Louis VuittonPre fall look 18… Το κόκκινο φόρεμα της Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν στο προεδρικό δείπνο που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως και η πρωινή ένδυση της συζύγου του γάλλου προέδρου στη διάρκεια της επίσημης εμφάνισής της στην Αθήνα, ήταν το άθροισμα της ενδυματολογικής διπλωματίας. Τα χρώματα της γαλλικής σημαίας με τη χθεσινή μπλε εμφάνιση στην Αρχαία Αγορά συμπλήρωσαν τον συμβολισμό της επίσημης επίσκεψης του προεδρικού ζεύγους.

Η διπλωματία της ένδυσης φυσικά και βρίσκεται σε ισχύ στέλνοντας μηνύματα κύρους προς όλους τους ενδιαφερομένους. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει στην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας τον ρόλο πρέσβειρας για έναν από τους μεγαλύτερους οίκους πολυτελείας της χώρας της. Η γόβα, η τσάντα, η μπλούζα, το φόρεμα, στοιχεία κλασικής θηλυκότητας, θα χρησιμεύουν στο εξής για να κρατούν ανοιχτό τον διάλογο της Μπριζίτ με τη δημοσιότητα.

Το στερεότυπο της σύγχρονης κομψής Παριζιάνας, που είναι δηλωτικό της μοντέρνας γυναικείας ανεξαρτησίας, «κλειδώνει» πάνω της σε συμφωνία με έναν οίκο του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι ένα ισχυρό πρόσωπο στην οικονομία της Γαλλίας.
Το πρωτόκολλο και οι λεπτές ισορροπίες

Και ο οποίος πάντα δίνει σημασία στα διακριτικά υπεροχής.

Αυτήν τη διακριτική –αλλά εμφανή –υπεροχή μοιράστηκε η σύζυγος Μακρόν μένοντας στο ύψος δώδεκα πόντων. Ωστόσο, αναδιπλωμένη στάθηκε πίσω από τις λευκές μπαρόκ πτυχώσεις της μπλούζας της, καθώς η αμηχανία εξοικείωσης για το πρωτόκολλο προσδίδουν συμπάθεια γι’ αυτήν την εμπειρία που βιώνει. Και στην οποία η σύγχρονη πολιτική προσκαλεί συντρόφους πολιτικών αρχηγών να δημιουργήσουν με όποια μέσα την αυθύπαρκτη αύρα τους.

Η Μπριζίτ ισορροπεί. Αλλοτε με λεπτά ψηλά τακούνια που την περιορίζουν να βαδίσει ελεύθερα. Και άλλοτε με ψηλές αλλά σταθερές εσπαντρίγιες, ενθύμιο του βίου της ως εργαζόμενης γυναίκας στον χώρο της εκπαίδευσης.

Από την παρέλαση των εικόνων, ας κρατήσουμε το στιγμιότυπο δίπλα στον τσολιά της προεδρικής φρουράς. Το παρελθόν και το παρόν της Ευρώπης, συνομιλούν χάρη στη λευκή φθινοπωρινή μπλούζα της και στις πτυχώσεις της φουστανέλας. «Είναι πάντα η ουσία η οποία κατά την πτύχωση και την εκτύλιξη παραμένει μέσα σε αυτές τις πτυχώσεις», που έγραφε ο γάλλος φιλόσοφος Ζιλ Ντελέζ εξετάζοντας τις πτυχώσεις ως μηχανισμό της πνευματικής περιπέτειας. Η Ευρώπη συνεχίζεται…