Στο Βλαδιβοστόκ βρίσκεται από χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μόλις 300 χιλιόμετρα μακριά από το Πουνγιέ-ρι, το σημείο όπου πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές της, εκεί όπου δοκίμασε την Κυριακή μια υδρογονοβόμβα –και μαζί με αυτήν τα όρια της διεθνούς κοινότητας. Η πυρηνική επικαιρότητα αναμένεται να κυριαρχήσει και στο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται έως την Πέμπτη στην πόλη όπου καταλήγει ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος. Ο ρώσος πρόεδρος έχει προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα, στο περιθώριο του φόρουμ, με τον νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Γιάε Ιν. Ξεκάθαρο δείγμα των προθέσεών του, ωστόσο, και του βορειοκορεατικού διλήμματος που αντιμετωπίζει έδωσε ήδη από χθες από το Σιαμέν της Κίνας, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη των χωρών BRICS.
Ο Πούτιν καταδίκασε σθεναρά τις βορειοκορεατικές πυρηνικές δοκιμές που «παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστούν μια πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Με την ίδια σθεναρότητα, ωστόσο, καταδικάζει το Κρεμλίνο και κάθε ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.
ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Μιλώντας επίσης από την Κίνα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε πως έπειτα από την απόφαση της Σεούλ να αναπτύξει, για προληπτικούς λόγους, στο έδαφός της τέσσερις νέους εκτοξευτήρες ρουκετών της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense), πέραν των δύο που έχουν εγκατασταθεί στη Νότια Κορέα και είναι ήδη επιχειρησιακοί, «όλα τα ενδεχόμενα είναι πάνω στο τραπέζι».
«Θα τεθεί αναπόφευκτα το ερώτημα της αντίδρασής μας, των στρατιωτικών μας ισορροπιών» δήλωσε ο Ριαμπκόφ, πριν ακόμα ανακοινώσει μέσω twitter o Τραμπ ότι επιτρέπει στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να αγοράσουν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυξανόμενης έντασης, «υπερεξελιγμένα» αμερικανικά όπλα. Οσο για τις νέες κυρώσεις που προωθεί η Ουάσιγκτον εις βάρος της Βόρειας Κορέας, ο Πούτιν τις έκρινε χθες «ανώφελες και αναποτελεσματικές», έναν δρόμο «που δεν οδηγεί πουθενά».
Η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα υπό την πίεση των κυρώσεων διότι το θεωρεί ζήτημα ασφαλείας, επεσήμανε ο ρώσος πρόεδρος, κάνοντας μια σύγκριση με το Ιράκ: «Η χώρα καταστράφηκε, ο Σαντάμ Χουσεΐν κρεμάστηκε. Ολος ο κόσμος το θυμάται, και η Βόρεια Κορέα επίσης… Στη Βόρεια Κορέα είναι έτοιμοι να τρώνε γρασίδι αν δεν νιώθουν ότι είναι ασφαλείς» δήλωσε. «Η στρατιωτική υστερία δεν έχει κανένα νόημα» πρόσθεσε ο Πούτιν σε μια έμμεση αναφορά στις επανειλημμένες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ προς την Πιονγκγιάνγκ περί «φωτιάς και μανίας»: «Ολα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή» προειδοποίησε.
Το βράδυ της Δευτέρας, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Μόσχα και Πεκίνο παρουσίασαν ένα κοινό σχέδιο που προέβλεπε πάγωμα των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από την Πιονγκγιάνγκ με αντάλλαγμα την αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ – Νότιας Κορέας. «Οταν ένα κακοποιό κράτος σε σημαδεύει με ένα πυρηνικό όπλο και έναν διηπειρωτικό πύραυλο, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε την εγρήγορσή μας, σίγουρα δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό» εξανέστη η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «προσβλητική».
Η Χέιλι κατηγόρησε τον βορειοκορεάτη ηγέτη ότι «παρακαλάει για πόλεμο» και κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλουν τις «αυστηρότερες δυνατές» κυρώσεις εις βάρος του. «Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν ότι κάθε χώρα που έχει εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα βοηθά τις επικίνδυνες και απερίσκεπτες πυρηνικές φιλοδοξίες της» ξεκαθάρισε. Το καμπανάκι δεν χτυπάει μόνο για την Κίνα, τον κυριότερο σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ: δεκάδες χιλιάδες βορειοκορεάτες εργάτες εργάζονται στη Ρωσία, η Μόσχα έχει σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις στη Βόρεια Κορέα, βορειοκορεατικά χημικά εργοστάσια επεξεργάζονται από καιρό σιβηρικό πετρέλαιο προκειμένου να το μεταπουλήσουν σε κινέζους καταναλωτές.
ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΟΗΕ. Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ είχε βέβαια υιοθετηθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Και στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες πως η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει το νέο αμερικανικό ψήφισμα που θα κατατεθεί, αρκεί να μην κλιμακώνει τις στρατιωτικές εντάσεις και να επικεντρώνεται στην εύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην περιοχή.
Ο Λαβρόφ επεσήμανε ωστόσο παράλληλα ότι στην αναζήτηση μιας λύσης θα πρέπει να εμπλακεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ενώ ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε «ελαφρώς πρόωρη» τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη Δευτέρα, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ. Οπως ξεκαθάρισε πάντως χθες η Ανγκελα Μέρκελ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις που «απαιτείται κατεπειγόντως» να επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα.