«ΤΑ ΝΕΑ» στο προχθεσινό κύριο θέμα τους, με αφορμή τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανέδειξαν ένα παράδοξο: η σύμβαση προβλέπει τη μείωση του ωραρίου (από 40 σε 32 ώρες) για μια σειρά από τεχνικές ειδικότητες, όπως μαραγκού, υδραυλικού, ψυκτικού, ανθοκόμου κ.λπ., για να εξομοιωθούν με τους εργαζομένους στην καθαριότητα, οι οποίοι όμως –όπως γράψαμε –βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δουλεύοντας μέρα και νύχτα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Και σημειώσαμε ότι είναι άδικο να εξομοιώνεται το δικό τους έργο και η φύση του αντικειμένου τους με αυτή άλλων κατηγοριών προσωπικού, χωρίς προφανώς να στρεφόμαστε κατά κανενός εργαζομένου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ίδια η ΠΟΕ-ΟΤΑ με χθεσινή ανακοίνωσή της επέλεξε να «απαντήσει» με χαρακτηρισμούς και σχόλια, χωρίς όμως να απαντά στην ουσία του ρεπορτάζ. Ομως στη μακροσκελή ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», υπογραμμίζοντας: «Η μοναδική τροποποίηση είναι ότι εντάσσονται κάποιες επιπλέον κατηγορίες προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιβαρύνονται υπέρμετρα λόγω της φύσης του αντικειμένου τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των πολιτών».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προφανώς δεν θέλει να διχάσει τους εργαζομένους-μέλη της, ωστόσο είναι παράλογο και άδικο να επιχειρεί την εξομοίωση της δουλειάς ενός ήρωα της καθαριότητας με αυτή λ.χ. του κηπουρού. Οσο για τα περί αδειών και κενών, μόνο ένα σχόλιο: εκτός από εργαζομένους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπάρχουν χιλιάδες επισφαλείς εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια εκατομμύρια άνεργοι…