Χθες το βράδυ, τα μέλη του τοπικού Κοινοβουλίου της Καταλωνίας επικύρωσαν τον νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και για τη νομική μετάβαση προς την ανεξαρτησία. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν προδιαγεγραμμένο, δεδομένης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έχουν στο τοπικό Κοινοβούλιο τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, την ίδια στιγμή, ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να κηρύξει άκυρο τον νόμο για το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, η χώρα είναι αδιαίρετη. «Τα όσα συμβαίνουν στο καταλανικό Κοινοβούλιο είναι ντροπιαστικά» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΡΑΧΟΪ. Η διαδικασία και η επιμονή των Καταλανών έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Μαδρίτη και οι αναλυτές αναρωτιούνται ποια άλλα μέτρα θα σπεύσει να λάβει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για τη σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου –ακόμα και μέσα στη νύχτα –ώστε σήμερα να κατατεθεί πλήρης φάκελος με όλα τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου οι δικαστές να αποφασίσουν άμεσα. Κάποιοι αναλυτές, πάντως, πιστεύουν ότι ο Ραχόι δεν θα βιαστεί να προλάβει τις εξελίξεις και θα περιμένει την εβδομαδιαία σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου ώστε να προσφύγει κατά του δημοψηφίσματος.

Ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα τόνισε πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη του νόμου ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου. Αναλυτές δεν αποκλείουν ο Ραχόι να καλέσει τους ηγέτες των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα και του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας να λάβουν μια συντονισμένη απόφαση εναντίον του δημοψηφίσματος. Το βράδυ της Τρίτης Σάντσεθ και Ιγκλέσιας συναντήθηκαν επί μιάμιση ώρα και συμφώνησαν να στηρίξουν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ. Ετσι, έπειτα από 5 χρόνια διαδηλώσεων και αντεγκλήσεων, η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας φαίνεται ότι φθάνει σε κρίσιμο σημείο. Η έγκριση του νομικού πλαισίου για το δημοψήφισμα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στον συνταγματικό διακανονισμό του 1978 που αποκατέστησε την αυτόνομη κυβέρνηση της Βαρκελώνης. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους αυτονομιστές. Η υποστήριξη για την ανεξαρτησία, που είχε φθάσει στο μεγαλύτερο ποσοστό, 49% το 2013, πέφτει τα τελευταία χρόνια καθώς η οικονομία βελτιώνεται και σήμερα κινείται στο 41%. Η προσπάθεια των Καταλανών να κερδίσουν τη στήριξη διεθνών οργανισμών έχει αποτύχει και εάν τα πράγματα ζορίσουν, η Μαδρίτη θα σταματήσει να πληρώνει τους μισθούς των αστυνομικών στην Καταλωνία, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν πλευρά στην περίπτωση μιας ευθείας σύγκρουσης. Επίσης, στέλεχος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος στην Καταλωνία, ο Ξαβιέ Γκαρίσα Αλμπιόλ, κάλεσε τον Ραχόι να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα και να παύσει την τοπική κυβέρνηση.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΥΡΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο Ραχόι έχει ξεκινήσει να στέλνει προειδοποιήσεις ως προς την αποφασιστικότητά του να καταπνίξει κάθε αποσχιστική φιλοδοξία των Καταλανών. Την Τρίτη το Οικονομικό Δικαστήριο απέστειλε κλήση για να παρουσιαστούν ενώπιον της έδρας στις 25 Σεπτεμβρίου –έξι ημέρες πριν από το δημοψήφισμα –ο πρώην πρόεδρος της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, η πρώην αντιπρόεδρός του Τζουάνα Ορτέγα και άλλοι πρώην αξιωματούχοι, ζητώντας τους να πληρώσουν 5,1 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους για τα έξοδα του προηγούμενου, ακυρωθέντος δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014 που είχαν καλυφθεί από δημόσια κονδύλια. Το δικαστήριο απειλεί τους εγκαλουμένους με δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων εάν δεν αποδώσουν τα χρήματα αυτά.

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Πουιγκμόντ και ο αντιπρόεδρός του Οριόλ Τζουνκέρας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Οικονομικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως μέσο εκφοβισμού ενόψει της 1ης Οκτωβρίου. Ο Πουιγκμόντ δήλωσε πως το Δικαστήριο εκβίασε τις διαδικασίες, μην τηρώντας την αναγκαία υποχρέωση να δεχθεί τα αποδεικτικά στοιχεία, παραβιάζοντας «τις θεμελιώδεις διασφαλίσεις, όπως το δικαίωμα της υπεράσπισης και τις εγγυήσεις της ορθής διαδικασίας».

Στην τελική ευθεία για την ψηφοφορία

Οι λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος, που θα θέσει το ερώτημα «Θέλετε να γίνει η Καταλωνία ανεξάρτητη δημοκρατία;» και στο οποίο μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι ισπανοί πολίτες που ζουν στην Καταλωνία, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Δεν θα υπάρχει ελάχιστο όριο συμμετοχής ψηφοφόρων προκειμένου να θεωρηθεί δεσμευτικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιγκμόντ. Οι κάλπες, τα ψηφοδέλτια και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι, είναι όλα έτοιμα, διευκρίνισε. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία μέσα σε 48 ώρες εάν το αποτέλεσμα είναι Ναι.