Το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε για την προσαρμογή των εργαλείων άσκησης νομισματικής πολιτικής για το 2018, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δίνοντας το σήμα που αναμένουν οι αγορές, με τις πιέσεις για μείωση των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ να αυξάνονται. Τον Οκτώβριο θα ληφθούν περισσότερες αποφάσεις διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Tα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) θα συνεχιστεί ως το Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα, εάν χρειαστεί, μέχρι να υπάρξει βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες εκτιμήσεις, με την ανάπτυξη του α’ εξαμήνου να ξεπερνά τις προβλέψεις. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο σύνολο του 2017, στο 2,2% από 1,9% προηγουμένως. Το 2018 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,8% και το 2019 στο 1,7%.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε πως η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε ένα πιο ισχυρό πληθωρισμό, προσθέτοντας πως αυτό καθιστά αναγκαία την συνέχιση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.

Ενδεικτικό είναι ότι αντίθετα με την ανάπτυξη οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν -έστω οριακά- επί τα χείρω. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Σε ότι αφορά την πρόσφατη άνοδο του ευρώ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως η μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος αποτελούν πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας.