Εντυπωσιασμένος όχι μόνο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και από τη γύρω περιοχή έδειχνε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη χθεσινή του παρουσία στον χώρο, στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ. Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε κατά τι χρέη ξεναγού, δείχνοντας στον γάλλο πρόεδρο τον φαληρικό όρμο, το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και την Ακρόπολη που ορθώνεται στην πίσω πλευρά του Ιδρύματος.

Σε σχέση με το φόρουμ να σας πω ότι οι γάλλοι επιχειρηματίες που πήραν τον λόγο εστίασαν στο αίτημά τους για λιγότερη γραφειοκρατία, με τον Πρωθυπουργό να απαντά πως η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί άμεσα. Συνολικά πήραν τον λόγο περίπου 20 έλληνες και γάλλοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, με τον Μακρόν να σημειώνει πως ναι μεν οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι εκείνος που θα υποδείξει στον Τσίπρα ποια μορφή πρέπει να έχουν αυτές.
Ξόρκια

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, απαντώντας σε παρέμβαση του επικεφαλής της Eurobank Νίκου Καραμούζη πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η διαχείριση των κόκκινων δανείων, ο Πρωθυπουργός ξόρκισε τα σενάρια νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρατηρήσεις του υπουργού Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ, ο οποίος έμεινε στο «πόδι» του γάλλου προέδρου, μετά την αναχώρησή του με προορισμό τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Ο υπουργός εκφράστηκε με θερμά λόγια για τον έλληνα Πρωθυπουργό, βεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες ότι «εργάζεται για το κοινό καλό».
Γραφειοκρατία

Ο Τσίπρας όμως, έμαθα, τα άκουσε και τα «γαλλικά» του από γάλλους επιχειρηματίες. Στην κλειστή συνάντηση που είχε μαζί τους, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση του προέδρου της πετρελαϊκής Total Patrick Pouyanne για την ατέρμονη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην Ελλάδα λόγω των καθυστερήσεων και της υψηλής φορολογίας.

«Οι εγκρίσεις για το θαλάσσιο Οικόπεδο 2 στο Ιόνιο ακόμη καθυστερούν, παρότι έχουμε διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ότι θα μας δοθούν σύντομα» είπε ο γάλλος μάνατζερ, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.
Οξύθυμοι γείτονες

Ο Τσίπρας από την πλευρά του παραδέχτηκε ότι υπήρξαν γραφειοκρατικές διαδικασίες και υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τα προβλήματα και θα προχωρήσει, ενώ φέρεται να δικαιολόγησε τις ευρύτερες καθυστερήσεις στο μέτωπο της προκήρυξης και ολοκλήρωσης των διαγωνισμών, επικαλούμενος και γεωπολιτικά ζητήματα σε σχέση με την Τουρκία. «Δεν έχουμε μόνο γραφειοκρατία, έχουμε και οξύθυμους γείτονες» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως η Ελλάδα όπως και η Κύπρος οφείλουν να κινούνται με προσεκτικά βήματα.