Χωρίς να το θέλει ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με το ξέσπασμά του στη μεικτή ζώνη μετά την ήττα από τη Φινλανδία («Να παίζουν στην Εθνική όσοι θέλουν να το κάνουν με ψυχή») πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό της αντίδρασης, της αφύπνισης αν θέλετε της εθνικής ομάδας.

Δεν ήταν τόσο η απάντηση από τον Ιωάννη Παπαπέτρου για την ατάκα του Θανάση (που δεν είχε πάντως σκοπό να θίξει τους συμπαίκτες του, αλλά περισσότερο να τους πεισμώσει, έστω και αν αυτό πρέπει να το κάνεις στα αποδυτήρια), όσο το γεγονός ότι από όλα αυτά «γεννήθηκε» διάλογος.

Με τους παίκτες να λύνουν την παρεξήγηση πριν καν γιγαντωθεί και τον Αντετοκούνμπο να εξηγεί στο πούλμαν στους συμπαίκτες του ότι δεν εννοούσε κάτι προσβλητικό και πως έκανε λάθος.

Η μεγάλη κίνηση όμως –προς ικανοποίηση και του τεχνικού Κώστα Μίσσα –ήταν η ενέργεια των παλαιότερων παικτών να βγουν μπροστά και να συγκαλέσουν «σύσκεψη» στο ξενοδοχείο μεταξύ τους.

Κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο και τα έβαλαν κάτω, λέγοντας ότι εδώ είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον πληγωμένο μας εγωισμό.

Με την πλάτη στον τοίχο και τον πρόωρο αποκλεισμό να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους, οι περισσότεροι αποφάσισαν να μιλήσουν και το έκαναν την κατάλληλη στιγμή με το αποτέλεσμα να βγαίνει στο γήπεδο, στο μοναδικό παιχνίδι όπου είχαν τέτοια συγκέντρωση, κάτι που φάνηκε και από το απίστευτο 65% στα τρίποντα.