Ο Παπαλουκάς επιστρέφει
Τον επί 17 χρόνια διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης κι όχι τον ζωγράφο – πρόδρομο της γενιάς του ’30 Σπύρο Παπαλουκά θα συστήσει στο κοινό η φθινοπωρινή έκθεση του ιδρύματος που οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του. Υλικό από τις συλλογές της Πινακοθήκης και νέες δωρεές μαζί με αρχειακό υλικό θα διερευνήσουν τον ρόλο του Παπαλουκά στη διαμόρφωση της ιστορίας της Πινακοθήκης.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τα μέσα Οκτωβρίου.
Η άλλη όψη του χρήµατος
Την άλλη όψη του κάθε νομίσματος θα επιχειρήσει να αποκαλύψει η αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην πρώτη του συνεργασία με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα». Τα 86 νομίσματα, που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της έκθεσης, θα πλαισιώσουν 150 ακόμη γλυπτά, αγγεία, επιγραφές από τα τέλη του 7ου/αρχές 6ου αι. π.Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο, επιχειρώντας να αναδείξουν τον ρόλο του χρήματος στη διάδοση ιδεών, πολιτισμού και στην επιβολή πολιτικής προπαγάνδας.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νοέμβριος 2017 – Απρίλιος 2018.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επί τρία
Οι Κινέζοι λένε ότι με την τεχνική Ξιε Γι ζωγραφίζουν το πνεύμα των πραγμάτων. Ακολουθώντας τους κανόνες της καλλιγραφίας, με γρήγορες κινήσεις που απαιτούν εμπειρία, νερό και μελάνι δημιουργούν τα έργα τους κι είναι τα αριστουργήματα αυτής της τεχνικής που στέλνει το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας στο ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδα – Κίνα (21 Σεπτεμβρίου -14 Νοεμβρίου). Τα πλέον πρόσφατα αποκτήματά του θα παρουσιάσει το μουσείο –κυρίως από δωρεές (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) –και θα ακολουθήσει έκθεση έργων που δημιούργησαν πρόσφυγες ήδη στους χώρους του μουσείου, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία και με τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (Νοέμβριος – Δεκέμβριος).
Οταν ο κάπτεν Νέµο συνάντησε τον Γκοτζίλα
Aπό τα έγκατα της Γης έως άγνωστους πλανήτες υπόσχεται να μας ταξιδέψει η έκθεση «Επιστημονική φαντασία: Ενα ταξίδι στο άγνωστο» που αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με το Barbican του Λονδίνου. Το άγνωστο σε οικείο θα επιχειρήσουν να μεταμορφώσουν 800 έργα, ενταγμένα σε τέσσερις ενότητες που θα ξεκινούν από τα σχέδια του Ιουλίου Βερν και τα props για τις ταινίες «Godzilla» και «Jurassic Park», αντικείμενα από τις ταινίες όπως οι «Στενές επαφές τρίτου τύπου», «Alien», «Stargate», «Star Trek», «Star Wars», αλλά και τον TARS από το «Interstellar» ή το Robot B-9 από την τηλεοπτική σειρά «Lost in Space».
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 9 Οκτωβρίου 2017 – 7 Ιανουαρίου 2018.
Πρώτη φορά Μάικ Κέλι στην Ελλάδα
Στον κόσμο του καλλιτέχνη που θεωρείται ως ένας από τους αμερικανούς δημιουργούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στα τέλη του 20ού αι. κι ένας από τους πιο καυστικούς σχολιαστές της αμερικανικής πραγματικότητας, του Μάικ Κέλι, θα μυήσει το κοινό η πρώτη ατομική έκθεσή του στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Mike Kelley: Fortress of Solitude» που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 16 Ιανουαρίου – 25 Φεβρουαρίου 2018.
Ολος ο Βαν Γκογκ στο Μέγαρο
Περί τους 3.000 πίνακες και σκίτσα –το σύνολο σχεδόν της δουλειάς τού μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου –θα καταλάβουν την οροφή και το δάπεδο των 1.500 τ.μ. του εκθεσιακού χώρου, ενώ οι εικόνες θα κινούνται καθώς θα προβάλλονται από 40 πολυκάναλους προβολείς υψηλής ευκρίνειας στην ψηφιακή έκθεση «Van Gogh Alive».
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 7 Νοεμβρίου 2017 – 5 Μαρτίου 2018.
Με το βλέμμα του νομπελίστα Σεφέρη
Ποια είναι η σφραγίδα που άφησε ο πρώτος έλληνας νομπελίστας ποιητής στην ελληνική τέχνη και ποιες ήταν οι δικές του εικαστικές προτιμήσεις; Περισσότερα από 300 εκθέματα, ανάμεσά τους περί τα 150 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας με τις υπογραφές 40 εκ των σημαντικότερων ελλήνων εικαστικών δημιουργών και 60 αντιπροσωπευτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έβγαλε ο ποιητής, θα εκτεθούν μαζί με το βραβείο Νομπέλ, τα χειρόγραφα, τις πρώτες εκδόσεις αλλά και προσωπικά του αντικείμενα του. Τίτλος της έκθεσης: «Οταν το φως χορεύει, μιλάω δίκαια».
Ιδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, 8 Νοεμβρίου 2017 – 21 Ιανουαρίου 2018.
Ολος ο κόσµος µια Μπιενάλε
Τέσσερις ήπειροι και 36 χώρες δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης. Με θέμα της «Φαντασιακές Εστίες / Ιmagined Homes», 95 καλλιτέχνες και ομάδες γιορτάζουν τα δέκα χρόνια της διοργάνωσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και για τρεισήμισι μήνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε τέσσερις χώρους μέσα στην πόλη.
Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: 30 Σεπτεμβρίου 2017 – 14 Ιανουαρίου 2018.
Κάν’ το όπως οι Κινέζοι
Τι κοινό έχει ο πρώτος σεισμογράφος του κόσμου (132 μ.Χ.) και της πρώτης χειράμαξας για μεταφορά εμπορευμάτων που κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή; Είναι κινεζικές εφευρέσεις, τα μοντέλα των οποίων, μαζί με περίπου 100 ακόμη, ταξιδεύουν στην Αθήνα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίναςστο Πεκίνο για χάρη της έκθεσης «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία». Ορισμένα εξ αυτών θα λειτουργούν ενώπιον του κοινού.
Μουσείο Ηρακλειδών, 23 Σεπτεμβρίου 2017 – 29 Απριλίου 2018.
Ο Αδριανός της Αθήνας
Ο πρώτος αυτοκράτορας που απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου και στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς που κοσμείται με το έμβλημα του Διός, τον αετό, ο Αδριανός, έχει φέτος την τιμητική του καθώς γιορτάζονται 1.900 χρόνια από την ανάρρησή του στον θρόνο. Κι η Αθήνα, την οποία προίκισε με υδραγωγείο και βιβλιοθήκη μεταξύ άλλων, τον τιμά με έκθεση που συνδιοργανώνει με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή. Η έκθεση εντάσσεται και στο πλαίσιο του εορτασμού του 2018 ως Ετους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 27 Νοεμβρίου 2017 – τέλος 2018.