Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι γαλάζιοι γόνοι μετά την καρατόμηση του υιού Τραγάκη από τα κομματικά ψηφοδέλτια, ενώ η διαχείριση της υπόθεσης από την Πειραιώς προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις, καθώς κλιμακώνεται και η μάχη παρασκηνίου σε όλη τη χώρα για συμμετοχή στις λίστες των επόμενων εκλογών. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκλείσει τον γιο του απερχόμενου Γιάννη Τραγάκη από τον συνδυασμό της Β’ Πειραιά προκαλεί εκνευρισμό στις περισσότερες πολιτικές οικογένειες της ΝΔ, οι οποίες κινούνταν με τη βεβαιότητα ότι έχουν εξασφαλιστεί οι υποψηφιότητες των γόνων και θα τηρηθούν οι άτυπες συμφωνίες με την κομματική έδρα.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ. Η επίδειξη πυγμής με τον αποκλεισμό του Παναγιώτη Τραγάκη, ακόμη κι αν αυτός αποδειχθεί προσωρινός, αιφνιδίασε τα γαλάζια «τζάκια» –που προσπαθούν να διαγνώσουν τις παρενέργειες από την προεδρική επίθεση στην οικογενειοκρατία. Οι διαβεβαιώσεις της Πειραιώς ότι ο γιος του (αρχαιότερου βουλευτή του κόμματος) Γιάννη Τραγάκη παραμένει μέλος της ΝΔ ερμηνεύθηκαν ως προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και να απορροφηθούν οι κραδασμοί. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να οδηγήσει τη ΝΔ σε μια ευρωπαϊκή και εκσυγχρονιστική τροχιά, όπου όλοι θα αξιολογούνται, τότε η κίνηση κατά Τραγάκη θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία μιας μεγάλης σύγκρουσης. Δεν πρόκειται για ζήτημα ήσσονος σημασίας για τη ΝΔ, όπου η οικογενειοκρατία αποτελεί παθογένεια από την ίδρυσή της. Μάλιστα, ακόμη και στη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρκετοί οι βουλευτές που έχουν διαδεχθεί τους γονείς ή στενούς συγγενείς στα βουλευτικά έδρανα, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι όσοι προετοιμάζονται για να παραλάβουν τη σκυτάλη της διαδοχής.

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΟΥΣ. Η λίστα με τους γόνους πρώην βουλευτών και υπουργών της ΝΔ που έχουν αυτοχρισθεί υποψήφιοι βουλευτές και πολιτευτές είναι μακρά. Πολλοί από αυτούς έχουν ξεκινήσει δε κανονικό προεκλογικό αγώνα στις περιφέρειές τους. Στις ιστοσελίδες τους δηλαδή αναφέρουν ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ και παρουσιάζουν καθημερινά τις δραστηριότητές τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κόρη του πρώην βουλευτή της ΝΔ και νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, Εύη Τατούλη, συστήνεται στην ιστοσελίδα της ως «πολιτευτής Αρκαδίας» και εκεί αναρτά καθημερινά τις δράσεις της. Με παρόμοιο τρόπο παρουσιάζεται στο προσωπικό της site και η κόρη της πρώην υπουργού Φάνης Πετραλιά, Ντόρα Πάλλη, που είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και προετοιμάζεται εκ νέου για τη Β’ Αθήνας. Ο Νίκος Κωστόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή Αρκαδίας Δημήτρη Κωστόπουλου, ακούγεται ότι θα μπει ξανά στη μάχη του σταυρού στην ίδια περιφέρεια, ενώ για τα Τρίκαλα ακούγεται το όνομα του Μικέλη Χατζηγάκη, γιου του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη.

Την ίδια ώρα, η «κόκκινη κάρτα» που έδειξε ο αρχηγός της ΝΔ στον υιό Τραγάκη έχει προκαλέσει ανησυχία και σε όσους το τελευταίο διάστημα αυτοπροβάλλονται ως υποψήφιοι. Με τη σιγουριά της νίκης και συνακόλουθα των πολλών εδρών που θα εξασφαλίσει η ΝΔ, αρκετοί είναι αυτοί που εμφανίζονται σε εκδηλώσεις με την ιδιότητα του υποψήφιου βουλευτή, θέλοντας έτσι να «καπαρώσουν» μια θέση στα κομματικά ψηφοδέλτια. Κάποιοι έχουν τυπώσει και σχετικές αφίσες ή κάρτες. Τώρα όμως φοβούνται ότι ο αποκλεισμός Τραγάκη θα παρασύρει κι εκείνους. Προ μηνών, μάλιστα, αρκετοί βουλευτές είχαν διαμαρτυρηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως στις περιφέρειές τους γίνεται… παρέλαση προσώπων που δηλώνουν υποψήφιοι βουλευτές –και του είχαν ζητήσει να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι τελικώς οι πραγματικοί υποψήφιοι. Τότε ο αρχηγός της ΝΔ, σε μια πυροσβεστική παρέμβασή του, είχε επισημάνει πως οι μόνοι σίγουροι υποψήφιοι είναι οι νυν βουλευτές και όλοι οι άλλοι είναι «υποψήφιοι για υποψηφιότητα».

ΠΟΛΕΜΟΣ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, αρκετοί είναι κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος για τα ψηφοδέλτια τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επιδοκιμάζουν την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης επικρότησε τον αποκλεισμό του υιού Τραγάκη, σημειώνοντας («Real») πως «στη ΝΔ έχουμε φτιάξει συγκεκριμένες διαδικασίες, βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια, με τελικό φυσικά υπογράφοντα των υποψηφίων τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη». Συνεπώς, πρόσθεσε, υπό την έννοια αυτή, η δήλωση του πατρός Τραγάκη, όπως έγινε, «έδινε την εντύπωση ότι μπορεί στη ΝΔ να τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξάλλου, αποτέλεσε θέμα συζήτησης κι εκτός των γαλάζιων τειχών. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια του δημάρχου Αθηναίων και υποψηφίου για την ηγεσία του νέου κεντροαριστερού φορέα Γιώργου Καμίνη. Μολονότι καυτηρίασε τη δήλωση του Γιάννη Τραγάκη, διαφώνησε με την απόφαση Μητσοτάκη: «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να την πληρώνει ο γιος για τον πατέρα».