Η προσπάθεια του Ολυμπιακού επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση των αντανακλαστικών όλων των μεγάλων συλλόγων για να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση που υπαγορεύει η Αρχή των Αθηνών για το Δικαίωμα Συμμετοχής στον Αθλητισμό.

Πρόκειται για μια ιδέα του Ολυμπιακού και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που στηρίζεται σε 12 Αρχές και συντάχθηκαν από την Αμάντα Λουθία Μουνιόθ ντε Τόρο Αλιμόντα, συντονίστρια στο Advocates Abroad που προσφέρει δωρεάν νομική αρωγή σε πρόσφυγες στην Ευρώπη και τον Στίβεν Ορτέγα αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ιστορία/Διαχείριση Αρχείο στο Κολέγιο Σίμονς, με οδηγό τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όπως αυτά αναφέρονται στον Χάρτη του Αθλητισμού της UNESCO.

Οι Αρχές προβλέπουν τα εξής:

1. Η παρούσα Διακήρυξη αποτελεί ένα κοινό πρότυπο επιδόσεων για συλλόγους, ομάδες και αθλητικές ενώσεις σε όλα τα αθλήματα, με απώτερο στόχο κάθε άτομο και εταιρεία να επιδιώκει, μέσω της εκπαίδευσης και του παραδείγματος που προσφέρει, την προώθηση του σεβασμού αυτών των δικαιωμάτων και τη σταδιακή εξασφάλιση της αποτελεσματικής τους αναγνώρισης και τήρησης.

2. Κάθε ανθρώπινο ον έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων απόψεων ή εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης. Επιπλέον, δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις στη βάση του πολιτικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας ή της επικράτειας στην οποία ανήκει το άτομο. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις πρέπει ενεργά να δραστηριοποιούνται κατά και να αρνούνται να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε πρακτικές διακρίσεων σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

3. Η συμμετοχή στον αθλητισμό πρέπει να βασίζεται στις αρχές του υγιούς και ειλικρινούς ανταγωνισμού και του σεβασμού προς όλους τους διαγωνιζομένους.

4. Πρέπει να υποστηρίζονται πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή εκτοπισμένων πληθυσμών, ανεξαρτήτως ατομικής κατάστασης (civil status), σε αθλητικές δραστηριότητες.

5. Ο αθλητισμός για νέους ανθρώπους πρέπει, πρώτα και κυρίαρχα, να αφορά τη συμμετοχή, τη φυσική αγωγή και τη διασκέδαση.

6. Τα κορίτσια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τα αγόρια στον αθλητισμό και τις αθλητικές ομάδες, ιδίως στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και σε αγώνες και πρωταθλήματα νέων.

7. Ολοι πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις, στην αθλητική άσκηση, σε πόρους και υπηρεσίες, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες εποπτείας και λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος.

8. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις συμφωνούν να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον αθλητισμό σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις ή οικονομικά μειονεκτικές περιοχές και, όταν αυτό είναι εφικτό, να συμβάλουν οικονομικά, με τρόπους που περιλαμβάνουν την προμήθεια με χρησιμοποιημένο αλλά κατάλληλο εξοπλισμό προς χρήση από όσους δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να συμμετάσχουν στο άθλημα.

9. Πρέπει να παρέχονται κατάλληλα και ασφαλή μέρη, υποδομές, εξοπλισμός και επιλογές ιματισμού, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων των συμμετεχόντων στο άθλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που συνδέονται με διαφορετικές κουλτούρες, φύλα, ηλικίες και ικανότητες.

10. Οι αθλητικές υποδομές πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

11. Πρέπει να ανακηρυχθεί μία Παγκόσμια Ημέρα του Δικαιώματος στο Παιχνίδι, επιβεβαιώνοντας έτσι το δικαίωμα της συμμετοχής στον αθλητισμό ως ενός καθολικού και θεμελιώδους δικαιώματος και με σκοπό την προώθηση των αρχών που περιλαμβάνονται στην παρούσα Διακήρυξη.

12. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητές και ΜΚΟ, των οποίων το έργο θα συνεπικουρήσει την υλοποίηση αυτών των αρχών.

Η Αρχή των Αθηνών, την οποία πρώτος υπέγραψε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, θα προωθηθεί από τον Ολυμπιακό στη FIFA, την UEFA και σε όλα τα κλαμπ του Παλαιού Κόσμου ως έναυσμα για να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ερυθρολεύκων στη δράση υπέρ των αδυνάτων και την κοινωνική ευαισθητοποίησή τους.