Δύο μεγάλες ερευνητικές γεωτρήσεις πρόκειται να διενεργήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 η αμερικανική Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Τρίσταν Ασπρεϊ, ο οποίος παρουσιάζοντας τις μέχρι τώρα εργασίες της Exxon Mobil εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε πως η διαδικασία απόκτησης τρισδιάστατων σεισμικών απεικονίσεων ολοκληρώθηκε επιτυχώς, και ότι ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις από του χρόνου.

Εστειλε μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών, λέγοντας ότι η επεξεργασία των στοιχείων θα είναι ταχεία, και πως βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων.

Επισήμανε μάλιστα ότι η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum αφού πρώτα αξιολογήσουν τα ευρήματα των γεωτρήσεων και δεδομένου ότι η ποσότητα που θα εντοπιστεί είναι ικανοποιητική με βάση τα μεγέθη που θέτουν οι εταιρείες, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στη δημιουργία τερματικού LNG στην Κύπρο.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Από εκεί και πέρα σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη των σχετικών συμβάσεων για τις γεωτρήσεις, ο σχεδιασμός των φρεατίων, και θέματα που αφορούν τα σκάφη ανεφοδιασμού, τη βάση εργασιών και άλλες συναφείς υπηρεσίες. Αυτός είναι και ο λόγος που πρόκειται να αποσπασθεί από άλλες χώρες προσωπικό της Exxon Mobil προκειμένου να απασχοληθεί με το πρόγραμμα των υπεράκτιων ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στόχος της εταιρείας, όπως είπε ο Τρίσταν Ασπρεϊ είναι η Exxon Mobil να επεκτείνει τη συνεργασία της και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν κυπριακά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα το Sigma Live, η γαλλική Total φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην επιβεβαίωση πως το κοίτασμα Ονησίφορος περιέχει φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για θετικές ανακοινώσεις.  

Σε κάθε περίπτωση έχει ολοκληρωθεί η γεώτρηση σε βάθος 3.800 μέτρων, ενώ έχουν γίνει και οι προβλεπόμενες έρευνες με ηλεκτρογραφήματα και άλλες τεχνολογίες για τα γεωλογικά δεδομένα σε βάθος 4.250 μέτρων, όπου βρίσκεται η επιφάνεια του κοιτάσματος.