Ολοένα και περισσότερο αισθητές στην υγεία της βρετανικής οικονομίας γίνονται οι επιπτώσεις του Brexit. Επειτα από την επιβράδυνση της πορείας λιανικών πωλήσεων, τα στατιστικά που δημοσιεύτηκαν για τη βιομηχανική παραγωγή μαρτυρούν επίσης κόπωση της οικονομίας.

Τα στοιχεία του Ιουλίου για τον βρετανικό τομέα μεταποίησης έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών, γεγονός που μεταφράζεται σε μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας κατά το κρίσιμο τρίτο τρίμηνο. Αν και η παραγωγή των εργοστασίων αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, εντούτοις οι επιδόσεις της μεταποίησης στο σύνολό της ήταν μέτριες. Ενισχύθηκε μόλις κατά 0,2%, έναντι μέσης πρόβλεψης για 0,4%. Ταυτόχρονα, η παραγωγή στις βρετανικές κατασκευές υποχώρησε τον ίδιο μήνα κατά 0,9%.

Τα στοιχεία έρχονται λίγες ημέρες ύστερα από εκείνα της εταιρείας Barclaycard που έδειξαν ότι οι δαπάνες σε βασικά αγαθά αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 12 μηνών, καθώς και ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες καταναλωτές τόνισαν πως «αισθάνονται την πίεση» από τον υψηλότερο πληθωρισμό. Μάλιστα το 43% των ερωτηθέντων στην έρευνα είχε απαντήσει ότι έχει αλλάξει τις καθημερινές του συνήθειες σχετικά με τις αγορές τροφίμων ακριβώς λόγω της ανόδου των τιμών και της ανασφάλειας.