Τρωικός πόλεμος στα τείχη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι Καταλανοί της Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζουν τον Νεϊμάρ ως «Ωραία Ελένη» και την Παρί Σεν Ζερμέν ως την Τροία που πρέπει να κατακτηθεί πάση θυσία.

Ποδοσφαιρικοί ήρωες, ο Αχιλλέας-Μέσι, ο Εκτορας-Καβάνι, ο πολυμήχανος Οδυσσέας-Ινιέστα, θα εμπνεύσουν τους σύγχρονους Ομήρους στις μάχες που είθε να δώσει να παρακολουθήσουμε ανάμεσα στην Παρί και την Μπάρτσα σε νοκάουτ αναμετρήσεις.

Το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ φαίνεται το ίδιο με τα προηγούμενα, αλλά δεν είναι. Η ατμόσφαιρα έχει δηλητηριαστεί από μεταγραφές που έγιναν (Νεϊμάρ, Εμπαπέ) ή δεν έγιναν (Κουτίνιο) και η επίδειξη οικονομικής ισχύος από κρατικά επιδοτούμενες, στην ουσία, ομάδες έχει αλλάξει το στάτους κβο του παραδοσιακού ποδοσφαίρου του Παλαιού Κόσμου.

1ος όμιλος

Μπενφίκα, Βασιλεία, Μάντσεστερ Γ., ΤΣΣΚΑ

Οταν ολοκληρώθηκε η κλήρωση των ομίλων, οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έστησαν πάρτι στα social media για την εύνοια που έδειξε η τύχη στην ομάδα τους. Οι Κόκκινοι Διάβολοι επιστρέφουν στη διοργάνωση ύστερα από δύο χρόνια απουσίας, ως κάτοχοι του Γιουρόπα Λιγκ. Παρά την αποχώρηση των Μήτρογλου, Εντερσον, Λίντελοφ και Σεμέδο, η Μπενφίκα παραμένει η καλύτερη πορτογαλική ομάδα και θα αποτελέσει τον σημαντικότερο αντίπαλο της Γιουνάιτεντ στη μάχη για την πρώτη θέση του ομίλου. Για την τρίτη θέση θα παλέψουν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Βασιλεία από την οποία αποχώρησε ο Ματίας Ντελγκάδο.

2ος όμιλος

Μπάγερν, Αντερλεχτ, Παρί Σεν Ζερμέν, Σέλτικ

Για πολλούς λόγους η Παρί Σεν Ζερμέν αποτελεί φέτος πόλο έλξης της προσοχής των φιλάθλων. Η απόκτηση του Νεϊμάρ και του Εμπαπέ, η UEFA που την έχει βάλει στο μικροσκόπιό της για την πιθανή παραβίαση του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι και η κόντρα της με την Μπαρτσελόνα, αποτελούν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε με την Παρί. Οι αναμετρήσεις της με την Μπάγερν θα αποτελέσουν δυνατά τεστ. Αντερλεχτ και Σέλτικ δύσκολα θα προβάλουν αντίσταση στον γαλλογερμανικό άξονα.

3ος όμιλος

Τσέλσι, Ρόμα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Καραμπάγκ
Θα πέσουν κορμιά σ’ αυτόν τον όμιλο. Η Ατλέτικο τελεί υπό τιμωρία και δεν έκανε μεταγραφές. Ωστόσο, ο προπονητής της Ντιέγκο Σιμεόνε, που ανανέωσε το συμβόλαιό του, έχει καταφέρει να προωθήσει νέα παιδιά στην ομάδα και να κατεβάσει αρκετά τον μέσο όρο ηλικίας της. Η Τσέλσι επανέρχεται στη διοργάνωση με φόρα. Μπορεί να μην ήρθαν στο Στάμφορντ Μπριτζ οι παίκτες που ζήτησε ο Αντόνιο Κόντε, αλλά οι Μπλε παραμένουν πανίσχυροι. Η ρηχότητα στον πάγκο προβληματίζει. Οσον αφορά τη Ρόμα, ο ισπανός «πλαστικός χειρουργός» Μόντσι την υπέβαλε σε ευρείας κλίμακας λίφτινγκ και παραμένει ερωτηματικό. Η Καραμπάγκ είναι η πρώτη ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν που μπαίνει στα ποδοσφαιρικά σαλόνια της Ευρώπης.

4ος όμιλος

Γιουβέντους, Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, Σπόρτινγκ
Εκ πρώτης όψεως η κατάσταση φαίνεται ξεκάθαρη. Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους περνούν στην επόμενη φάση και ο Ολυμπιακός με τη Σπόρτινγκ δίνουν τη δική τους μάχη για την τρίτη θέση. Την ίδια άποψη διατύπωνε ο ποδοσφαιρικός κόσμος και για το παιχνίδι Γαλλία – Λουξεμβούργο και οι Πετεινοί τώρα τρέχουν μετά την ισοπαλία 0-0. Βεβαίως ο Ολυμπιακός δεν είναι Λουξεμβούργο, αλλά και οι Μπάρτσα, Γιούβε δεν διαθέτουν το βάθος της Εθνικής Γαλλίας. Η αποχώρηση του Νεϊμάρ από το Καμπ Νου και η αδυναμία που επέδειξε η Μπάρτσα να αποκτήσει τον Κουτίνιο έχουν αυξήσει τη νευρικότητα στην Καταλωνία. Η Γιούβε, πάλι, δείχνει να έχει μία τεράστια τρύπα στην άμυνά της από τη φυγή του Μπονούτσι, αλλά από τη μεσαία γραμμή και πάνω η Γηραιά Κυρία μόνο γηραιά δεν είναι. Τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν τέταρτο φαβορί να περάσει στις 16 το ζευγάρι Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός και τη Σπόρτινγκ πάνω από τους Ερυθρόλευκους για την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

5ος όμιλος

Σπάρτακ Μόσχας, Λίβερπουλ, Σεβίλλη, Μάριμπορ

Με την απόκτηση των Μπανέγκα, Νάβας και Νολίτο η Σεβίλλη δείχνει αρκετά δυνατή ακόμα και για τη Λίβερπουλ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το «πρόβλημα Κουτίνιο». Ο Βραζιλιάνος φέρεται να μη θέλει να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ ώστε να πάρει μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα τον Ιανουάριο. Η Μάριμπορ έχει πετύχει μόλις μία νίκη σε 12 ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Σπάρτακ δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της.

6ος όμιλος

Σαχτάρ Ντόνετσκ, Νάπολι, Μάντσεστερ Σίτι, Φέγενορντ
Τι θα κάνει φέτος ο Πεπ Γκουαρντιόλα στο Τσάμπιονς Λιγκ; Πέρυσι η ομάδα του Μάντσεστερ Σίτι έχασε από τα παιδάκια της Μονακό και βρέθηκε εκτός ημιτελικών για πρώτη φορά στην καριέρα του. Εχοντας δαπανήσει κοντά στα 200 εκατ. ευρώ μόνο για αμυντικούς, οι φίλοι των Πολιτών περιμένουν, αν μη τι άλλο, να μη γίνεται η ομάδα τους παιχνίδι στα χέρια των αντίπαλων επιθετικών.

7ος όμιλος

Μονακό, Μπεσίκτας, Πόρτο, Λειψία

Η «πλαστική» Λειψία (έτσι την αποκαλούν οι γερμανοί φίλαθλοι γιατί τη θεωρούν ψεύτικη ομάδα, που δημιουργήθηκε από τα χρήματα και όχι από την παράδοση) στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση θεωρείται το μεγάλο ερωτηματικό αυτού του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μονακό ξεπούλησε (Μπερνάντο Σίλβα, Μεντί, Μπακαγιόκο, Εμπαπέ) αλλά παραμένει ανταγωνιστική, κυρίως λόγω του Ρανταμέλ Φαλκάο που πετάει φωτιές.

8ος όμιλος
Ρεάλ Μαδρίτης, Τότεναμ, Ντόρτμουντ, ΑΠΟΕΛ

Η κάτοχος του τίτλου Ρεάλ θεωρείται ξανά φαβορί για να πετύχει χατ τρικ στους τίτλους, το πρώτο μετά την Μπάγερν την τριετία 1974-1976. Η ομοιογένεια και οι Ασένσιο – Ισκο, που αποτελούν το νέο τρομερό δίδυμο του ισπανικού ποδοσφαίρου, είναι τα μεγάλα όπλα του Ζινεντίν Ζιντάν. Αγνωστο σε τι κατάσταση θα είναι η Τότεναμ καθώς το Γουέμπλεϊ δεν εμπνέει, ενώ η Ντόρτμουντ θα είναι ή του ύψους ή του βάθους. Ο ΑΠΟΕΛ είναι ο πιο αδύνατος κρίκος. Σε τέτοιες μάχες αλλά και στη ζωή γενικότερα, όσοι υποτιμούν τους αντιπάλους, στο τέλος είναι αυτοί που χάνουν.