Ο Σαίξπηρ του Λιβαθινού, ο Ιονέσκο του Κακλέα
Το πρώτο του σκηνοθετικό εγχείρημα ως καλλιτεχνικού διευθυντή παρουσιάζει στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο Στάθης Λιβαθινός με το «Τίμων ο Αθηναίος» του Σαίξπηρ. Για πρώτη φορά στη σκηνή του Εθνικού και ο Γιώργος Κιμούλης που πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ψηλά από τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη, ενώ μαζί του εμφανίζεται η Μαρία Κεχαγιόγλου. Στη σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη, εξάλλου, θα ανεβάσει ο Γιάννης Κακλέας το «Παιχνίδι της σφαγής» του Ιονέσκο (ο ίδιος σκηνοθετεί και την «Κατάρα της Ιρμα Βεπ» του Τσαρλς Λάντλαμ στο θέατρο Βρετάνια από τον Οκτώβριο με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Φάνη Μουρατίδη). Στην παιδική σκηνή του Εθνικού, τέλος, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Σοφία Βγενοπούλου ανοίγει την αυλαία με το μιούζικαλ «Μόμο» του Μίχαελ Εντε σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.
Οι κλασικοί είναι εδώ
Στο Εθνικό Θέατρο ο Δημήτρης Λιγνάδης ανεβάζει το ιψενικό δράμα «Πέερ Γκιντ» (πρώτο τρίμηνο της νέας σεζόν) συμπρωταγωνιστώντας με τη Στεφανία Γουλιώτη και τη Γιούλικα Σκαφιδά. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί από τον Νοέμβριο τον «Γλάρο» του Τσέχοφ με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Κουρή, Ακύλλα Καραζήση, Δημήτρη Παπανικολάου κ.ά., ενώ για το δεύτερο μισό της σεζόν ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ετοιμάζει το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς, με τους Μαρία Ναυπλιώτου και Χάρη Φραγκούλη στους ρόλους των Μπλανς Ντιμπουά και Στάνλεϊ Κοβάλσκι αντιστοίχως. Τη «Φθινοπωρινή σονάτα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν παρουσιάζει η Μπέττυ Αρβανίτη με τους Δημήτρη Ημελλο και Δέσποινα Κούρτη από τα τέλη Ιανουαρίου στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, ενώ η νέα κεντρική παραγωγή του θεάτρου Πορεία είναι η «Αγριόπαπια» του Ερρίκου Ιψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, με τους Θέμη Πάνου, Γιάννο Περλέγκα, Γιάννη Κότσιφα, Αννα Μάσχα –κάνει πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου. Τον «Αμλετ» διάλεξε ο γεωργιανός σκηνοθέτης Λεβάν Τσουλάντζε για να παρουσιάσει από τις 5 Οκτωβρίου στο θέατρο Ανεσις με πρωταγωνιστές τους Αρη Λεμπεσόπουλο, Πέμη Ζούνη και Ιωάννα Παππά. Η «Προδοσία», ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Χάρολντ Πίντερ, κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο Μικρό Παλλάς, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Χρυσοστόμου, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και Κατερίνα Παπαδάκη. Ο «Θείος Βάνιας» του Τσέχοφ ανεβαίνει από τον ερχόμενο Νοέμβριο στο θέατρο Ανεσις σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου που θα πρωταγωνιστήσει πλάι στη Θάλεια Ματίκα και τον Βασίλη Μπισμπίκη. Για πρώτη φορά καταπιάνεται με μια καθαρόαιμη κωμωδία η ομάδα Ιδέα, στήνοντας τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι από τις 27 Οκτωβρίου στο θέατρο Αλφα-Ιδέα. Και ο Νίκος Μαστοράκης ανεβάζει από τον ερχόμενο Μάρτιο στο Θέατρο Τέχνης τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Εντγκαρ φον Χόρβατ, έργο που είχε ανεβάσει με επιτυχία στο ΚΘΒΕ το 2002-3. Με τους Μάγια Λυμπεροπούλου, Αθηνά Τσαλίκη, Θάνο Τοκάκη, Ιωάννα Μαυρέα και Κωνσταντίνα Τάκαλου στη διανομή.
Μπογκομόλοφ με έλληνες ηθοποιούς
Η θεατρική σεζόν για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αρχίζει στις 4 Οκτωβρίου με την πρεμιέρα του έργου «Ca ira (1)» του Ζοέλ Πομερά στην Κεντρική Σκηνή και συνεχίζεται με το «Ουγκώ: Μια ουτοπία» που υπογράφει σκηνοθετικά η Σοφία Μαραθάκη, 13 με 22 Οκτωβρίου. Από το διεθνές ρεπερτόριο, ωστόσο, ξεχωρίζει η παράσταση «887» του Ρομπέρ Λεπάζ (από 24/10) και κυρίως οι «Δαιμονισμένοι» του Ντοστογέφσκι σε σκηνοθεσία Κονσταντίν Μπογκομόλοφ (από 22/11). Το τρομερό παιδί της σύγχρονης θεατρικής σκηνής ανεβάζει για πρώτη φορά έργο στην Ελλάδα κατόπιν ανάθεσης και μάλιστα με έλληνες ηθοποιούς: ανάμεσά τους οι Ελενα Μεγγρέλη, Αρης Μπαλής, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ελενα Τοπαλίδου. Τον Δεκέμβριο, η Λένα Κιτσοπούλου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης θα ανεβάσει το έργο «Αντιγόνη – Lonely planet», που έκανε την πρεμιέρα τον περασμένο Ιούνιο στο φεστιβάλ Antigone Now του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης. Ο Δημήτρης Καραντζάς από τις 17 έως τις 28 Ιανουαρίου ανεβάζει το έργο «Ρομπ» του Ευθύμη Φιλίππου στον ίδιο χώρο και, έναν μήνα μετά, στις 14 Φεβρουαρίου, ο Παντελής Δεντάκης τον διαδέχεται με την «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ φον Κλάιστ.
Με δύναµη από την Ισπανία
Βασισμένο στην ισπανική ταινία «7 anos» των Χοσέ Καμπέθα και Κριστιάν Κόντι είναι το έργο «7 χρόνια» που κάνει πρεμιέρα στις 18 Οκτωβρίου στο θέατρο Αποθήκη. Η προσαρμογή – σκηνοθεσία είναι του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Λογοθέτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ορφέας Αυγουστίδης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Γιώργος Χριστοδούλου.
Η αξία των Κεχαΐδη – Χαβιαρά
Ενα διαχρονικό έργο του νεοελληνικού θεάτρου, το «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά, σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ύστερα από την επιτυχία του «Μήδεια» στη Μικρή Επίδαυρο (και την επανάληψή της στο θέατρο Πορεία). Εντυπωσιάζουν στη διανομή τα ονόματα των τριών ηθοποιών Λυδίας Φωτοπούλου, Εμιλυς Κολιανδρή και Γαλήνης Χατζηπασχάλη που ταυτίζονται συνήθως με τις παραστάσεις του Νίκου Καραθάνου.
Ο Ζαµπέτας µιούζικαλ
Ενα πλούσιο θέαμα αφιερωμένο στη ζωή του Γιώργου Ζαμπέτα παρουσιάζεται από τις 14 Οκτωβρίου στο θέατρο Αλίκη. Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί τη φιλόδοξη παραγωγή «Μάλιστα, κύριε!..» και γράφει τα κείμενα αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο «Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω» (Αγκυρα) της κόρης του συνθέτη, Κατερίνας. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Βίκυ Σταυροπούλου, Τάσος Χαλκιάς, Λευτέρης Ελευθερίου.
Πολυδούρη και Ταχτσής
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», στις 7 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Σε θέλω» σε σκηνοθεσία Μαρίας Κίτσου. Η ηθοποιός παρεμβαίνει στην εξέλιξη του έργου σαν Μαρία Πολυδούρη μπλέκοντας με τα τραγούδια που ερμηνεύει η Ευσταθία. Ο Βασίλης Ανδρέου, από την άλλη, μεταφέρει το έργο του Κώστα Ταχτσή «Μικρός εγώ» στη σκηνή του θεάτρου Αλφα από τις 9 Οκτωβρίου. Με πρωταγωνιστές τους Βλασία Κουτσού και Γιώργο Μακρή.
Μπέκετ επί δύο
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Αναστασάκης παρουσιάζει το «Περιμένοντας τον Γκοντό» από τις 16 Ιανουαρίου με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Χατζησάββα και τον Γιώργο Καύκα. Στην ίδια παράσταση, που θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο θέατρο Αλφα-Ιδέα σε σκηνοθεσία Στέλιου Γιαννακού, τον Βλαδίμηρο και τον Εστραγκόν θα ερμηνεύσουν ο Στέλιος Γιαννακός και ο Θανάσης Ισιδώρου.
Βίος και πολιτεία του Λευτέρη Βογιατζή
Μια θεατρική multimedia παράσταση, στην οποία εικόνες, ήχοι, βιντεοπροβολές, ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό του θεάτρου, συνεντεύξεις, αλλά και κομμάτια από παραστάσεις του Λευτέρη Βογιατζή παρουσιάζουν το έργο του και στοιχεία της προσωπικής του ζωής. To «Hommage» είναι ένας ζωντανός χάρτης αναμνήσεων, φαντασίας και ερμηνείας, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Σπύρου Αλιδάκη, που ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων (σε συμπαραγωγή με την εταιρεία Λυκόφως) από τις 20 Νοεμβρίου. Εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι Αμαλία Μουτούση, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Ημελλος, Περικλής Μουστάκης, Θανάσης Δόβρης κ.ά.
«Ανεµοδαρµένος» Κακάλας
Τον Φεβρουάριο κάνει πρεμιέρα η νέα παραγωγή που θα επιμεληθεί ο Σίμος Κακάλας. Ο σκηνοθέτης θα μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Χώρος το έργο της Εμιλι Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα ύψη». Η διασκευή του κειμένου είναι της Ελενας Μαυρίδου, ενώ η Ράνια Εμμανουηλίδου καταθέτει την εικαστική της μελέτη στα σκηνικά, συμπαρασύροντας τους διαλόγους των έξι πρωταγωνιστών.
Η Μακρυπούλια παίζει Κάουαρντ
Σε σκηνοθεσία Αλέξη Ρίγλη ανεβαίνει η παράσταση «Ιδιωτικές ζωές» στο Θέατρο Γκλόρια βασισμένη στο σημαντικό έργο του Νόελ Κάουαρντ. Στον θίασο κυριαρχούν οι πολλαπλές «αποχρώσεις», καθώς εμφανίζονται οι Ζέτα Μακρυπούλια και Αποστόλης Τότσικας, ο Μιχάλης Οικονόμου, η Αμαλία Αρσένη και η Γιωργιάννα Νταλάρα. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, τη συνάντηση μιας πληθωρικής Αμερικανίδας κι ενός λιγομίλητου Ιρλανδού περιγράφει η παράσταση «Heisenberg» του Σάιμον Στίβενς που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Πρωταγωνιστούν οι Κόρα Καρβούνη και Περικλής Μουστάκης. Από 3/11 έως 1/4/2018.
Ο πολυπράγµων Μαρκουλάκης
Από τον Φεβρουάριο του 2018 το θέατρο Εμπορικόν θα φιλοξενήσει το έργο του Ντέιβιντ Χέαρ «Skylight» σε μετάφραση Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Καταλειφός και Λουκία Μιχαλοπούλου. Ο ίδιος σκηνοθέτης ανεβάζει στο Θέατρο Αθηνών (από 4/10) τον «Φάρο» του Ιρλανδού Κόνορ ΜακΦέρσον που έκανε πρεμιέρα το 2006 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας: ένα μείγμα μαύρης κωμωδίας, θρίλερ και μαγικού ρεαλισμού. Παραμονή Χριστουγέννων, σε ένα υπόγειο στα βόρεια του Δουβλίνου. Τέσσερις φίλοι, αποτυχημένοι σε όλα –ο τυφλός μέθυσος Ρίτσαρντ, ο απολυμένος από δεκάδες δουλειές Σάρκι, ο αδύναμος και επιπόλαιος Ιβάν και ο γεμάτος ψευδαισθήσεις μεγαλείου Νίκι -, γιορτάζουν τη νύχτα παρέα με τον μυστηριώδη κύριο Λόκχαρτ, πίνοντας όσο μπορούν και παίζοντας στα χαρτιά το μεγαλύτερο ποντάρισμα όλων: την πιθανότητα να ξεφύγουν από το παρελθόν τους. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συμπρωταγωνιστεί με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Νίκο Ψαρρά, Προμηθέα Αλειφερόπουλο και Αιμίλιο Χειλάκη. Παράλληλα, για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται η παράσταση «Αύγουστος» του Τρέισι Λετς σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο θέατρο Δημήτρης Χορν. Παίζουν οι Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη κ.ά. Από τις 4 Οκτωβρίου.
«Δούλες» στο Θέατρο Τέχνης
Η Μαριάννα Κάλμπαρη ανεβάζει τις εμβληματικές «Δούλες» του Ζαν Ζενέ με τις Κάτια Γέρου και Κωνσταντίνα Τάκαλου στον ρόλο των αδελφών Κλερ και Σολάνζ, ενώ αναζητείται ακόμη η ηθοποιός που θα υποδυθεί την κυρία.
Η επανάσταση

του Γκραουζίνις

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει από τις 25 Οκτωβρίου στον χώρο του Βασιλικού Θεάτρου τη «Ρωσική Επανάσταση» του Λιθουανού –και αγαπημένου του ελληνικού κοινού –Τσέζαρις Γκραουζίνις σε σκηνοθεσία του ιδίου.
Αφιέρωµα στη «Φαίδρα»
Η «Φαίδρα» της ρωσίδας ποιήτριας Μαρίνας Τσβετάγεβα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο θέατρο Σημείο, σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Διαμαντή, ενώ τους κεντρικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν η Ιωάννα Μακρή και ο Πέρης Μιχαηλίδης.
Με σφραγίδα Μιλιβόγεβιτς
Εγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο, τρεις γκρινιάρηδες καραβανάδες θυμούνται τα παλιά μεγαλεία και ονειρεύονται να δραπετεύσουν καταστρώνοντας ανέφικτα σχέδια φυγής, ικανά μόνο να διασκεδάσουν την ανημποριά τους. Απλοί και ανθρώπινοι, αλλά εντέλει ηρωικοί, οι χαρακτήρες της κωμωδίας «Ηρωες» του Ζεράλντ Σιμπλεϊρά που γράφτηκε το 2003, σκηνοθετήθηκε από τον Ρίμας Τούμινας, μεταφράστηκε από τον Τομ Στόπαρντ και ανεβαίνει στις 15 Δεκεμβρίου στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, ενώ πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς και Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
Μια κωμωδία της μνήμης
Τι συμβαίνει όταν μια σημαντική ανάμνηση επείγεται να ξαναέρθει στην επιφάνεια; Και πόσο κωμικό μπορεί να είναι το χάος που θα δημιουργηθεί; Ισως, τελικά, αυτό που επιτυγχάνεται να είναι όχι μόνο η αναβίωση ενός κομματιού του παρελθόντος, αλλά και μια ολική επιστροφή σε αξίες και γεγονότα ξεχασμένα. Ενα «Comeback», όπως είναι ο τίτλος του έργου του Βασίλη Κατσικονούρη, ενός συγγραφέα με σταθερό ενδιαφέρον για τα ζητήματα της μνήμης και του παρελθόντος. Το τελευταίο θεατρικό του, κωμωδία στο είδος, ανεβαίνει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 24 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Ερμηνεύουν οι Μίνα Αδαμάκη, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Ιωάννης Παπαζήσης και Χάρης Τζωρτζάκης.
n Την κωμωδία «Γδύστε τη μαμά» του Σεμπαστιάν Τιερί σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης στο θέατρο του Ελληνικού Κόσμου με τους Δημήτρη Μακαλιά, Σταύρο Σβήγκο και άλλους.
Ωδή στους ασήµαντους
Βλέποντας μία μία τις προσδοκίες του να διαψεύδονται θλιβερά, ένας κατώτερος υπάλληλος ολισθαίνει αργά σε ένα παραλήρημα μεγαλομανίας, καταλήγοντας στο τρελάδικο. Το «Ημερολόγιο ενός τρελού», ένα συμβολικό διήγημα του Γκόγκολ, όπου η τρέλα παρουσιάζεται ως φυσικό επακόλουθο του κοινωνικού αδιεξόδου και όπου η κωμωδία της ύπαρξης συναντά την ελευθερία της εσωτερικότητας, διασκευάζεται, σκηνοθετείται και ερμηνεύεται από τον Σωτήρη Χατζάκη στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρεμιέρα στις 31 Οκτωβρίου.
Φασμπίντερ στο Κυκλάδων
Στον «Γάμο της Μαρίας Μπράουν» του 1979 (ίσως την πιο επιτυχημένη εμπορικάδουλειά του Φασμπίντερ), που διαδραματίζεται στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μαρία (Χάνα Σιγκούλα) παντρεύεται βιαστικά τον Χέρμαν και αφού εκείνος φύγει την επομένη για το μέτωπο, όσα της λαχαίνουν, θα μπορούσαν να αναγνωσθούν είτε ως παραβολή για το «οικονομικό θαύμα» της Δυτικής Γερμανίας είτε ως πορτρέτο μιας γυναίκας υπεράνω τόπου και χρόνου: παρανοήσεις, αφοσίωση, προδοσίες, κάποιου είδους ανάκαμψη, ηθελημένο ή αθέλητο τέλος. Κάτι τέτοια μπορεί να συγκίνησαν και τον Τόμας Οστερμάιερ που διασκεύασε την ταινία για το θέατρο, άλλα ή παρόμοια μπορεί και να ενδιέφεραν τον Γιώργο Σκεύα που μετέφρασε το έργο, το διασκεύασε και το σκηνοθετεί στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» από τις 15 Νοεμβρίου. Η Λένα Παπαληγούρα θα ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο, ενώ παίζουν και οι Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Νίκος Γεωργάκης, Μάξιμος Μουμούρης, Γιάννης Νταλιάνης και Γιώργος Συμεωνίδης.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

Πρωτοανέβηκε πέρυσιτον χειμώνα και φανέρωσε τον πόνο και τα αδιέξοδα που κρύβονται σε σχέσεις ερωτικές, συζυγικές, οικογενειακές, διαπροσωπικές: σχέσεις συνηθισμένες που άπαξ και πληγούν δύσκολα θεραπεύονται. Οχι ότι ήταν άγνωστη η φύση τους, όμως ο καλειδοσκοπικός τρόπος αντιμετώπισης του θέματος από τον συγγραφέα Ζοέλ Πομερά, η προσεγμένη σε όλα της σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, καθώς και οι ερμηνείες των Κλέωνα Γρηγοριάδη, Μαρίας Καλλιμάνη, Κατερίνας Λυπηρίδου, Ιωάννας Μαυρέα, Δημήτρη Πασσά, Κωνσταντίνας Τάκαλου και Χάρη Φραγκούλη (που δεν ανήκει στη διανομή φέτος) έδωσαν στην παράσταση «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» μια θέση στις φετινές επαναλήψεις. Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης από τον Νοέμβριο.

Οι πίθηκοι του Νίκου Καραθάνου θα καταλάβουν για μια ακόμα φορά τη σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη του Εθνικού Θεάτρου. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει εκ νέου την επιτυχία του Βίτολντ Γκομπρόβιτς «Οπερέτα» με τη συμμετοχή των Χάρη Φραγκούλη και Εύης Σαουλίδου.

«Η τάξη μας» του Ταντέους Σλομποντιάνεκ έρχεται ξανά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Τον θίασο πλαισιώνουν οι Κωνσταντίνα Τάκαλου, Βασίλης Μαγουλιώτης και Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Η συγκλονιστική ιστορία της Ελένης Παπαδάκη, θύματος των Δεκεμβριανών, ζωντανεύει και πάλι από τις 9 Οκτωβρίου. Το κείμενο και η σκηνοθεσία της παράστασης «Για την Ελένη» είναι του Μάνου Καρατζογιάννη, ενώ ερμηνεύουν οι Μαρία Κίτσου και ο Μάριος Μαρκόπουλος.

Στο θέατρο Κιβωτός μεταφέρεται φέτος η παράσταση «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς. Τη σκηνοθεσία όσο και την ερμηνεία θα έχουν πάλι οι Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χρυσοστόμου.

Μετά το Φεστιβάλ Αθηνών το «Greek freak» του Σίμου Κακάλα μεταφέρεται από τις 27 Οκτωβρίου στο θέατρο Χώρος.

Ο Θοδωρής Αθερίδης, η Σμαράγδα Καρύδη, η Μυρτώ Αλικάκη και ο Κωνσταντίνος Κάππα ξανάρχονται από τις 11 Οκτωβρίου στη σκηνή του Μικρού Παλλάς με την κωμωδία «Το ψέμα» του Φλοριάν Ζελέρ.

Πάνω σε μια οικογένεια που υπερασπίστηκε τον μικρόκοσμό της στηρίζεται η ιστορία του «Ηταν όλοι τους παιδιά μου» του Αρθουρ Μίλερ, που παρουσιάζεται από τις 11 Οκτωβρίου στο θέατρο Εμπορικόν. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μόσχου και παίζουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Καταλειφός και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Ενα θεατρικό παζλ από ποικίλα δραματουργικά είδη είναι το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» της ομάδας Ιδέα που παίζεται για 5η χρονιά στο θέατρο Αλφα. Ιδέα από τις 4 Οκτωβρίου με τον βραβευμένο με Βραβείο Χορν Κωνσταντίνο Μπιμπή και την Αθηνά Μουστάκα.

«Ο χαρτοπολεμοσ» του Βαγγέλη Ρωμνιού, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο θέατρο Γκλόρια κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Με τους: Γιωργή Τσουρή, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Β. Ρωμνιό, Παύλο Πιέρρο, Φοίβο Ριμένα.

Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Εμιλι Μπροντέ επαναλαμβάνονται από τις 26 Οκτωβρίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Στο Φουαγέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα παρουσιαστεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το έργο «Οικογενειακή γιορτή» του Ντέιβιντ Ελντριτζ. Παίζουν οι Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρίστος Στυλιανού.

Με το έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Οι τρεις ψηλές γυναίκες» συνεχίζει η Μπέττυ Αρβανίτη στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας από τις 19 Οκτωβρίου.