Τον μίτο της Αριάδνης στην υπόθεση της δωροδοκίας μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από τους Βραζιλιάνους για να κερδίσει το Ρίο τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 ακολούθησαν οι δικαστικές Αρχές της χώρας του καφέ.

Ο βασικός άξονας της νέας υπόθεσης διαφθοράς που συγκλονίζει τη Βραζιλία αλλά και το Ολυμπιακό Κίνημα φέρεται ότι ήταν ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας Κάρλος Νούζμαν.

Χρειάστηκαν εννέα μήνες έρευνας και η συνεργασία τριών χωρών, της Βραζιλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, για να ξετυλιχτεί το κουβάρι των αποκαλύψεων υπό την κωδική ονομασία Αθέμιτο Παιχνίδι, η οποία αποκαλύπτει ότι βραζιλιάνοι αξιωματούχοι μοίρασαν 2 εκατ. δολάρια κάτω από το τραπέζι προκειμένου το Ρίο να πάρει ψήφους.

Ερευνες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας του Ρίο, ο Νούζμαν οδηγήθηκε για ανάκριση ενώ ταυτόχρονα έγινε έρευνα στο σπίτι του, που βρίσκεται στην πλούσια γειτονιά Λεμπλόν. Οι εισαγγελείς ανέφεραν πως δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Νούζμαν, αλλά του κατασχέθηκε το διαβατήριο.

Αντίθετα, συνελήφθη ο επιχειρηματίας Αρτουρ Σοάρες, γνωστός και ως Βασιλιάς Αρθούρος, ο οποίος κέρδισε πολύ μεγάλα συμβόλαια από την κυβέρνηση του Ρίο για ολυμπιακά έργα. Συνελήφθη επίσης η στενή συνεργάτιδά του Ελιάνα Περέιρα Καβαλκάντε.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρεται σε «διεθνές σύστημα διαφθοράς» που στόχο είχε να εξαγοράσει ψήφους από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να κερδίσει το Ρίο τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016.

Ο Σοάρες κατηγορείται πως δωροδόκησε τον γιο του άλλοτε προέδρου της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, Πάπα Μασάτα για να επηρεάσει τις ψήφους της Αφρικής στην ψηφοφορία του 2009. Η εισαγγελέας Φαμπιάνα Σνάιντερ έχει δηλώσει πως οι Αγώνες χρησιμοποιήθηκαν σαν τραμπολίνο για διαφθορά.