Ετοιμη να στείλει «περισσότερα δώρα» στις ΗΠΑ δήλωσε χθες η Πιονγκγιάνγκ, τη στιγμή που η νοτιοκορεατική εφημερίδα «Asia Business Daily» υποστήριζε, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή ασφαλείας, πως η Βόρεια Κορέα άρχισε τη Δευτέρα να μετακινεί, μόνο στη διάρκεια της νύχτας με την ελπίδα να ξεφύγει από τα ραντάρ, προς τις δυτικές ακτές της έναν κατά τα φαινόμενα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

«Τα πρόσφατα μέτρα αυτοάμυνας που έλαβε η χώρα μου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ήταν ένα δώρο με παραλήπτη κανέναν άλλο εκτός από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Χαν Τάε Σονγκ, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, αναφερόμενος στη δοκιμή υδρογονοβόμβας στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ την Κυριακή, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Από μια ειρωνεία της τύχης, ο Χαν έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα δώρα από τη χώρα μου για όσο καιρό βασίζονται σε ριψοκίνδυνες προκλήσεις και μάταιες απόπειρες να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα» πρόσθεσε.

ΜΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι υποστήριζαν από τη Δευτέρα, την επομένη της έκτης κατά σειράς πυρηνικής δοκιμής της Πιονγκγιάνγκ, πως η αυξημένη δραστηριότητα που παρατηρείται γύρω από τον χώρο εκτόξευσης πυραύλων στη Βόρεια Κορέα υποδηλώνει προετοιμασία για νέες εκτοξεύσεις. Αναλυτές εκτιμούν πράγματι πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να δοκιμάσει ακόμη ένα όπλο στις/ή γύρω στις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα που γιορτάζει την ίδρυσή της: στις 9 Σεπτεμβρίου του 2016 είχε πραγματοποιήσει την πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της, επιβεβαιώνοντας την τάση της να συνδυάζει σημαντικές για αυτήν ημερομηνίες με οπλικές δοκιμές.

ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ Η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ. Ως απάντηση στις βορειοκορεατικές προκλήσεις, η πολεμική αεροπορία της Νότιας Κορέας διεξήγαγε τη Δευτέρα ασκήσεις με πυραύλους αέρος-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ το πολεμικό ναυτικό της ξεκίνησε χθες γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε τη Δευτέρα με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε Ιν, ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε «επί της αρχής» να αρθεί το όριο βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι, κάτι που θα δώσει στη Σεούλ τη δυνατότητα πληγμάτων μεγαλύτερης ισχύος σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης. Η μέχρι πρότινος ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας έθετε ως όριο βάρους για τις πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ τα 500 κιλά. Επιπλέον, η Νότια Κορέα συζητά, όπως ανακοίνωσε, με τις ΗΠΑ την ανάπτυξη αεροπλανοφόρων και βομβαρδιστικών στην κορεατική χερσόνησο.