Προφανώς πρόκειται για σύμπτωση. Δύο εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές όπου αναμένεται νέος θρίαμβος της πρώτης γυναίκας καγκελαρίου, της Ανγκελα Μέρκελ, μία άλλη Γερμανίδα, η Μπιμπιάνα Στάινχαους, γκρεμίζει ένα ακόμα ανδροκρατούμενο κάστρο στο αγαπημένο σπορ των Γερμανών: το ποδόσφαιρο. Η επιθεωρήτρια αστυνομικός στο επάγγελμα θα οριστεί σήμερα, εκτός απροόπτου, να διευθύνει τον αγώνα της Κυριακής ανάμεσα στη Χέρτα Βερολίνου και τη Βέρντερ Βρέμης για την Μπουντεσλίγκα. Θα είναι η πρώτη φορά, όχι μόνο για την κορυφαία κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος αλλά και για το τοπ 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, που μία γυναίκα θα διευθύνει αγώνα ανδρών.

Αξιοζήλευτη διαδρομή

Η Στάινχαους δεν είναι άγνωστη στη Γερμανία. Διευθύνει αγώνες ανδρών σχεδόν 18 χρόνια και από το 2011 μέχρι πέρυσι είχε διαιτητεύσει 80 αναμετρήσεις στη δεύτερη κατηγορία. Είχε οριστεί επίσης αρκετές φορές τέταρτη διαιτήτρια στην Μπουντεσλίγκα και σε έναν από τους αγώνες με την Μπάγερν, το 2014, είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Πεπ Γκουαρντιόλα όταν τοποθέτησε το χέρι του γύρω από τους ώμους της. Αν και θεωρείται κορυφαία διαιτήτρια, έπρεπε να φτάσει 38 ετών για να αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής ομοσπονδίας για να την προβιβάσει στην πρώτη κατηγορία. Η απόφαση του Μαΐου χαιρετίστηκε από τον γερμανικό Τύπο ως νίκη κατά του σεξισμού, καθώς ο ίδιος οργανισμός, τη δεκαετία του 1950 είχε απαγορεύσει στις γυναίκες να παίζουν ποδόσφαιρο. Η ίδια θέλει να αποτάξει χαρακτηρισμούς όπως «πρωτοπόρος φεμινίστρια» και αντιμετωπίζει την προώθησή της ως επιβράβευση της σκληρής δουλειάς τόσων χρόνων.

«Ποτέ δεν σχεδίασα και πόσω μάλλον τώρα, να ανοίξω νέους δρόμους στη χειραφέτηση. Απλά κάνω αυτό που αγαπώ» δήλωνε τον Ιούλιο στο προπονητικό καμπ των διαιτητών. Εχει πέσει πάντως θύμα σεξισμού το 2015. Οταν απέβαλε τον γερμανό διεθνή της Χόφενχαϊμ Κερέμ Ντεμιρμπάι όταν αγωνιζόταν ακόμα στην Ντύσελντορφ, ο παίκτης δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο. Αποτέλεσμα, η ομοσπονδία τον τιμώρησε με πέντε αγωνιστικές αποκλεισμό.

Οταν τον Μάιο έγινε γνωστή η αναβάθμισή της στην Μπουντεσλίγκα, ο αρθρογράφος της «Die Welt» Οσκαρ Μπεκ έγραψε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι σήμερα κάθε στοιχείο του ποδοσφαίρου αναφερόταν με αρσενικό άρθρο (προφανώς αναφέρεται στη γερμανική γλώσσα). Μόνο η σφυρίχτρα (die Pfeife) είχε θηλυκό».

Η προώθηση της Στάινχαους στην Μπουντεσλίγκα θεωρείται από πολλούς Γερμανούς γεγονός το ίδιο σημαντικό για τη χώρα, όπως όταν εξέλεξε την πρώτη γυναίκα καγκελάριο, το 2005.

Η 38χρονη αστυνομικός κατάγεται από το Μπαντ Λάουτερμπεργκ στη Βόρεια Γερμανία, είναι γνωστή ως «Μπίμπι» και σύντροφός της είναι ο διάσημος άγγλος πρώην διεθνής ρέφερι και επίσης αστυνομικός Χάουαρντ Γουέμπ.