Επειτα από κάθε προκλητική κίνηση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τον τελευταίο καιρό, τα μάτια όλου του κόσμου στρέφονται στη Ρι Τσουν Χι, την πιο διάσημη τηλεοπτική παρουσιάστρια του ερμητικού βασιλείου, που κάνει τις ανακοινώσεις με τον χαρακτηριστικό της τρόπο.

Η 74χρονη Ρι, που αποκαλείται και Φωνή της Βόρειας Κορέας, είναι επί 40 χρόνια η πιο γνωστή παρουσιάστρια ειδήσεων στον μοναδικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας. Η αγάπη της για τα τσόσον-οτς, τα παραδοσιακά κορεατικά κιμονό, σε όλες τις αποχρώσεις του ροζ, της έχουν δώσει το παρατσούκλι Ροζ Κυρία.

Η Ρι είναι γνωστή για την επιβλητική φωνή με την οποία μεταφέρει τα μηνύματα του αυταρχικού καθεστώτος της Πιονγιάνγκ. Με έντονο ύφος και οπερατικό τρόπο έχει ανακοινώσει πυρηνικές δοκιμές, έχει καταδικάσει εχθρούς της Βόρειας Κορέας και έχει αφηγηθεί τις ζωές και τα «επιτεύγματα» τριών γενεών της οικογένειας Κιμ στην ηγεσία της χώρας.

«Εχει μια πολύ επιθετική φωνή, που “γεμίζει την οθόνη”» λέει ο Κιμ Γιονγκ που αυτομόλησε από τη Βόρεια Κορέα. «Δεν υπάρχει άλλος να μπορεί να μιλήσει έτσι. Εχει ό,τι χρειάζεται για να περιγράψει πυρηνικά όπλα ή πυραύλους».

Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΡΙ ΤΣΟΥΝ ΧΙ. Δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τη Ροζ Κυρία. Γεννήθηκε το 1943 σε φτωχή οικογένεια, στα νοτιοανατολικά της χώρας και σπούδασε σε θεατρική σχολή της Πιονγιάνγκ. Αρχισε να εμφανίζεται στην κρατική τηλεόραση το 1971, όταν άρχισε η λειτουργία του καναλιού και γρήγορα έγινε κεντρική παρουσιάστρια. Το βορειοκορεατικό περιοδικό «Τσοσούν» δημοσιεύσε το 2009 μια αποκαλυπτική περιγραφή για το πώς έγινε προστατευόμενη του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη και ιδρυτή της χώρας. Ο Κιμ την ώθησε «με αγάπη και πίστη» να διαμορφώσει μια εντυπωσιακή φωνή, ανέφερε το δημοσίευμα. Και συνέχιζε: «Καθώς ο καιρός περνούσε η φωνή της είχε τέτοια απήχηση, ώστε όταν μιλούσε όλοι αισθάνονταν οικειότητα. Οταν η Ρι διάβαζε ανακοινώσεις και δηλώσεις, οι εχθροί έτρεμαν από τον φόβο τους».

Τη δεκαετία του ’80 ήταν πλέον τακτική παρουσία, διαβάζοντας τα πάντα – από ανακοινώσεις της κυβέρνησης έως τις προβλέψεις του καιρού. Το 1994 ξέσπασε σε δάκρυα την ώρα που μετέδιδε την είδηση για τον θάνατο του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, έκλαψε και πάλι όταν γνωστοποίησε τον θάνατο του γιου του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Η Ρι συνταξιοδοτήθηκε το 2012, όμως το καθεστώς της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να τη χρησιμοποιεί σε ειδικές περιστάσεις. Τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για «την απάντησή μας σε εχθρικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ». Τον Ιούλιο συνέχισε να προβάλλει την «αταλάντευτη δύναμη του κράτους μας».

Στην προσωπική της ζωή ζει με «σχετική πολυτέλεια» στην Πιονγιάνγκ με τον σύζυγό της, τα παιδιά και τα εγγόνια της. «Η Ρι Τσουν Χι, με το μικρόφωνο στο χέρι, ευλογημένη από τον ηγέτη μας, μοιάζει σήμερα ακριβώς όπως την ημέρα που παντρεύτηκε» ανέφερε το άρθρο. Και έτσι εμφανίζεται ακόμα, κάθε φορά που το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση στη χώρα και στον κόσμο.