Στη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Αθήνα με οικοδεσπότη τον Ολυμπιακό, υπήρξαν αρκετές συγκινητικές στιγμές. Μια απ’ αυτές ήταν σίγουρα η ομιλία του πρώην γερουσιαστή της Πολιτείας του Μέιν Τζορτζ Μίτσελ στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο τρόπος που μιλούσε, που αιχμαλώτιζε τους παρευρισκομένους με τις αφηγήσεις του, τις προσωπικές του εμπειρίες επέβαλλε ένα απόκοσμο σιωπητήριο. Ο Μίτσελ ξεκίνησε την αφήγησή του από τον συνονόματό του Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος ήταν γιος έλληνα μετανάστη, του Σάββα Παρασκευόπουλου που καταγόταν από την Πελοπόννησο.

Παρά τη φτώχεια και τις δυσκολίες, ο Γιώργος Παρασκευόπουλος ή αμερικανιστί Τζορτζ Μίτσελ έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής και θεωρείται ο πατέρας της επανάστασης που συντελείται σήμερα στον ενεργειακό τομέα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην γερουσιαστής, ο Τζορτζ Μίτσελ με την ανακάλυψή του (μέθοδος υδραυλικής ρωγμάτωσης) κατάφερε να λύσει ένα ενεργειακό πρόβλημα το οποίο μέχρι τότε δεν είχαν καταφέρει να λύσουν οκτώ πρόεδροι των ΗΠΑ. Ενας ρήτορας χωρίς υπερβολές και κορόνες, ένας αφηγητής της ζωής που σε παρασέρνει στα μονοπάτια της σκέψης του χωρίς να το αντιληφθείς, ο Μίτσελ προέρχεται και ο ίδιος από οικογένεια μεταναστών.

Θεωρείται Αραβοαμερικανός γιατί ο ιρλανδικής καταγωγής πατέρας του, όταν ορφάνεψε, υιοθετήθηκε από λιβανέζικη οικογένεια.

Παράδειγμα αφομοίωσης. Παρά τις δυσκολίες ο Τζορτζ Μίτσελ κατάφερε να σπουδάσει νομικά παρακολουθώντας βραδινά μαθήματα και εξελέγη γερουσιαστής της Πολιτείας του Μέιν για 15 χρόνια, από το 1980 μέχρι το 1995. Τα έξι τελευταία χρόνια αυτής της πορείας διετέλεσε επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Αφότου αποσύρθηκε από τη Γερουσία, ο 84χρονος σήμερα Μίτσελ ανέλαβε ρόλο ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Βόρεια Ιρλανδία (1995-2001) και τη Μέση Ανατολή (2009-2011). Εχει υπογράψει δύο πολύ σημαντικές αναφορές, η μια για την αραβοϊσραηλινή διένεξη το 2001 και η δεύτερη για τη χρήση των αναβολικών στο μπέιζμπολ (2007). Εχει διατελέσει μεταξύ άλλων και πρόεδρος της εταιρείας της Γουόλτ Ντίσνεϊ από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Ιανουάριο 2007.

Με την ομιλία του ο Μίτσελ ήθελε να τονίσει τα θετικά στοιχεία που απορρέουν από τη μετανάστευση και της βοήθειας που πρέπει να προσφέρεται σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρογονική γη, όπως κάνει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια.