Ούτε ένας ούτε δύο ούτε τρεις –δέκα θα είναι τελικά οι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα του χώρου, οι οποίοι μέχρι τις 5 Νοεμβρίου θα προσπαθήσουν να πείσουν τους κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους για το σχέδιο και την αξιοπιστία τους. Ο δρόμος μέχρι τις κάλπες δεν θα είναι εύκολος ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα, όμως το στοίχημα είναι μεγάλο: όποιος επικρατήσει κρατά στα χέρια του το μέλλον ολόκληρου του προοδευτικού χώρου.
Η ανορθόδοξη διαδικασία εκλογής αρχηγού για έναν φορέα που ακόμα δεν υπάρχει, αν και ξενίζει ορισμένα στελέχη από όλες τις πλευρές, δίνει στους υποψήφιους ηγέτες μια μοναδική ευκαιρία –όχι μόνο να εφαρμόσουν το σχέδιό τους για την επάνοδο της δημοκρατικής παράταξης, αλλά να διαμορφώσουν από την αρχή έναν φορέα όπως οι ίδιοι θα τον ήθελαν. Γι’ αυτό αναμένεται ο καθένας να έχει τη δική του πρόταση τόσο για το όνομα όσο και για το ιδεολογικό του πρόσημο –κάτι που ήδη γίνεται εμφανές από τις πρώτες δηλώσεις και τη διαφορετική ορολογία που ο καθένας χρησιμοποιεί. «Μιλάμε για συνιδρυτές, όχι απλώς για συνυποψηφίους» επισημαίνουν διαρκώς μέλη της Επιτροπής που έχει οριστεί για την ψηφοφορία.
Χωρίς υπάρχουσες κομματικές δομές, η ποικιλομορφία των υποψηφίων θα είναι αυτή που θα προσελκύσει τους ψηφοφόρους. Υπάρχουν υποψήφιοι ηγέτες για όλα τα γούστα. Η Φώφη Γεννηματά, η οποία μετέβη χθες στο γραφείο του Νίκου Αλιβιζάτου για να παραδώσει η ίδια τον φάκελο με την υποψηφιότητά της, πήγε συνοδεία εκπροσώπων της νέας γενιάς. Στα έγγραφα που παρέδωσε στον καθηγητή υπήρχαν πάνω από 1.200 υπογραφές πολιτών που έχουν γεννηθεί μετά το 1981. «Η Νέα Αλλαγή ξεκίνησε και είναι στα χέρια των πολιτών» ανέφερε στη δήλωσή της, στοχεύοντας ξεκάθαρα τους νέους ψηφοφόρους –οι αναπτυξιακές προοπτικές που προσφέρει η χώρα θα βρίσκονται και στο επίκεντρο της ομιλίας της στη ΔΕΘ τη Δευτέρα.
Η νέα γενιά θα έχει πολλούς ακόμα υποψηφίους να διαλέξει, καθώς σ’ αυτήν στοχεύουν τόσο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος όσο και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στη δική του ανακοίνωση επισήμανε πως «η δημιουργική προσπάθεια που ξεκινάμε είναι η απαρχή για τη συγκρότηση της παράταξης που φιλοδοξούμε να ηγηθεί στον προοδευτικό κόσμο της χώρας» και υποσχέθηκε να «δουλέψει με αφοσίωση, θάρρος και ειλικρίνεια. Η αλλαγή δεν θα έρθει αν περιμένουμε κάποιους άλλους να τη φέρουν».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ήδη αρχίσει τη δική του καμπάνια, που προβλέπει περιοδείες σε όλη τη χώρα. Αύριο στην Τεχνόπολη έχει προγραμματιστεί η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωσή του, επιδιώκοντας να εκφράσει τους πολίτες του προοδευτικού Κέντρου, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα προσκολλημένοι στο ΠΑΣΟΚ. Χωρίς ωστόσο να παραβλέπει το μεταρρυθμιστικό έργο του κόμματος, παραπέμποντας σε στελέχη, όπως ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Σάκης Πεπονής.
Ο Γιώργος Καμίνης έχει κι αυτός αρχίσει τις δικές του περιοδείες, με στόχο να κάνει γνωστή την υποψηφιότητά του και εκτός Αθηνών. Βρέθηκε ήδη στην Ηπειρο με αφορμή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, δηλώνοντας πως «από την πρωτεύουσα της Ηπείρου στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα για την ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και για την ενότητα της πατρίδας μας» –το αυτοδιοικητικό δίκτυο, άλλωστε, είναι ένα από τα δυνατά σημεία της υποψηφιότητάς του.
Ο Γιάννης Μανιάτης, που ίσως αποτελεί την πιο τεχνοκρατική υποψηφιότητα από όλες, είχε την πρώτη συνάντηση με τον στενό πυρήνα εθελοντών, περίπου 150 ατόμων, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει τη βάση της καμπάνιας του για το επόμενο διάστημα. Ο πρώην υπουργός ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην ομιλία Γεννηματά και προγραμματίζει εκδήλωση για τη σοσιαλδημοκρατία την ερχόμενη Τετάρτη στο Free Thinking Zone.
Ο Γιάννης Ραγκούσης άρχισε την καμπάνια του πιο πολιτικά, παρουσιάζοντας προτάσεις για την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, με μέγιστη θητεία βουλευτή τα δώδεκα χρόνια και οκτώ για τους υπουργούς –κίνηση με την οποία ο πρώην υπουργός φιλοδοξεί να δώσει χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής παρέμβασης στην υποψηφιότητά του.
Οριστικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία
Την προσεχή Τρίτη από την Επιτροπή Αλιβιζάτου θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι ανάμεσα στους υποψηφίους. Αν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν δώσουν λύση, το θέμα θα λυθεί πολιτικά, ανάμεσα στους αρχηγούς και τα επιτελεία τους. Παρότι δεν πρόκειται για το μοναδικό αγκάθι, τα μέλη της Επιτροπής αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να αποτελέσει τη βασική αφορμή για τριβές και γι’ αυτό προτρέπουν όλους τους εμπλεκομένους να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους.