Οι ακραίες και υπερσυντηρητικές απόψεις που εκφράζει συχνά η Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης είναι γνωστές. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις αρχές της εβδομάδας, στο 23ο ετήσιο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της μητρόπολης που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μολίστης.

Οι κληρικοί στο ψήφισμά τους αναφέρουν –μεταξύ άλλων –πως διαδηλώνουν τον σεβασμό τους στο χειμαζόμενο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά στη συνέχεια εκτοξεύουν «ιερά» πυρά στο Φανάρι. Δηλώνουν ότι τους προβληματίζουν «έντονα τα τολμηρά “ανοίγματα” του κέντρου της Ορθοδοξίας προς τις ποικιλώνυμες αιρέσεις και παραφυάδες, όπως παπικούς, προτεστάντες, αντιχαλκηδονίους, αγγλικανούς κ.ά.».

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χτίζει συστηματικά γέφυρες με την Καθολική Εκκλησία και τον Πάπα, αλλά και με τα άλλα δόγματα. Μάλιστα, πρόσφατα Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος υπέγραψαν κοινό μήνυμα για το περιβάλλον. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά δεν βρίσκουν σύμφωνους τον «σκληρό» μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα και τους κληρικούς της μητρόπολης.

Πληρώνουμε φόρους

Η Εκκλησία δέχεται συχνά κριτική ότι δεν πληρώνει πολλούς φόρους ή ότι έχει φοροαπαλλαγές. Η Ιεραρχία όμως απαντάει ότι πληρώνει και μάλιστα πολλά. Χθες μάλιστα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη συνεδρίασή της ενέκρινε τον απολογισμό εσόδων – εξόδων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 2016. Και οι μητροπολίτες ανέφεραν με νόημα πως «για την πληρωμή φόρων (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) η Ιερά Σύνοδος κατέβαλε το ποσό των 2.170.312,82 ευρώ».