Ετοιμη να δώσει το σήμα για τον σταδιακό περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δυόμισι χρόνια μετά την έναρξή του, και αφού στο μεταξύ έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 τρισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Απομένει να αποφασιστεί το πώς και πότε θα τερματιστούν οι μηνιαίες αγορές κρατικών τίτλων. «Οι αποφάσεις είναι πολλές, περίπλοκες και συνεπάγονται κινδύνους» ανέφερε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι, καθώς μια απότομη διακοπή του προγράμματος θα υπονόμευε πιθανότατα τις προσδοκίες των επενδυτών ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τελικά στον στόχο του 1,5%, που έχει θέσει η Φρανκφούρτη.
Οπως και να έχει, οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο ολοκλήρωσης του QE θα ληφθούν τον Οκτώβριο, και στο τραπέζι βρίσκεται ήδη μια σειρά από προτάσεις. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, οι ιθύνοντες της Φρανκφούρτης εξετάζουν τέσσερα σενάρια, με κυρίαρχο εκείνο της μείωσης των μηνιαίων αγορών τίτλων από τα 60 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ή και 20 δισ. και με παράλληλη επέκταση της χρονικής διάρκειας του προγράμματος κατά 6 ή 9 μήνες.
Οποια απόφαση και να ληφθεί, θα πρέπει να τυγχάνει ευρείας συναίνεσης, διαμηνύουν πηγές της ΕΚΤ. Ο στόχος είναι να αποφευχθούν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν τη γρήγορη διακοπή του QE, όπως οι Γερμανοί, και εκείνους που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη μια πιο σταδιακή ολοκλήρωση του προγράμματος, ώστε να γίνει ομαλότερα η μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Επισήμως η ΕΚΤ ούτε έχει επιβεβαιώσει, ούτε έχει διαψεύσει τις πληροφορίες. Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, η Φρανκφούρτη θα επιλέξει τελικά να καταργήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά σταδιακά, και με πολύ αργούς ρυθμούς, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο 2018.
Σε πείσμα όσων ζητούν να επιστρέψει το ταχύτερο σε μια «φυσιολογική» νομισματική πολιτική και να ανεβάσει τα επιτόκια, όπως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με επιχείρημα ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι η ισχυρότερη εδώ και μια δεκαετία, ο Ντράγκι φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί με πολύ πιο επιφυλακτικά βήματα.
ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ. Οπως επίσης επισημαίνουν πηγές της ΕΚΤ, οι ιθύνοντες χάραξης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής συμφώνησαν ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πριν λάβουν τέλος οι αγορές περιουσιακών στοιχείων. Στην πράξη αυτό δείχνει ότι τυχόν παράταση στο πρόγραμμα θα αναβάλει και την πρώτη άνοδο επιτοκίων.