Κατηγορηματικό «όχι» στη δημιουργία σταθμού απορριμμάτων κοντά στο ρέμα της Ευρυάλης λέει ο Δήμος Γλυφάδας, ο οποίος καταγγέλλει πως το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται στην καρδιά του οικιστικού ιστού, μόλις λίγα μέτρα μακριά από τα σπίτια.

Διαχρονικό είναι το αίτημα των δήμων γύρω από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού να βρεθεί ένα χωροθετημένο σημείο στο οποίο θα εγκατασταθεί ένας σταθμός διαχείρισης των απορριμμάτων. Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, το 2015, σε συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των όμορων δήμων με την Περιφέρεια Αττικής, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου εντός του παλιού αεροδρομίου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιούνιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού αναφέρεται πως θα δημιουργηθεί ένας χώρος για τα απορρίμματα εκτός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, «χωρίς να αναφέρεται πού ακριβώς. Πληροφορηθήκαμε πως η Δημοτική Αρχή Ελληνικού – Αργυρούπολης πρότεινε έναν χώρο, ο οποίος βρίσκεται ουσιαστικά πάνω στο ρέμα της Ευρυάλης, στα όρια του Δήμου Ελληνικού με τον δικό μας δήμο».

Οπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Γλυφάδας, το συγκεκριμένο σημείο είναι ακατάλληλο καθώς βρίσκεται μέσα σε μια παλιά γειτονιά της περιοχής και εφάπτεται της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και πλήθους κατοικιών. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αρκεί μόνο να αναφέρω πως περίπου 200.000 τόνοι ετησίως είναι τα σκουπίδια των τριών δήμων. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα πολύ μεγάλο όγκο απορριμμάτων, ο οποίος για να μπορέσει να είναι διαχειρίσιμος χρειάζεται εγκαταστάσεις ανοιχτού τύπου και όχι υπόγειες, όπως προωθούν κάποιοι» σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου.

Προσθέτει, δε, πως υπάρχουν άλλες προτάσεις και σκέψεις οι οποίες θα πρέπει να καταγραφούν προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων. «Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει ο χώρος εντός του πρώην αεροδρομίου. Διαφορετικά, εάν είναι να προχωρήσει το σενάριο του ρέματος της Ευρυάλης, είναι προτιμότερο να μείνουμε ως έχουμε, στον χώρο κάτω από το γκολφ. Δεν έχουμε διάθεση για εντάσεις με τους άλλους δήμους, ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει σύμπνοια».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος υποστηρίζει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, παρά μόνο «ιδέες και σκέψεις για κάποια σημεία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάτσει σοβαρά μαζί με τους δήμους, ώστε να δούμε τι θα γίνει με τα σκουπίδια. Δικό μας αίτημα είναι να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος διαχείρισης των σκουπιδιών μέσα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού». Σε ό,τι, δε, αφορά το οικόπεδο στο οποίο αναφέρεται ο Δήμος Γλυφάδας, ο Γιάννης Κωνσταντάτος δηλώνει πως αν χρειαστεί «θα μετεγκατασταθούν δομές και υπηρεσίες του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης οι οποίες τώρα βρίσκονται ενός του αεροδρομίου».