί. «Θέση μου είναι ότι ο νέος ενιαίος φορέας πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα. Αυτό προϋποθέτει την υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε την “επόμενη ημέρα” σε φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση. Οσες υποσχέσεις και δεσμεύσεις και αν δοθούν» ήταν το δικό του μήνυμα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΔΗΣΟ. Από την πλευρά του, το ΚΙΔΗΣΟ αντιτάσσεται στην αυτοδιάλυση των κομμάτων και προκρίνει τη λύση ενός πολυκομματικού φορέα: «Δεν υπάρχει ακόμα η ώσμωση που θα επέτρεπε την άμεση σύμπτυξη σε ενιαίο φορέα. Ούτε το έδαφος σε αυτή τη συγκυρία για έναν νέο μεγάλο φορέα που θα ξεκινούσε από το μηδέν, σβήνοντας μονομιάς ιστορία, μνήμες και παραδόσεις» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ενώ οι άλλοι υποψήφιοι, ανάμεσά τους και η Φώφη Γεννηματά, έχουν ξεκαθαρίσει πως η διαδικασία εκλογής αρχηγού αφορά την ίδρυση ενός νέου, ενιαίου κόμματος της Κεντροαριστεράς, στελέχη από το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συνεχίζουν να μιλούν για «συνέχεια της ΔΗΣΥ». Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση του κόμματος είναι αυτή που θα λύσει τις απορίες που δημιουργήθηκαν τόσο για τη στάση του ΚΙΔΗΣΟ όσο και την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Παπανδρέου.