Ανέκαθεν η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προκαλούσε δυσανεξία στους Γερμανούς και βρισκόταν στο στόχαστρο του υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τη χαρακτήριζε ως μια «μη φυσιολογική κατάσταση», που συνιστά απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και υπονομεύει το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών.
Τώρα και καθώς πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για την τύχη του QE, οι επιθέσεις του Βερολίνου θα πυκνώσουν. Πολλώ δε μάλλον όταν ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι μιλά για παράταση του προγράμματος, έστω με μείωση του μηνιαίου ορίου αγορών τίτλων.
Ο Σόιμπλε έδωσε και πάλι χθες το στίγμα του. Σε εκδήλωση της εφημερίδας «Handelsblatt», ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βάλει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και στα αρνητικά επιτόκια. Εκανε ξανά λόγο για μια «μη συνηθισμένη» κατάσταση και επέμεινε στην ανάγκη να επιστρέψει η ΕΚΤ σε μια «φυσιολογική» νομισματική πολιτική, αφού όπως είπε η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι αρκετά ισχυρή.
«Η έκτακτη νομισματική πολιτική σημαίνει ότι δεν είναι συνηθισμένη ή φυσιολογική, πρέπει να επιστρέψουμε στη φυσιολογική νομισματική πολιτική. Εχουμε επιστρέψει σε μια φυσιολογική κατάσταση πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σόιμπλε επιτίθεται στην ηγεσία της ΕΚΤ. Στο παρελθόν μάλιστα είχε δηλώσει πως οι πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας δίνουν ώθηση στο ακροδεξιό κόμμα AfD.
ΚΑΙ Η DEUTSCHE BANK. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank Τζον Κράιαν. Κάλεσε την ΕΚΤ να αλλάξει πορεία στη νομισματική πολιτική καθώς, όπως είπε, αναπτύσσονται φούσκες στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η εποχή του φτηνού χρήματος στην Ευρώπη θα πρέπει να λάβει τέλος –παρά το ισχυρό ευρώ».
Το γεγονός ότι δηλώσεις σαν αυτές έγιναν μια ημέρα πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ μόνο τυχαίο δεν είναι. Η συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα σηματοδοτήσει την έναρξη της συζήτησης για την τύχη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν τον Οκτώβριο, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές.
Σε προ ημερών δημοσκόπηση του Reuters, οι συμμετέχοντες οικονομολόγοι προέβλεψαν ως πιθανότερο σενάριο την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, με μείωση όμως του μηνιαίου ορίου αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα περίπου 40 δισ. ευρώ.
Αιτιολογώντας τις εκτιμήσεις τους, οι οικονομολόγοι επικαλέστηκαν αφενός τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ευρωζώνη καταγράφει την ισχυρότερη ανάπτυξη των τελευταίων δέκα ετών, αφετέρου όμως το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται ακόμη σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για 1,5%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι τα παραπάνω θα μπορούσαν να στηρίξουν μια επιχειρηματολογία υπέρ της σταδιακής και όχι απότομης περιστολής του προγράμματος. Πολλω δε μάλλον όταν η ΕΚΤ καλείται να αντιμετωπίσει και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το κοινό νόμισμα έχει ανατιμηθεί από την αρχή του έτους περισσότερο από 12% έναντι του αμερικανικού.
Το ράλι του ευρώ έχει ανησυχήσει αρκετούς από τους υπευθύνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Εφόσον η άποψή τους υπερισχύσει, τότε δεν αποκλείεται η μείωση του μηνιαίου ορίου αγοράς τίτλων να είναι τελικά αρκετά μικρότερη από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.