Σε άλλη μια κίνηση που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, ακόμα και από στελέχη των Ρεπουμπλικανών, προχώρησε χθες ο πρόεδρος Τραμπ. Ανακάλεσε το πρόγραμμα DACA, που προστάτευε από απέλαση περίπου 800.000 νεαρής ηλικίας μετανάστες που είχαν μπει στις ΗΠΑ παράτυπα όταν ήταν ακόμα ανήλικοι και τους επέτρεπε να εργάζονται νόμιμα. Τώρα το Κογκρέσο έχει έξι μήνες για να αποφασίσει τι θα απογίνουν, καθώς είχαν βρει προσωρινή προστασία στο πρόγραμμα που είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, το 2012.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. «Βάρβαρη», «αυτοκαταστροφική» και «απολύτως λανθασμένη» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την απόφαση του Τραμπ για την κατάργηση του προγράμματος DACA. Εγκαταλείποντας τη δημόσια σιωπή του, μετά την εγκατάσταση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook, μεταξύ άλλων, ότι «ο διωγμός αυτών των νέων ανθρώπων δεν θα μειώσει τους δείκτες ανεργίας, δεν θα ελαφρύνει τους φόρους κανενός, ούτε θα αυξήσει τους μισθούς. Στην ουσία, το ζήτημα αφορά τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Πρόκειται για νέους ανθρώπους που μεγάλωσαν στην Αμερική, παιδιά που σπούδασαν στα σχολεία, νέους ενηλίκους που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους ζωή, πατριώτες που έχουν δεσμευθεί να σεβαστούν τη σημαία μας».

«Από σήμερα, καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δεν θα εξετάζεται» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ενώ όσοι ωφελούνται από το πρόγραμμα, γνωστοί και ως Ονειροπόλοι (Dreamers), δεν θα επηρεαστούν έως τις 5 Μαρτίου 2018, έως ότου δηλαδή το Κογκρέσο ετοιμάσει μια νομοθετική εναλλακτική λύση. Ομως το Κογκρέσο δεν έχει σταθεί δυνατόν να περάσει κανένα σημαντικό νομοσχέδιο από τις αρχές του χρόνου, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ, και είναι διχασμένο στο θέμα της μετανάστευσης. Ο Ομπάμα είχε παρακάμψει τα νομοθετικά σώματα και είχε δημιουργήσει το DACA με προεδρικό διάταγμα.

Οσοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα και η άδεια εργασίας τους λήγει μέχρι τότε, θα θεωρείται ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ παράτυπα και θα είναι δυνατόν να απελαθούν, όμως –όπως ανακοίνωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας –δεν θα αποτελούν προτεραιότητα για την υπηρεσία παράνομης μετανάστευσης.

ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Η απόφαση του προέδρου Τραμπ αναμένεται να αποξενώσει ακόμα περισσότερο τους ισπανόφωνους, ένα κομμάτι του αμερικανικού πληθυσμού που διαρκώς αυξάνεται –και παίζει μεγάλο ρόλο στις εκλογές. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που προστατεύονταν από το DACA προέρχονταν από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Βέβαια, αυτοί οι 800.000 νέοι αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των περίπου 11 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Η κίνηση φαίνεται ότι αποτελεί προσπάθεια του Τραμπ να βρει μια μέση λύση μεταξύ των Δημοκρατικών που θέλουν να μείνει ως έχει το πρόγραμμα και των συντηρητικών που θεωρούν το DACA μια μορφή αμνηστίας για παράνομους μετανάστες.

Εννέα Ρεπουμπλικανοί γενικοί εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν μήνυση εάν ο Τραμπ δεν πάρει μέτρα για το τέλος του προγράμματος, ενώ αρκετοί Δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο και ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας, δεσμεύθηκαν χθες να μηνύσουν τον Τραμπ για την απόφασή του. «Η ενέργεια του προέδρου ανατρέπει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών ανθρώπων που γνωρίζουν την Αμερική ως τη μόνη πατρίδα τους» δήλωσε ο Κουόμο.

Πάντως αντιδράσεις υπάρχουν και από τα δύο κόμματα, με πρώτο και καλύτερο τον βετεράνο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «λάθος προσέγγιση στη μεταναστευτική πολιτική». Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Νάνσι Πελόζι έκανε λόγο για «μια βαθιά ντροπιαστική πράξη πολιτικής δειλίας».

ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Από τη στιγμή που οι άδειες εργασίας που είχαν χορηγηθεί χάρη στο πρόγραμμα αυτό λήξουν, το καθεστώς που θα διέπει αυτούς τους 800.000 νεαρούς θα είναι εκείνο που ίσχυε πριν από το 2012. Δεν θα μπορούν να εργάζονται νόμιμα, κάποιοι θα μπουν στη μαύρη αγορά εργασίας, άλλοι ίσως βρουν εργοδότες που θα δεχθούν να πλαστογραφήσουν τα απαραίτητα χαρτιά και άλλοι θα χρησιμοποιήσουν τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης κάποιου δικού τους. Σε κάποιες πολιτείες, όπως το Τέξας, οι Ονειροπόλοι δεν θα μπορούν πλέον να βγάζουν ούτε άδεια οδήγησης.