Ενόψει των τελικών αποφάσεων της Επιτροπής Αλιβιζάτου, γίνεται πιο ξεκάθαρο πως το θέμα που έχει προκύψει με την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είναι πρωτίστως πολιτικό και λιγότερο τεχνικό. Η συζήτηση ξεπερνά τα διαδικαστικά ζητήματα, με τα μέλη της Επιτροπής να χωρίζονται σε δύο ομάδες: σε εκείνους που πιστεύουν ότι η εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται «με όρους τηλεοπτικού ριάλιτι» και ψήφο από το κινητό και σε όσους πιστεύουν ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία ανοίγει τη διαδικασία εκλογής αρχηγού σε ένα κοινό που τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να απέχει από την πολιτική.

Οι εκπρόσωποι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΚΙΔΗΣΟ επιμένουν στη θέση που εκφράζει από την πρώτη στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τους, για να παραμείνουν οι ψηφοφόροι ενεργοί και μετά την εκλογή αρχηγού, πρέπει να νιώσουν ότι συμμετέχουν –αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη φυσική παρουσία, που αναδεικνύει και την ιστορική αξία της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Πρόκειται για ένα επιχείρημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί και το οποίο η Επιτροπή άκουσε πολύ προσεκτικά. Το μήνυμα ότι ο νέος φορέας και γενικότερα η Κεντροαριστερά «δεν μπορούν να απευθύνονται σε ψηφοφόρους ή μέλη μιας χρήσης» δεν το προσπερνά εύκολα καμία πλευρά.

Οι εκπρόσωποι των άλλων υποψήφιων αρχηγών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης), παρότι αναγνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι κάτι καινούργιο στη χώρα, με δυσκολίες κατανόησης και εφαρμογής, θεωρούν ότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να διευρύνει το πεδίο στο οποίο κινείται η Κεντροαριστερά. Θεωρούν ότι οι νέοι ψηφοφόροι, οι προοδευτικοί πολίτες που απομακρύνθηκαν από τον χώρο, όπως και οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν ευκολότερα, αν αποφασίσουν, να συμμετέχουν σε μια νεωτερική διαδικασία.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Παρότι ο Νίκος Αλιβιζάτος ομόφωνα εξουσιοδοτήθηκε να στείλει επιστολή στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας με ερωτήματα για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, το πιθανότερο είναι ότι το θέμα θα λυθεί ανάμεσα στους υποψηφίους –εκτός κι αν η τεχνική απάντηση τους λύσει, με κάποιον τρόπο, τα χέρια. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφαίνεται, αν τελικά η ηλεκτρονική ταυτοποίηση παραμείνει πρόβλημα, δύσκολα θα προχωρήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το θεωρητικό ζήτημα της «ηλεκτρονικής δημοκρατίας», ωστόσο, δεν είναι το μόνο που παραμένει ανοιχτό. Οι υπο-επιτροπές μένει να διευθετήσουν ζητήματα διαφάνειας και να ξεκαθαρίσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τα εκλογικά κέντρα.

«Εχω ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι δεν διεκδικώ πόστα, αλλά θα συμβάλω τα μέγιστα να πετύχει αυτή η υπόθεση». Με αυτήν τη φράση ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να κατεβαίνει υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα. Επισήμως, τυχόν υποψηφιότητα ενός εκ των στελεχών του κόμματος μένει ανοιχτή έως αύριο Παρασκευή, που λήγει η προθεσμία. Στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, ωστόσο, θεωρούν μάλλον απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίστηκε ρητά από τον Παπανδρέου είναι ότι το κόμμα θα κατέβει συντεταγμένα στην κάλπη, με επίσημη στήριξη σε έναν υποψήφιο.

Ο Γιάννης Μανιάτης ήταν ο πρώτος υποψήφιος που, συναντώντας τον Νίκο Αλιβιζάτο, κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του, ανάμεσά τους και την απόδειξη για το παράβολο των 2.000 ευρώ. Λίγο αργότερα, την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα επισημοποίησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι εκπροσωπεί «τη νέα γενιά ευθύνης της παράταξης, που παρέμεινε όρθια στα δύσκολα και τίμησε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ». Την Παρασκευή θα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον οποίο, εκτός απροόπτου, θα κλείσει ο κύκλος των υποψηφίων –που ανέρχονται στους επτά.