Νερό στο γαλλικό κρασί του Τσίπρα

Νερό στο όνομα του Αλέξη θέλουν να πιουν οι Γάλλοι. Το επιβεβαίωσε ο Ζαν-Λουί Σοσάντ, διευθύνων σύμβουλος της Suez, εκδηλώνοντας και επίσημα το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού ομίλου να αποκτήσει σημαντική παρουσία στα ελληνικά νερά, με ποσοστά πολύ μεγαλύτερα του 11% που είναι το προς πώληση πακέτο της ΕΥΔΑΠ. Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης, ο γάλλος μάνατζερ επιβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον του αφορά το μάνατζμεντ των εταιρειών αλλά και την απόκτηση ποσοστού της τάξεως του 20%-23%. Οπως και να έχει, η συζήτηση είναι ακόμη πρωτόλεια. Αν και διεξάγεται σε πολλαπλά επίπεδα, και με συμμετοχή συγκεκριμένων υπουργών, οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν παρά μόνο όταν και όποτε κρίνει η κυβέρνηση ότι μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα των νερών. Και για να μην ξεχνάμε, ο Αλέξης Τσίπρας πρωτοστατούσε στους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού με συνθήματα ότι «είναι αναπαλλοτρίωτο κοινωνικό αγαθό» κ.λπ.

Για ποιους χτυπά η καμπάνα;

Ενα παγκόσμιο «μάτι» σε καταθέσεις, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια που βρίσκονται στους λογαριασμούς Ελλήνων από τα νησιά Καϊμάν, το Λουξεμβούργο, το Λίχτενσταϊν έως τη Βουλγαρία και τη Μάλτα αποκτά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών προϊόντων και εισοδημάτων μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών βρίσκεται προ των πυλών και κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους.

Οι Αρχές δεν θα έχουν στα χέρια τους απλούς κωδικούς λογαριασμών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα στις διάφορες λίστες, αλλά αναλυτικά στοιχεία για κάθε λογαριασμό με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, μέχρι και ημερομηνία γέννησης. Ηδη, η ΑΑΔΕ έστειλε σήμα στις τράπεζες να υποβάλουν στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναλυτικά στοιχεία για λογαριασμούς, τόκους, μερίσματα για φορολογικούς κατοίκους χωρών οι οποίες έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών.

Με την πλάτη στον τοίχο

Μεγάλος πονοκέφαλος είναι για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, δηλαδή του νόμου Κατσέλη, καθώς παύει να ισχύει στα τέλη του 2018. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ήδη 15% των μη εξυπηρετούμενων έχουν υπαχθεί στον νόμο ή έχουν ζητήσει να υπαχθούν, εκ των οποίων το 30% είναι στεγαστικά. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες στις τράπεζες και δίνει επιχειρήματα στους δανειστές, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την προστασία αυτή, ιδιαίτερα το ΔΝΤ. Η συζήτηση λοιπον αναμένεται οσονούπω να ανοίξει και με τους δανειστές για το θέμα αυτό. Αλλά ας μη γελιόμαστε. Η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε νέα παρέμβαση στον νόμο γίνεται επί το δυσμενέστερον. Για να μη θυμηθούμε τις υποσχέσεις αυτής της κυβέρνησης για το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Οι οποίες βεβαίως έμειναν λόγια του αέρα όταν, με την πρώτη παρέμβαση που έγινε επί υπουργείας Σταθάκη στον νόμο Κατσέλη, το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών εξαιρέθηκε από το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Δειλά δειλά την Κυριακή

Δειλά δειλά αυξάνεται ο αριθμός των μεγάλων επιχειρήσεων που σκέφτονται να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που τους παρέχει από τις αρχές του καλοκαιριού ο νόμος για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, από Μάιο έως και Οκτώβριο, σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήναςς και της Θεσσαλονίκης.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η ατολμία των περισσοτέρων αφήνει περιθώρια για τους τολμηρούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν την επιστροφή των καταναλωτών και τις ανάγκες που προκύπτουν για αγορές κάθε Σεπτέμβριο. Ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν όσοι ανοίξουν τις επόμενες Κυριακές θα συνεχίσουν.

Πάντως, από την πλευρά των μικρών το μήνυμα συνεχίζει να είναι «ποτέ την Κυριακή» και εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της υπουργικής απόφασης στο ΣτΕ.

Μηνύμα προς τη Μόσχα από τον Πάιατ

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν ξαφνιάστηκαν από τις βολές που εξαπέλυσε την Πέμπτη κατά της Μόσχας ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ (φωτογραφία από την εκδήλωση) από την Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Γιώργου Σταθάκη. Από το βήμα του Oil & Gas Forum, που όχι τυχαία διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο, ο Πάιατ, είπε αυτό που λένε τελευταίως όλοι οι αμερικανοί αξιωματούχοι. Οτι στα αμερικανικά ραντάρ πληθαίνουν τα σήματα για αυξανόμενη ρωσική παρέμβαση στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών όπως στο Μαυροβούνιο, καθώς η σύσφιγξη των σχέσεών τους με τη Δύση, σε συνδυασμό με τα ενεργειακά έργα που αυτή στηρίζει και προωθεί, σημαίνει μείωση της ενεργειακής τους εξάρτησης από τη Μόσχα, που σήμερα φτάνει ώς το 90%. Το παιχνίδι θα σκληρύνει καθώς το μόνο χαρτί που έχουν στα χέρια τους οι Ρώσοι για να αντεπεξέλθουν στην προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρώπη είναι η ενέργεια. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα ως πλατφόρμα για την προώθηση των ενεργειακών τους συμφερόντων στην περιοχή, προκειμένου να σπάσουν την επικυριαρχία της Μόσχας. Το γεγονός προφανώς και αναβαθμίζει τον ρόλο μας, ο Σταθάκης το ξέρει καλά.