Μετά την επίσκεψη Μακρόν, τις κορδέλες και τους πανηγυρισμούς στη ΔΕΘ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση.
Καυτά προαπαιτούμενα όπως η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, ο επανυπολογισμός των συντάξεων, οι ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο με κατάργηση προνομίων στους συνδικαλιστές, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες όπου θα απαιτείται πλειοψηφία 50% συν 1 των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας, ο περιορισμός του αριθμού των συμβασιούχων, η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων αναμένεται να βάλουν φωτιά στις διαπραγματεύσεις.
Μαχαίρι στα επιδόματα. Ηδη, το ΔΝΤ έβαλε από πολύ νωρίς στο κάδρο το σενάριο για μεγαλύτερο μαχαίρι στα οικογενειακά επιδόματα προκαλώντας συναγερμό στην Πλατεία Συντάγματος. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές υπήρξε και ένα ακόμη σενάριο που ακούστηκε από τα χείλη της Ντέλια Βελκουλέσκου –της επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα -, το οποίο έκανε λόγο για εφαρμογή από το 2018 του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους, που μόνο οι τεχνοκράτες του Ταμείου βλέπουν και το υπολογίζουν σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για σενάρια τα οποία απειλούν με εκτροχιασμό τη διαπραγμάτευση πριν ακόμη ξεκινήσει και επίσημα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όπου οι επικεφαλής θα έρθουν στην Αθήνα για να «τσεκάρουν» ένα προς ένα τα προαπαιτούμενα που είναι συνδεδεμένα με τη δόση των 5 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης.
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ. Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ανοίξει πλήρως την ατζέντα του και επικαλούμενο τις προβλέψεις του πως η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ (6,6 δισ. ευρώ) το 2018 είναι πιθανόν με το… καλημέρα να απαιτήσει:
1. Να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019, αντί για την 1η Ιανουαρίου 2020, η μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
2. Να ενεργοποιηθούν το 2023 αντί για τη διετία 2019-2020 τα αντίμετρα.
3. Τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (AQR) για τις τράπεζες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση των συστηματικών τραπεζών, ύψους 10 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν να απαντά ότι οι «ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και η προτεραιότητα τώρα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Κρίσιμες ημερομηνίες. Ο Γολγοθάς της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά από τη Δευτέρα που θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για να προετοιμάσουν την έλευση των επικεφαλής των θεσμών μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Από το μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων θα περάσουν τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος είναι ο πιο κρίσιμος καθώς έχει και τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Την ερχόμενη Παρασκευή στο Eurogroup, στο Ταλίν της Εσθονίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την επόμενη μετωπική με τους δανειστές αφού στο επίκεντρο θα βρεθεί η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων όπου «είμαστε πίσω σε πολλά» και θα γίνει μια πρώτη κουβέντα για το χρονοδιάγραμμα της νέας αξιολόγησης. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρώσει τα 95 από τα 113 προαπαιτούμενα και αυτό σημαίνει ότι ο Τσακαλώτος θα πρέπει να παίξει ξανά τον ρόλο του κακού, πιέζοντας τους υπουργούς να ανεβάσουν ταχύτητες.
Στις 24 Σεπτεμβρίου στήνονται κάλπες στη Γερμανία, ενώ πολλά θα κριθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 13-15 Οκτωβρίου όπου αναμένεται νέα κόντρα Σόιμπλε – Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος. Οι τρεις μέρες της συνόδου θα προδιαγράψουν και την πορεία της αξιολόγησης, που αρχίζει αμέσως μετά, όταν οι επικεφαλής των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα.
Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός, τη μια ημέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να διαβεβαιώνει τη Βουλή ότι οι δανειστές «δεν του τράβηξαν τα αφτιά» σε κάποια από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και την επόμενη η Εφη Αχτσιόγλου να διορθώνει αλλά και να αποσύρει διατάξεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που ψηφίστηκε χθες.
Αποκρατικοποιήσεις. Σκούρα θα τα βρει η κυβέρνηση και με τις ιδιωτικοποιήσεις όπου καταγράφονται καθυστερήσεις και ασκούνται πιέσεις ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος για έσοδα 5,4 δισ. ευρώ έως και το 2018. Η καθυστέρηση στο πεδίο αυτό αφορά τη λειτουργία του Ταμείου Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας, η οποία αναβάλλεται από τρίμηνο σε τρίμηνο. Πλέον θα πρέπει να στελεχωθεί και το ΔΣ της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ και στη συνέχεια το Υπερταμείο να κατανείμει αρμοδιότητες και κανονισμό λειτουργίας με τις υποκείμενες εταιρείες (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣ, ΤΧΣ) και να μεταφερθεί μέρος της δημόσιας περιουσίας υπό τη διαχείρισή του. Μαζί θα πρέπει να προχωρήσουν και μια σειρά από διαχειριστικές πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ για τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.