Τώρα που λέμε «αντίο» στη Φινλανδία, ώρα είναι για έναν μίνι απολογισμό όσων είδαμε –εκτός μπάσκετ, φυσικά.

Αρκεί μια σύντομη βόλτα στο γραφικό και καθαρό Ελσίνκι για να διαπιστώσει κανείς ότι όλα εδώ λειτουργούν στην εντέλεια.

Και μιλάμε για χώρα με ιδιαίτερα υψηλή φορολογία, που αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις και το 50% του εισοδήματος του πολίτη, με μια όμως σημαντικότατη διαφορά σε σύγκριση με την Ελλάδα: αυτό το ποσό επιστρέφεται στον πολίτη. Σε μια πόλη που έχει ένα από τα πιο σύγχρονα συγκοινωνιακά δίκτυα στον κόσμο, ενώ ισχύει και το περίφημο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Η Αλεξάνδρα, με μητέρα Φινλανδή και πατέρα Ελληνα από το Βαθύ της Σάμου, είναι μια από τους 300 εθελοντές της διοργάνωσης.

«Δεν αλλάζω με τίποτα τον καιρό και τη διάθεση των ανθρώπων στην Ελλάδα, αλλά θα ήθελα να είχε η Ελλάδα έστω τις μισές από τις παροχές που προσφέρει στους φοιτητές η Φινλανδία, με γενναία επιδόματα φοίτησης, στέγασης και εκπαίδευσης» λέει η σπουδάστρια Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Οι συνθήκες, για να πάμε σε άλλο θέμα, κάτω από τις οποίες εργάζονται οι γιατροί και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς μέσω της κοινωνικής τους ασφάλισης είναι εξαιρετικές.

Η ζωή είναι ακριβή στο Ελσίνκι (45 ευρώ το κιλό το μοσχάρι σε προσφορά, 3-7 ευρώ το μπουκάλι το νερό, 5 ευρώ η τυρόπιτα και 9-12 ευρώ η σημαία του ταξί), σε μια πόλη όμως που ο χαμηλότερος μισθός είναι στα 1.300 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.900-2.200.

Η αρχιτεκτονική εξαιρετική, έχοντας επηρεαστεί πολύ φυσικά από τη Ρωσία και τον τσάρο Αλέξανδρο Α’ που, έχοντας αναλάβει την ανακαίνιση του Μεγάλου Δουκάτου της Φινλανδίας, την έχτισε σχεδόν από την αρχή στα πρότυπα της Αγίας Πετρούπολης μετά το 1820 και έτσι άφησε παρακαταθήκη εντυπωσιακά κτίρια.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ιδανικά στο Ελσίνκι, καθώς η Φινλανδία μαζί με τη Σουηδία μέχρι πριν από 3 χρόνια κατείχαν τα πρωτεία σε αυτοκτονίες!

Ενα άλλο μεγάλο θέμα είναι ο αλκοολισμός. Στη Φινλανδία περιμένουν πώς και πώς το πάρτι ενηλικίωσης στα 18 ώστε να γίνουν τύφλα στο μεθύσι!

Οποιος έχει νεανικό πρόσωπο, του ζητείται ταυτότητα για να αγοράσει έστω και μια μπίρα και μετά τα 18 όλοι οι νέοι ξεσπάνε. Στα μπαρ οι περισσότεροι πάνε ήδη μεθυσμένοι, έχοντας πρώτα καταναλώσει καμιά ντουζίνα μπίρες με 10 ευρώ η καθεμία.

Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη διπλασιάζει αυτόματα το πρόστιμο όταν στην Ελλάδα μειώνεται στο μισό αν το πληρώσεις εντός δέκα ημερών.

Η διασκέδαση τα Σαββατοκύριακα είναι μια επίσκεψη στα malls ή ένα παγωμένο μπάνιο σε μια από τις χιλιάδες φυσικές λίμνες μέσα στο δάσος ύστερα από σάουνα.

Το Ελσίνκι όντως μας έμεινε στη μνήμη και όχι μόνο για το μπασκετικό ταξίδι της Εθνικής.