Ευθέως αμφισβητούν οι δανειστές το success story Τσίπρα για έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, την ώρα που τα σύννεφα πάνω από την τρίτη αξιολόγηση πυκνώνουν επικίνδυνα και προμηνύουν καταιγίδα. Μόλις δύο μέρες πριν από την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και λίγες ώρες πριν από την άφιξη Μακρόν στην Αθήνα, ο επίτροπος Μοσκοβισί προσγείωσε ανώμαλα την κυβέρνηση με την αποκάλυψη πως μόνο όταν αποπληρωθούν τα 3/4 των δανείων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης θα γλιτώσει η Ελλάδα από την επιτροπεία –ακόμη και αν νωρίτερα έχει βγει από τα Μνημόνια.
Η παρέμβαση Μοσκοβισί δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο Μαξίμου, την ώρα που ο εκνευρισμός από την έκβαση του EuroWorking Group και τις «κίτρινες κάρτες» των δανειστών για τα προαπαιτούμενα ήταν ήδη έκδηλος. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι αντιφατικές δηλώσεις Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου ως προς τις ενστάσεις των θεσμών για διατάξεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακά επιτείνουν τη σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ενώ οι φόβοι για τον ρόλο του ΔΝΤ και τις «κρυφές» απαιτήσεις του στην τρίτη αξιολόγηση επίσης εντείνονται.
Η ψυχρολουσία από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ήρθε μέσω της απάντησης που έδωσε στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή. Επικαλούμενος το κοινοτικό πλαίσιο (άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013 της Ευρωπαϊκής Ενωσης), ο Πιερ Μοσκοβισί τονίζει ότι «τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ».
Το ποσό υπολογίζεται σήμερα για την Ελλάδα, μετά τα Μνημόνια, σε 176 δισ. ευρώ.Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο μετά το 2018, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτροπεία και υπό τις συνεχείς αξιολογήσεις της Κομισιόν, ενώ θα υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα επιβολής «διορθωτικών μέτρων», για τα οποία –βάσει του Κανονισμού –θα αποφασίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την ψήφο του έλληνα συναδέλφου τους.
Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε από το βήμα της Βουλής ότι οι δανειστές ήγειραν νέες αξιώσεις στο EWG. «Δεν έχουν μεγαλώσει τα αφτιά μου. Το λέω γιατί διαβάζω ότι πήγα στις Βρυξέλλες και μου τράβηξαν τα αφτιά για ιδιωτικοποιήσεις που δεν έγιναν. Καμία συζήτηση δεν έγινε. Διαβάζω επίσης ότι μου τράβηξαν τα αφτιά για προαπαιτούμενα που δεν έγιναν και μας έβαλαν νέα και για νομοσχέδια που φέραμε και δεν τους είχαμε ενημερώσει. Ούτε γι’ αυτό έγινε αναφορά στη συνάντηση» είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις των θεσμών αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά: «Εχουν κάποιες αντιρρήσεις…» σημείωσε, αντικρούοντας ουσιαστικά την Εφη Αχτσιόγλου που είχε δηλώσει νωρίτερα από το ίδιο βήμα ότι δεν έχουν βγει «κίτρινες κάρτες» από τους δανειστές για τα εργασιακά.
Οι εξελίξεις αυτές ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην επίσκεψη Μακρόν και την αναμενόμενη από την κυβέρνηση στήριξη του γάλλου προέδρου. Στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του βλέπουν τον ιδανικό σύμμαχο για την τρίτη αξιολόγηση, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στις γερμανικές πιέσεις και τον ρόλο του ΔΝΤ, για τον οποίο ούτως ή άλλως υπάρχει αγωνία στο Μαξίμου. Παράλληλα, ο Μακρόν έχει εκφράσει ήδη τη θέση του για το ελληνικό χρέος και την ανάγκη διευθέτησής του, σε αντίθεση με το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οπως είπε, άλλωστε, χθες από την Καβάλα ο Πρωθυπουργός –όπου υπογράφηκε η συμφωνία για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας –αναμένει μηνύματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τον γάλλο πρόεδρο, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για τη διακυβέρνηση της ΕΕ. Παρά την εμπλοκή που υπήρξε στο EWG με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως αυτή θα προχωρήσει κανονικά έως τα τέλη του μήνα. Παράλληλα, η κυβέρνηση τρέχει για να προλάβει τις ενστάσεις των δανειστών ως προς την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τους συμβασιούχους, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος της παραμένει το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Καίτοι επισήμως η Κομισιόν το διαψεύδει, στο παρασκήνιο συζητείται έντονα πως αποτελεί απαίτηση του ΔΝΤ, το οποίο επίσης θεωρεί ανέφικτο τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 και αμφισβητεί τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.