Θέλοντας να δείξουν στον κόσμο περί τίνος πρόκειται, οι μετεωρολόγοι της γαλλικής ΕΜΥ, της Météo France, έκοψαν το περίγραμμα του τυφώνα Ιρμα, έτσι όπως απεικονίζεται στις δορυφορικές φωτογραφίες, και το τοποθέτησαν στον χάρτη πάνω από τη Γαλλία: την κάλυπτε όλη. Χαρακτηρίζεται ο ισχυρότερος τροπικός τυφώνας που έχει ποτέ καταγραφεί στον Ατλαντικό. Από όσο μπορούν να θυμηθούν οι μετεωρολόγοι, μόνο κάποιοι πανίσχυροι τυφώνες στον Ειρηνικό τον έχουν ξεπεράσει σε δύναμη, όπως ο Χαϊγιάν, που ρήμαξε το 2013 τις Φιλιππίνες.
ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ. Η Ιρμα χτύπησε χθες το πρωί το Τόξο των Αντιλών με ανέμους που έφταναν σε ταχύτητα ακόμη και τα 360 χιλιόμετρα την ώρα, καταρρακτώδεις βροχές και θεόρατα κύματα. Ακολουθούσαν, στην πορεία του, το Πουέρτο Ρίκο, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αϊτή, η Κούβα –και ενδεχομένως, μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Φλόριδα. Σε αυτή την περίπτωση, η Ιρμα μπορεί να γίνει ο δεύτερος ισχυρός τυφώνας που πλήττει την αμερικανική ενδοχώρα μέσα σε ισάριθμες εβδομάδες. Κι αυτό, ενώ οι Αρχές του Τέξας μετρούν ακόμα τις πληγές τους από τον Χάρβεϊ, που σκότωσε περισσότερους από 60 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές έως και 180 δισ. δολαρίων.
«Η Ιρμα ανήκει στην οικογένεια των επονομαζόμενων κυκλώνων του Πράσινου Ακρωτηρίου» εξηγούσε στη «Monde» ο Αλίξ Ρουμανιάκ, διευθυντής της εταιρείας Predict, θυγατρικής της Airbus και της γαλλικής ΕΜΥ, ειδικευμένος στην πρόβλεψη κινδύνων. «Σχηματίστηκε στα ανοιχτά των αφρικανικών ακτών, προτού ενισχυθεί σε δύναμη περνώντας πάνω από τον Ατλαντικό, όπου η θερμοκρασία των υδάτων είναι αυτήν τη στιγμή 29°C». «Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ σοβαρό μετεωρολογικό φαινόμενο: η Ιρμα έγινε κατηγορίας 5, το ανώτατο επίπεδο στην κλίμακα Σαφίρ – Σίμπσον, πριν καν φτάσει στις Μικρές Αντίλες» προσυπέγραψε ο Φρεντερίκ Νατάν από τη Météo France. «Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε κάτι τέτοιο. Γενικά, οι καταιγίδες δυναμώνουν καθώς πλησιάζουν τις αμερικανικές ακτές ή αλλιώς καταλήγουν απλά βαρομετρικά χαμηλά».
Ο λόγος, σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, είναι οι θερμοκρασίες του Ατλαντικού, «που είναι ανώτερες από τις φυσιολογικές για αυτή την περίοδο», καθώς και οι ευνοϊκές για τη δημιουργία τροπικών τυφώνων καιρικές συνθήκες, με έντονη υγρασία στην ατμόσφαιρα και χωρίς έντονες αλλαγές της διεύθυνσης και της ταχύτητας των ανέμων. «Είναι ολοένα και συχνότερο να έχουμε νερά με θερμοκρασία 29°C» επισημαίνει ο Φρεντερίκ Νατάν. «Αυτό ταιριάζει με τις θερμοκρασίες-ρεκόρ ανά τον κόσμο που καταγράφηκαν ιδιαίτερα το 2016 και το 2017». Και επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον γάλλο ειδικό, αυτό που λένε οι επιστήμονες εδώ και αρκετά χρόνια: η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει προοδευτική αύξηση των ισχυρών τυφώνων. «Υπάρχουν περίπου 80 κυκλωνικά φαινόμενα κάθε χρόνο ανά τον κόσμο: ο αριθμός των κυκλώνων και των τυφώνων κατηγορίας 4 ή 5 ανάμεσά τους θα αυξηθεί». Μια άλλη ισχυρή καταιγίδα, με το όνομα Χοσέ, αναμένεται να διασχίσει με τη σειρά της τον Ατλαντικό και να πλησιάσει «το Σάββατο ή την Κυριακή το Τόξο των Αντιλών».
Προς το παρόν, κάτοικοι δύο μικρών υπερπόντιων κτήσεων της Γαλλίας στην Καραϊβική, του Αγίου Βαρθολομαίου και του (μισού γαλλικού, μισού ολλανδικού) Αγίου Μαρτίνου, περιέγραφαν χθες την άφιξη του τυφώνα –πριν πέσει το ρεύμα και στα δύο νησιά –σαν να έγινε μια έκρηξη, και ο Εμανουέλ Μακρόν εκτιμούσε, αργά χθες το βράδυ, πως ο απολογισμός θα είναι «βαρύς» και η Γαλλία θα θρηνήσει «θύματα». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προετοιμαζόταν να παράσχει επείγουσα βοήθεια στην Αϊτή, μια χώρα που καταστράφηκε από έναν σεισμό το 2010 αλλά και τον κυκλώνα Μάθιου πέρυσι. Και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε, με τη γνωστή του ευφράδεια, πως οι συνεργάτες του παρακολουθούν την πορεία της Ιρμα, «αλλά μοιάζει με κάτι που μπορεί να μην είναι καλό. Πιστέψτε με, καθόλου καλό».

Εκκενώνονται οι απειλούμενες περιοχές

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Φλόριδας Ρικ Σκοτ, η Ιρμα μπορεί να αποδειχθεί πιο καταστροφική και από τον τυφώνα Αντριου, που έπληξε την Πολιτεία το 1992, ιδίως

με ένα κύμα θύελλας που θα μπορούσε να φτάσει σε ύψος τα τρία μέτρα. Οι κάτοικοι

των Φλόριντα Κις είχαν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι χθες το βράδυ. Το ίδιο είχε συμβεί και με 11.000 ανθρώπους που έμεναν στις πλέον απειλούμενες περιοχές του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου: οι 7.000 αρνήθηκαν να το κάνουν.