Οχι μία, όχι δύο, αλλά… 36 σελίδες με στοιχεία, πίνακες και γραφήματα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014-2020 έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός και ο Πρωθυπουργός θυμήθηκαν ευκαιριακά, λίγο πριν από τη ΔΕΘ, την ανάπτυξη και επιχειρούν φτιάξουν μια θετική εικόνα. Ομως αυτό, όπως λένε στην Πειραιώς, δεν συμβαίνει. «Στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Τα στοιχεία διανθίζονται και με αρκετά παραδείγματα. Οπως αυτό της 47χρονης Μαρίας Δ., ιδιοκτήτριας ξενοδοχείου με μπαρ στη Χαλκιδική. Υπέβαλε φάκελο (που περιελάμβανε εργασίες ανακαίνισης) τον Ιούλιο του 2016 με στόχο να προλάβει την επόμενη τουριστική σεζόν. Μέχρι σήμερα, όπως σημειώνουν στη ΝΔ, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ, καθώς η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί και έχει πληρώσει μέρος του σχεδίου μόνη της. Προσθέτουν δε ότι την… τύχη της Μαρίας έχουν άλλοι 2.550 επιχειρηματίες. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε και ένας τυροκόμος. Κατέθεσε φάκελο για αναβάθμιση της επιχείρησής του, αλλά πριν από λίγες ημέρες τον ενημέρωσαν να προσκομίσει δικαιολογητικά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2017. Στην ίδια κατάσταση, τονίζεται, είναι άλλοι 13.898 ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εχει πάθει μια ψυχολογία

Προσφιλές θέμα για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τα πανεπιστήμια και πάντα αφορμή για να αναζωπυρώσουν την κόντρα τους. Η συνάντηση του Κυριάκου με πρωτοετείς φοιτητές δημόσιων ΑΕΙ στο γνωστό φιλελεύθερο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone του Κολωνακίου έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της ΝΔ να υπενθυμίσει την πάγια θέση του κόμματός του: τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, «πάντοτε με αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης και έλεγχο» όπως είπε. Μια θέση που την ξέρουμε εδώ και τρεις δεκαετίες βέβαια και καλά κρατεί. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απ’ τη μεριά του απάντησε (σ.σ. η απάντηση δόθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου) ρωτώντας μάλιστα: «Δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο να μιλάς με φοιτητές δημόσιου πανεπιστημίου και το πρώτο που τους λες να είναι “θα ιδρύσω ιδιωτικά”; Υπάρχει, ξέρετε, κι ένα θέμα ψυχολογίας» επιμένοντας στην ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου και βέβαια ψαρεύοντας στα νερά της Αριστεράς και εν γένει. Πάντως, να θυμίσουμε στον υπουργό πως η παιδεία είναι θέμα άσκησης πολιτικής και οράματος και όχι ψυχολογίας! Εκτός και αν το βλέπει εκείνος έτσι.

Τι ξέχασε ο Κοντονής

Κενά μνήμης έχει ο Σταύρος Κοντονής, τουλάχιστον ως προς την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Διαφορετικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ξεκίνησε επανάσταση κατά των δανειστών, αφού η συγκεκριμένη υπόθεση και το τέλος των δικαστικών περιπετειών για τον Γεωργίου ανήκει στον κατάλογο όσων συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

«Αυτό δεν μπορεί να είναι και δεν είναι προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση. Γιατί κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να επιβάλει σε ένα άλλο κράτος, είτε μια ομάδα κρατών ή κράτος ξεχωριστά σε ένα άλλο κράτος, να παρεμβαίνει η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία, στη Δικαιοσύνη» δήλωσε (Real FM) ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ξεχνώντας, ωστόσο, και πάλι ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει συλλήβδην κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ΕΛΣΤΑΤ…

Πήρε ευχές

Η πρώτη δημοσκόπηση του φθινοπώρου είδε χθες το φως της δημοσιότητας και δείχνει πως τίποτε δεν έχει αλλάξει, προς το παρόν, στο πολιτικό σκηνικό. Την έρευνα πραγματοποίησε η Alco για λογαριασμό του newsit.gr σε δείγμα 1.000 ατόμων, από 4 έως 6 Σεπτεμβρίου, και δείχνει προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου (22,6% έναντι 15,6%). Τρίτη δύναμη παραμένει η Χρυσή Αυγή (6,1%) και ακολουθούν ΚΚΕ (5,9%) και Δημοκρατική Συμπαράταξη (5,3%), ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται κάτω από το 2%. Αν αθροιστούν, ωστόσο, λευκά και άκυρα στο ποσοστό των αναποφάσιστων, η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» αναδεικνύεται εύκολα σε… πρώτο κόμμα, αφού ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δεν ξέρει αν και τι θα ψηφίσει. Πάντως, 6 στους 10 δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν εκλογές άμεσα.

Ξενάγηση

Περιοδεία στη Στερεά Ελλάδα είχε το πρόγραμμα του Σταύρου Θεοδωράκη –ο οποίος ήταν, όπως πάντα, πολυάσχολος. Πρώτα επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο συζήτησαν με ενδιαφέρον για την Κεντροαριστερά και το ενδεχόμενο της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Αργότερα, είδε τον διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας Παναγιώτη Ζυγούρη και πήγε μια βόλτα από το νοσοκομείο –όπου και ο ίδιος διαπίστωσε τις ελλείψεις. Κρατώντας τα πιο ευχάριστα για το τέλος, ο Σταύρος ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο της Chipita, το οποίο δεν ανοίγει ποτέ για πολιτικούς. Ο πρόεδρος της εταιρείας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μάλιστα, τον ευχαρίστησε για τη στάση του απέναντι στην παραγωγή, η οποία πρέπει να γίνει «απόλυτη προτεραιότητα της χώρας».