Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πρωτοετείς φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων και μάλιστα σ’ έναν χώρο που θεωρείται νεολαιίστικο στέκι, ήταν ενταγμένη στον στρατηγικό σχεδιασμό της Πειραιώς που ξεπερνά τον ορίζοντα της ΔΕΘ. Η Παιδεία, ως πεδίο διεκδικήσεων και μεγάλων αλλαγών, ακολουθούσε ως μήνυμα, αλλά ο κεντρικός στόχος ήταν οι νέοι. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, το βλέμμα της είναι στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον της χώρας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μένει προσκολλημένη στο παρελθόν και θυμάται πότε τον Στάλιν και πότε τον Ανδρέα.

Με αυτή τη στόχευση, δεκάδες από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει από σήμερα μέχρι την επόμενη Παρασκευή η ΝΔ στο πλαίσιο της ΔΕΘ αφορούν νέους, επαγγελματίες, αλλά και επιχειρηματίες πρότυπων μονάδων που δείχνουν νέους δρόμους επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένη συζήτηση βουλευτών και στελεχών της ΝΔ με νέους επαγγελματίες και θέμα «Από την Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα του αύριο». Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της Πειραιώς «οι επόμενες εκλογές θα αφορούν το μέλλον της γενιάς που έρχεται. Αυτή την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προετοιμάσει για το μέλλον και ο Αλέξης Τσίπρας να κρατήσει κολλημένη στο παρελθόν». Το κοντράστ αυτό μάλιστα, «ο ΣΥΡΙΖΑ με το παρελθόν, η ΝΔ με το παρόν και το μέλλον», θα τονιστεί ακόμη περισσότερο από την αξιωματική αντιπολίτευση το προσεχές διάστημα, προκειμένου να αναδειχθεί –όπως λένε –η ποιοτική διαφορά των δύο κομμάτων.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ΝΔ θα παρουσιαστεί στην Εκθεση με συγκεκριμένες προτάσεις –και όχι με αλόγιστες υποσχέσεις και παροχές –οι οποίες θα είναι επικεντρωμένες στο πώς θα επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα. Ταυτόχρονα όμως βασικό μέλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τις επόμενες ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το προσεχές Σάββατο στο Βελλίδειο, η ΝΔ να εμφανιστεί με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Γι’ αυτό στην Πειραιώς κρίνουν σκόπιμο να μη δοθεί συνέχεια στην υπόθεση Τραγάκη, καθώς μία εικόνα εσωστρέφειας παραμονές της Εκθεσης θα μπορούσε να ανοίξει πληγές. Μολονότι ο αποκλεισμός του υιού Τραγάκη από τα ψηφοδέλτια επιδοκιμάστηκε από την κομματική βάση, σύμφωνα με την καταγραφή της Πειραιώς, εκτιμάται πως έστω και περιορισμένα έδωσε τροφή για σχόλια εις βάρος της ΝΔ. Ετσι, η εντολή της ηγεσίας προς τους βουλευτές και τα στελέχη είναι αυτές τις μέρες να μείνουν προσηλωμένοι στη ΔΕΘ.

«ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Προς την κατεύθυνση αυτή, από το κομματικό επιτελείο διαμηνύουν πως το σχέδιο που θα παρουσιάσει η ΝΔ στη ΔΕΘ για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν είναι κάτι στατικό, αλλά θα προκύψει έπειτα από συζήτηση με ολόκληρη την κοινωνία. Οι επαφές και οι συναντήσεις του αρχηγού της ΝΔ τις προηγούμενες ημέρες με παραγωγικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς, μαθητές, φοιτητές, ανθρώπους της αγοράς υπηρετούσαν ακριβώς αυτή τη στόχευση: ότι δηλαδή η ΝΔ ενδιαφέρεται για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ακούει τους πάντες, συνομιλεί και καταγράφει τα αιτήματά τους προκειμένου να διαμορφώσει την πρόταση και το σχέδιό της. Γι’ αυτό άλλωστε και το κεντρικό μήνυμα που επελέγη για να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είναι «οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα».

Η επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία βρέθηκε, άλλωστε, και στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η Γαλλία είναι μια χώρα που μπορεί να συμβάλει με σημαντικό τρόπο στην επιστροφή της Ελλάδας σε μια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη» και συμπλήρωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει στις μεγάλες αλλαγές που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και περισσότερες δουλειές για όλους.